ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XL

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

23.02.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1950
Про затвердження Порядку встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Калуської міської територіальної громади

 
УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
23.02.2023     №   1950
 
Про затвердження Порядку
встановлення пам’ятних знаків,
меморіальних дощок на території
Калуської міської територіальної
громади
 
м.Калуш
(сорокова  сесія  восьмого демократичного скликання)
 
 
 
 
Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Законом України «Про охорону культурної спадщини», з метою впорядкування розгляду питань стосовно встановлення пам’ятних знаків,  меморіальних дощок на території Калуської міської територіальної громади, беручи до уваги пропозиції постійно комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Порядок встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Калуської міської територіальної громади згідно з додатком.
 
2. Вважати таким, що втратило чинність рішення міської ради 05.02.2014 № 2394 «Про порядок встановлення меморіальних дощок та інших пам’ятних знаків на території м. Калуша».
 
3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого.
 
 
 
Міський голова                                                                Андрій НАЙДА
                                                               
 
 
      Додаток
до рішення  міської ради
23.02.2023       №  1950
 
 
Порядок
встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок
на території Калуської міської  територіальної громади
 
1. 3агальні положення.
1.1. Порядок спорудження (створення) пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок на території Калуської міської територіальної громади  (далі – Порядок) встановлює вимоги щодо підготовки та внесення пропозицій, визначає черговість розгляду питань, пов’язаних зі спорудженням пам’ятників та монументів, встановленням пам’ятних знаків, меморіальних дощок, їх обліком та збереженням на території Калуської міської  територіальної громади
1.2. Терміни, наведені в Порядку, вживаються в таких значеннях :
- замовник конкурсу – виконавчий орган міської ради, уповноважений орган містобудування та архітектури, юридична особа, а також громадянин, який організовує і проводить конкурс та здійснює його фінансування;
інформаційна дошка – дошка, що встановлюється на фасаді будівлі чи споруди, на якій міститься інформація про захисника України, на честь якого найменовано об’єкт місцевої інфраструктури (площу, вулицю, провулок тощо);
меморіальна дошка – пам’ятний знак, встановлений на нерухомих історико-культурних об’єктах чи пам’ятних місцях, із текстом, що розкриває зв'язок історико-культурного об’єкта з історичними подіями чи визначними діячами;
пам’ятний знак – архітектурно-скульптурний твір малої форми у вигляді стели, обеліску, колони, пам'ятного каменю, монументально-декоративної або паркової скульптури, що встановлюються з метою вшанування пам’яті визначних осіб, визначних історичних подій, що відбулися в місті.;
пам’ятник – це архітектурна або скульптурна споруда в пам'ять про визначну особу або подію ;
 
1.3. Пам'ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки виготовляються з якісних, довговічних матеріалів (природний камінь, метал, тощо).
1.4. Написи на пам’ятниках, пам’ятних знаках, меморіальних дошках подаються українською мовою в простій, стислій формі, без скорочень. Написи, пов’язані з діячами інших національних культур,  можуть також дублюватися мовою народу, до якого належить особа, пам'ять якої увічнюється.
1.5. В межах міської територіальної громади, на згадку про видатну особу, може бути встановлено тільки одну меморіальну дошку –  за колишнім місцем проживання, навчання або роботи.
1.6. Не допускається встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі, що повністю втратила історичний вигляд, відповідний часу подій чи періоду життя видатної особи, пам’яті якої вона присвячена.
1.7. Відкриття пам’ятних знаків та меморіальних дощок приурочується до визначеної дати (ювілею, етапу життєвого шляху особи чи ювілейній даті події) та відбувається в урочистій обстановці із залученням громадськості.
1.8. Обмеження щодо встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок не поширюються на осіб, удостоєних звання «Герой України», «Почесний громадянин міста».
1.9.Ініціаторами встановлення  меморіальних дощок або інших пам'ятних знаків можуть бути міський голова, Калуська міська рада,  органи виконавчої влади, громадські організації,  установи, заклади, підприємства, політичні партії та творчі спілки в особі їх центральних та місцевих статутних органів, трудові колективи та органи самоорганізації населення, громадяни України.
1.10. Витрати на виготовлення та встановлення пам’ятника, пам’ятного знака, меморіальної дошки, як правило, здійснюються за рахунок коштів організації-замовника, благодійних внесків, інших не заборонених законом джерел. Утримання та ремонт може здійснюватись за рахунок місцевого бюджету та інших не заборонених законом джерел.
Ініціатор клопотання здійснює (за потреби) заходи з приведення у належний стан території, де буде встановлено пам’ятний знак, фасаду будівлі, на якій має бути відкрито меморіальну дошку.
1.11. Знесення, переміщення та заміна пам’ятних знаків та меморіальних, дощок здійснюється згідно з чинним законодавством України.
1.12. Цей Порядок не розповсюджується при встановленні пам’ятників та пам’ятних знаків на територіях кладовищ.
1.13. Встановлення пам’ятників та монументів  проводиться у відповідності до Порядку спорудження (створення) пам'ятників і монументів, затвердженого Наказом Держбуду України та Мінкультури України 30.11.2004  N 231/806.

2. Порядок розгляду клопотань.
 
2.1. Клопотання про встановлення пам’ятних знаків, меморіальних, дощок (далі – Клопотання) подається на ім’я міського голови. У клопотанні необхідно обґрунтувати доцільність встановлення  меморіальної дошки або іншого пам'ятного знаку, запропонувати місце розташування, зазначити за рахунок яких коштів буде здійснюватися їх виготовлення і встановлення та надати пропозиції щодо подальшого балансового обліку об'єкту.
2.2. До Клопотання додаються такі документи:
- біографічна або історична довідка про особу чи подію, що історично склалась та згода одного з родичів загиблого;
- фотофіксація місця (архітектурного середовища, всього фасаду будівлі або більшої його частини) для встановлення пам’ятного знаку чи меморіальної дошки відповідно;
- ескіз меморіальної дошки з пропозицією стосовно тексту на ній;
- фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника, пам’ятного знака, меморіальної дошки;
- зазначення відповідних джерел фінансування;
- лист-згода власником (балансоутримувача) будівлі, а якій має бути розміщено меморіальну дошку, якщо будівля не є об’єктом комунальної власності міста;
- у випадках, якщо планується встановити меморіальну або інформаційну дошку на фасаді будівлі чи споруди, що є пам’яткою архітектури, історії або культури, чи пам’ятного знака в охоронній зоні – відповідне погодження управління культури, національностей та релігій.
2.3. Питання вшанування визначних подій і увічнення пам’яті видатних осіб розглядає комісія з розгляду питань встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок (далі – Комісія).
2.3.1. Комісія створюється розпорядженням міського голови .
 
- лист-згода власника (балансоутримувача) будівлі, на якій має бути розміщено меморіальну дошку, якщо будівля не є об’єктом комунальної власності мі2.3. Питання вшанування визначних подій і увічнення пам’яті видатних осіб розглядає комісіяз розгляду питань встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дошок (далі – Комісія2.3.1. Комісія створюється розпорядженням міського голови.
2.3.2. За результатами розгляду клопотань Комісія приймає одне з таких рішень:
- підтримати клопотання і рекомендувати виконавчому комітету міської ради прийняти рішення про надання дозволу на встановлення пам’ятного знака, меморіальної та інформаційної дошки або рекомендувати міському голові винести на розгляд сесії питання про встановлення;
- відкласти розгляд клопотання на термін, визначений Комісією, але не більше ніж на 45 календарних днів, у зв’язку з необхідністю отримання додаткових відомостей і документів;
- рекомендувати ініціатору, який подав клопотання, вшанувати пам’ять про особу в іншій формі;
- вмотивовано відхилити клопотання.
2.4. Рішення про встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок приймає міська ради, враховуючи висновки та пропозиції Комісії.
2.5. Проєкти рішень міської ради про встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок готує управління архітектури та містобудування міської ради.
 
2.6. Рішення   міської ради про встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок оприлюднюються на офіційному сайті міської ради.
2.7. Після прийняття   міською радою рішення про спорудження (створення) пам’ятника, встановлення пам’ятного знака, (крім меморіальних та інформаційних   дощок)замовник конкурсу:
- організовує та проводить конкурс на визначення переможця ескізного проекту для спорудження  пам’ятника, встановлення пам’ятного знака;
- виплачує премії переможцям (за наявності коштів);
2.8. Фінансування конкурсного проєктування може здійснюватися за   кошти замовника або   учасників конкурсу.
3. Ескізний проєкт пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дошок повинен відображати місце встановлення, розміри, матеріал, шрифт, деталі зображення. Проектне рішення має відповідати архітектурним вимогам місцевості чи будівлі, де вони встановлюються, передбачати виготовлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок з довготривалих матеріалів – мармуру, граніту, металу тощо та відповідати художньому рівню (крім випадків встановлення уніфікованих меморіальних та інформаційних дошок).  
 
3.1. Склад ескізного проєкту пам'ятного знака, меморіальної дошки:
- генплан М 1:500 (1:200; 1:100);
- фотофіксації місця (архітектурного середовища, всього фасаду будівлі або більшої його частини) для встановлення пам’ятного знаку, меморіальної дошки;
- план М 1:20 (1:10);
- фасад М 1:20 (1:10);
- пояснювальна записка з визначенням орієнтовної вартості.
- розріз М 1:20 (1:10) – за потреби;
Для пам’ятного знаку додатково додаються:
- макет М 1:10 (1:20; 1:5)   ;
- візуалізація  або перспектива (масштаб довільний);
3.2. Відповідно до обраного на конкурсній основі та рекомендованого містобудівною   радою ескізного проекту пам'ятника (монумента) замовник доручає виконання окремих видів проєктних і будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат).
 
4. Реєстр та збереження пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок
 
2.10. Відповідно до обраного на конкурсній основі та рекомендованого містобудівною чи художньо-експертною радою ескізного проєкту пам'ятника (монумента) замовник доручає виконання окремих видів проєктних і будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат).
 
3. Реєстр та збереження пам’ятників, пам’ятних знаків та
меморіальних дощок.
2.10. Відповідно до обраного на конкурсній основі та рекомендованого містобудівною чи художньо-експертною радою ескізного проєкту пам'ятника (монумента) замовник доручає виконання окремих видів проєктних і будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат).
 
3. Реєстр та збереження пам’ятників, пам’ятних знаків та
меморіальних дощок.
4.1. Реєстр пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок, а також контроль за їх технічним станом та збереженням здійснює  управління культури, національностей та релігій міської ради.
 
4.2. Управління  культури, національностей та релігій міської ради  один раз у п'ять років здійснює    інвентаризацію існуючих та облік встановлених пам’ятних знаків, меморіальних дощок  на території Калуської міської територіальної громади.
 
 
 
 
Секретар міської ради                                           Віктор ГІЛЬТАЙЧУК