ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XL

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

23.02.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    9
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1921
Про Програму національно - патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
23.02.2023     №   1921
 
Про Програму національно -
патріотичного виховання дітей та
молоді Калуської міської територіальної
громади на 2023-2025 роки
 
 
м.Калуш
(сорокова  сесія  восьмого демократичного скликання)
 
 
         Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указів Президента України від 18 травня 2019 року № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання», від 01 грудня 2016 року № 534/2016 «Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері», Закону України від 17 грудня 2019 року № 385-ІХ «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2021 р. № 673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 1233-р «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року» і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», та з метою створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування її громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості, збереження та примноження культурної спадщини України, відродження традиційних моральних цінностей, виробленню національно спрямованої політики, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити в новій редакції Програму національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі – Програма), що додається.
 
  1. Визначити головним виконавцем та розпорядником коштів Програми управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради (Михайло Клим).
 
  1. Фінансування заходів Програми здійснювати за рахунок видатків, передбачених бюджетом Калуської міської територіальної громади та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.
 
  1. Вважати таким, що втратило чинність рішення сесії Калуської міської ради від 17.12.2020 № 110 «Про цільову програму національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2021-2025 роки»
 
  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Надію Гуш.
 
 
 
Міський голова                                                             Андрій НАЙДА
 
 
 
Затверджено
                                                                            рішення міської ради
                                                                            23.02.2023  № 1921
 
 Секретар міської ради
 
_______ Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 
 
 
 
Програма
національно-патріотичного виховання дітей та молоді
Калуської міської територіальної громади
на 2023-2025 роки
 
 
 
 
Замовник Програми
 
Управління в справах сім’ї, молоді,  фізкультури та спорту міської ради
 
 
 
 
 
Михайло КЛИМ
 
 
 
 
 
      _____________
              (підпис)
 
 
Керівник Програми
 
Заступник міського голови
 
 
 
 
Надія ГУШ
 
 
 
 
      _____________
              (підпис)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Паспорт
програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки
 
  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту міської ради
  2. Розробник програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту міської ради
  3. Співрозробники програми: Управління освіти міської ради, управління культури, національностей та релігій міської ради, інститути громадянського суспільства
  4. Відповідальний виконавець програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради
  5. Учасники програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту міської ради, управління освіти міської ради, управління культури, національностей та релігій міської ради, Калуська філія ОБТЦКУМ, Калуський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, заклади вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації, інститути громадянського суспільства
  6. Термін реалізації програми: 2023-2025 роки
6.1. Етапи фінансування програми (для довгострокових програм): 2023 р., 2024 р., 2025 р.
  1. Обсяги фінансування програми (тис. грн.): 1 735,0 тис. грн. (один мільйони сімсот тридцять п’ять тисяч гривень 00 копійок)
Роки Обсяги фінансування
Всього, тис. грн. в т.ч. за джерелами фінансування, тис. грн.
обласний бюджет бюджет Калуської міської територіальної громади інші джерела
2023 505,0 ---- 505,0 ----
2024 612,0 ---- 612,0 ----
2025 618,0 ---- 618,0 ----
  1. Очікуваний результат виконання програми: Дозволить сформувати у молодіжному середовищі високу громадянську свідомість на засадах українських національно-історичних традицій, патріотичне ставлення до держави, повагу до її історії, культури й традицій; сприятиме героїзації осіб, які віддали життя за Україну
  2. Термін проведення звітності: щорічно
 
 
Замовник Програми                                           _______ Михайло КЛИМ
 
Керівник Програми                                            _______ Надія ГУШ
 
 
Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки
 
 
І. Проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
 
Однією з ознак цивілізованої країни є рівень розвитку духовності її громадян, зміст і характер моральних цінностей та ідеалів населення, рівень патріотизму. Розбудова незалежної, демократичної, соціальної, правової держави потребує активізації зусиль органів місцевого самоврядування, громадських і релігійних організацій, спрямованих на розвиток духовності, виховання патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, утвердження в суспільній свідомості загальнолюдських моральних цінностей.
Сьогодні особливо актуальним є питання виховання національно-свідомого, духовно-багатого та фізично-здорового молодого покоління.
Проблеми бездуховності, недостатнього рівня виховання, соціальної невизначеності молоді, наявності насильства та злочинності, свідчать про необхідність координації зусиль органів місцевого самоврядування, громадських, релігійних організацій та розробки і прийняття Програми національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання.
У сукупності духовних цінностей та загальнолюдських моральних якостей особистості особливе місце займають громадянська позиція людини та патріотизм.
 
ІІ. Загальна частина
 
Програма з національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі – Програма) передбачає забезпечення комплексної системної і цілеспрямованої діяльності органів місцевого самоврядування, молодіжних громадських організацій, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів культури, освітніх закладів, інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави.
В сучасних суспільно-політичних умовах, що склалися в державі та збройної агресії російської федерації проти України і задля консолідації суспільства, необхідно посилити патріотичний характер навчання та виховання. Розроблення Програми зумовлено необхідністю вдосконалення системи національно-патріотичного виховання на засадах національної педагогіки, здатної формувати громадянина, патріота, що базується на ціннісному ставленні особистості до українського народу, батьківщини, держави, нації.
Програма побудована з урахуванням вікових меж дітей і молоді віком до 35 років включно, у тому числі дітей віком від 6 до 18 років.
Програма визначає головну мету, завдання, напрямки та основну концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді, конкретизує шляхи, механізми, терміни та перелік основних заходів з реалізації стратегічних завдань, їх виконавців, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення виконання.
Програма має відкритий характер і може доповнюватися (змінюватися) в установленому чинним законодавством порядку в разі, коли в період її виконання відбуватимуться зміни в законодавстві України про освіту, молодь, культуру.
 
ІІІ. Мета програми
 
Метою Програми є утвердження патріотизму, посилення моральної складової в загальній системі формування у молоді національної гідності, готовності до виконання громадянських та конституційних обов’язків, особистісних рис громадянина Української держави, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, набуття соціального досвіду, фізичної досконалості, художньо-естетичної, інтелектуальної, правової, трудової, екологічної культури, розвиток психологічних і професійних якостей у дітей та молоді.
 
ІV. Завдання і заходи програми
 
Для досягнення мети Програми з використанням сучасних підходів до визначення пріоритетності у розв’язанні існуючих проблем передбачено завдання і заходи.
Головними завданнями є:
- формування в учнівської та студентської молоді громадянських почуттів, любові до рідної землі, культури та історії свого народу, бажання працювати задля держави;
- забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, духовної культури особистості, створення умов для формування її світоглядної позиції;
- виховання поваги до державної символіки, Конституції та законів України;
- формування та розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Української держави, соціальної активності дітей та молоді;
- широке залучення молоді до активної участі у національно-культурному відродженні українського народу, розвитку традицій, мовної культури та національно-етнічних особливостей;
- формування мовної культури, оволодіння і вживання української мови як духовного коду нації, підвищення ролі української мови як національної цінності;
- вдосконалення системи допризовної військової підготовки, підготовки з військово-облікових спеціальностей;
- забезпечення оптимальної скоординованої діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства у сфері національно-патріотичного виховання;
Перелік заходів Програми зазначені у додатку до Програми.
Визначення проблем, на розв'язання яких спрямовано Програму
- відсутність ефективного механізму формування та реалізації державної політики у сфері національно-патріотичного виховання;
- брак комунікацій з громадянським суспільством з питань національно-патріотичного виховання;
- брак духовності і моральності у суспільстві;
- наявність істотних відмінностей у системах цінностей, світоглядних орієнтирах груп суспільства, окремих громадян;
- наявність імперсько-тоталітарних рудиментів у суспільній свідомості, зумовлених нищенням української духовно-культурної спадщини та історичної пам’яті, розбіжностей в уявленнях про історичне минуле, зокрема про тоталітарну добу, голодомори і політичні репресії;
- незавершеність процесу формування національного мовно-культурного простору, стійкості його ціннісної основи до зовнішнього втручання;
- відсутність єдиної державної інформаційно-просвітницької політики щодо питань організації та висвітлення заходів із національно-патріотичного виховання;
- перетворення інформаційного простору на поле маніпуляцій суспільною свідомістю, продукування ціннісної дезорієнтації;
- недостатня нормативно-правова урегульованість сфери національно-патріотичного виховання;
- відсутність єдиних стандартів щодо процесів, суб’єктів, їх компетенції та повноважень, якості діяльності у сфері національно-патріотичного виховання;
- низький рівень матеріально-технічного забезпечення та розвитку інфраструктури у сфері національно-патріотичного виховання.
Характер зазначених проблем свідчить про високий ступінь їх взаємної обумовленості і визначає нагальну необхідність фахової підготовки та прийняття міською радою Програми з національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки.
Шляхи і способи розв'язання проблем
            З метою раціонального використання ресурсів Програма передбачає концентрацію зусиль на трьох пріоритетах:
Пріоритет 1. Формування української громадянської ідентичності - здійснення заходів, спрямованих на утвердження патріотизму, громадянської свідомості й активної громадянської позиції дітей та молоді, розвитку громадянської ідентичності,
Пріоритет 2. Військово-патріотичне виховання - здійснення заходів, спрямованих на розвиток допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання на основі традицій національно-визвольних змагань українців, захисту незалежності та територіальної цілісності України, підвищення престижу військової служби, громадського сприяння безпеці та обороні України.
Пріоритет 3. Духовно-патріотичне виховання - популяризація та розвиток національної духовно-культурної спадщини українського народу, моральне та духовне виховання молоді.
V. Очікувані результати, ефективність програми
 
- збільшення відвідуваності дітьми та молоддю закладів, що популяризують культурні та національно-мистецькі традиції українського народу, а також експозицій музеїв, присвячених національно-визвольній боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України;
- підвищення рівня знань у дітей та молоді про видатних особистостей українського державотворення, визначних вітчизняних учених, педагогів, спортсменів, провідних діячів культури і мистецтва, а також духовних провідників українського народу;
- збільшення передплати та обсягів розповсюдження україномовних дитячих і молодіжних друкованих видань;
- збільшення кількості глядачів на переглядах творів кіномистецтва, що розкривають героїчне минуле та сьогодення українського народу;
- розширення сфери застосування української мови дітьми та молоддю;
- збільшення кількості дітей і молоді, які пишаються своїм українським походженням, громадянством;
- збільшення кількості дітей і молоді, які подорожують в інші регіони України та до держав Європейського Союзу;
- збільшення чисельності членів громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на національно-патріотичне виховання дітей та молоді;
- збільшення кількості проведених зустрічей дітей і молоді з ветеранами війни, борцями за незалежність України у XX столітті, учасниками антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, учасниками бойових дій;
- збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України;
- збільшення кількості заходів із вшанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України
 
VI. Фінансове забезпечення програми
 
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади, інших джерел не заборонених законодавством.
Обсяги фінансування Програми з бюджету визначається щорічно, виходячи з фінансових можливостей.
Орієнтовний обсяг фінансування Програми за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади наведено у додатку до Програми.
Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради може делегувати громадським організаціям повноваження щодо реалізації заходів, спрямованих на виконання програми. У цьому випадку вони надають їм фінансову, організаційну та інформаційно-методичну допомогу в установленому порядку, здійснюють контроль за реалізацією наданих повноважень.
 
VІІ. Координація та контроль за ходом виконання програми
 
Координація заходів, передбачених Програмою, покладається на управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради.
Контроль за виконанням Програми здійснюється виконавчим комітетом Калуської міської ради та координаційною радою з питань національно-патріотичного виховання та молодіжної політики Калуської міської територіальної громади.
Виконавці заходів, передбачених Програмою, інформують управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради до 10 грудня.
            Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради до 30 грудня звітує на сесії міської ради про хід виконання Програми.
 
 
Замовник Програми                                                         _______ Михайло КЛИМ
 
Керівник Програми                                                          _______ Надія ГУШ
 
 
Перелік заходів, обсяги фінансування цільової програми з національно-патріотичного виховання дітей та молоді
Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки
 
№ з/п Найменування заходу Виконавець Термін вико-нання Орієнтовна обсяги фінансування, тис. грн. Очікувані результати
роки всього в т.ч. за джерелами фінансування
Калуської міської територіальної громади Інші джерела
Пріоритет 1. Формування української громадянської ідентичності
(здійснення заходів, спрямованих на утвердження патріотизму, громадської свідомості й активної громадянської позиції дітей та молоді)
 
1.1 Проведення міської молодіжної патріотичної науково-пізнавальної програми «Чорній ліс» та участь в обласній програмі Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти щорічно 2023-2025 в т.ч.: 440,0 440,0 - Формування патріотичної та громадянської свідомості молоді
2023 140,0 140,0 -
2024 150,0 150,0 -
2025 150,0 150,0 -
1.2 Виготовлення методичних посібників, брошур, буклетів, плакатів, стендів, виставок та іншої поліграфічної продукції з питань впровадження програми патріотичного виховання для навчальних закладів і громадських об'єднань Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства
Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України», Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні».
щорічно 2023-2025 в т.ч.: 80,0 80,0
2023 20,0 20,0
2024 30,0 30,0
2025 30,0 30,0
1.3 Проведення правових брейн-рингів, квестів, Тижня правових знань у закладах загальної середньої освіти
 
 
Управління освіти щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
1.4 Проведення наукових конференцій, семінарів, освітньо – виховних, інформаційно – методичних, культурологічних та просвітницьких заходів, історичних акцій, флеш-мобів, квестів, диспутів, дебатів, спрямованих на висвітлення сторінок історії України, видатних особистостей українського державотворення. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, управління культури, національностей та релігій, Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 165,0 165,0
2023 50,0 50,0
2024 57,0 57,0
2025 58,0 58,0
1.4.1 Проведення І-их міських етапів обласних конкурсів: «Пісенний дивограй», фольклорних, хорових, хореографічних колективів, вокальних та інструментальних гуртів Управління освіти щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
1.4.2 Міський конкурс читців «Вічне слово Кобзаря» присвячений річниці від дня народження Т.Г.Шевченка Управління культури, національностей та релігій, КЗ «Палац культури Юність» щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
1.4.3 Освітньо - виховний семінар для молоді «Три букви СУМ» Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 35,0 35,0
2023 10,0 10,0
2024 12,0 12,0
2025 13,0 13,0
1.4.4 Вишкільний юнацький табір «4.5.0» Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 130,0 130,0
2023 40,0 40,0
2024 45,0 45,0
2025 45,0 45,0
1.5 Розвиток дитячого та молодіжного краєзнавчого туризму з метою ознайомлення з історією, культурою рідного краю та різних регіонів України, зміцнення національної єдності Управління освіти, Калуська філія ОДЦТКУМ, управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню освіти
1.6 Проведення тематичних соціокультурних заходів з використанням різноманітних форм, відводячи особливе місце історичним екскурсам, мандрівкам, урокам історії, конкурсам, дискусіям, діалогам, зустрічам, годинам мужності, вікторинам, конференціям, акціям, годинам історії, присвяченим українській державності, національній символіці, рідній мові, культурі та традиціям Управління освіти, управління культури, національностей та релігій, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
РАЗОМ за пріоритетом 1: 2023-2025 в т.ч.: 685,0 685,0
2023 210,0 210,0
2024 237,0 237,0
2025 238,0 238,0
Пріоритет 2: Військово-патріотичне виховання
(здійснення заходів, спрямованих на розвиток допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання на основі традицій національно-визвольних змагань українців, захисту незалежності та територіальної цілісності України, підвищення престижу військової служби)
2.1 Сприяння набуттю дітьми та молоддю практичних навичок з основ військової справи, у тому числі з вогневої, тактичної, прикладної, фізичної та медико-санітарної підготовки Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в т.ч.: 85,0 85,0 Підвищення престижу військової служби, формування у зростаючої особистості готовності до захисту Вітчизни
2023 25,0 25,0
2024 30,0 30,0
2025 30,0 30,0
2.1.1 Проведення військово-спортивного патріотичного змагу до Дня захисника та захисниць України Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти щорічно 2023-2025 в т.ч.: 85,0 85,0
2023 25,0 25,0
2024 30,0 30,0
2025 30,0 30,0
2.1.2 Проведення навчально-польових зборів з учнями 11-х класів
 
Управління освіти щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню освіти
2.2 Сприяння організації та проведенню патріотичних заходів серед молоді, спрямованих на підвищення престижу військової служби. Організація та проведення Дня відкритих дверей для студентів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації та учнів ЗЗСО, які планують обрати професію військового чи поступити на контрактну службу в Збройні Сили України у в/ч 1241. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, військова частина 1241 Національної гвардії України, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
2.3 Організація та проведення наметових таборів, військово-патріотичних вишколів, вишкільних таборів, теренових ігор для дітей та молоді Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства
Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України», Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні».
щорічно 2023-2025 в т.ч.: 550,0 550,0
2023 150,0 150,0
2024 200,0 200,0
2025 200,0 200,0
2.3.1 Мандрівний військово-тактичний табір «Гомін-карпат» Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 85,0 85,0
2023 25,0 25,0
2024 30,0 30,0
2025 30,0 30,0
2.3.2 Новацький наметовий табір «Скарби нації» до Дня конституції України Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України» щорічно 2023-2025 в т.ч.: 190,0 190,0
2023 50,0 50,0
2024 70,0 70,0
2025 70,0 70,0
2.3.3 Спортивно-патріотична теренова гра  «Ігри патріотів»
 
 
 
 
Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 85,0 85,0
2023 25,0 25,0
2024 30,0 30,0
2025 30,0 30,0
2.3.4 Юнацький наметовий табір «Макош» до дня Хрещення Київської Русі Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України» щорічно 2023-2025 в т.ч.: 190,0 190,0
2023 50,0 50,0
2024 70,0 70,0
2025 70,0 70,0
2.4 Організація та проведення заходів, спрямованих на вшанування подвигу учасників Революції Гідності, увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасників антитерористичної операції на Сході України, громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України Управління освіти, управління культури, національностей та релігій, Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
2.4.1 Залучення школярів та студентства до відвідування музею Євромайдану та АТО, музею «Калуська в’язниця», просвітницького комплексу «Криївка Черемоша» Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню освіти
2.4.2 Проведення заходів з вшанування пам’яті учасників АТО/ООС, Революції Гідності. Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
2.4.3 Вивчення та публікація наукових статей, пов’язаних з історією політичних та військових організацій: ОУН, УВО, УПА КЗ «Музейно-виставковий центр» щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
2.4.4 Організація та проведення постійно діючих книжково-ілюстраційних виставок та тематичних полиць: «То рідної землі минула доля», «Люби, знай свій рідний край», «Горді століття України», «Хто ми, звідки родом», «Сторінки історії розповідають», «Для мови – доля народу», «Народжені Україною», «Україна: незалежність, гідність, свобода», «Небесна сотня», «Слава Україні! Героям Слава!», «Герої АТО/ООС», «Уроки будівництва суверенної держави» КЗ «Централізована бібліотечна система» щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
2.5 Проведення героїко-патріотичних заходів під час відзначення державних, народних і традиційних свят, пам’ятних дат, важливих історичних подій Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, управління культури, національностей та релігій, інститути громадянського суспільства 2023-2025 в т.ч.: 280,0 280,0
2023 80,0 80,0
2024 100,0 100,0
2025 100,0 100,0
2.5.1 Спартакіада серед студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації міста.
Тематичні заходи до Дня пам’яті Героїв Крут.
Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління культури, національностей та релігій, ЗВО І-ІІ рівнів акредитації міста, ГС «Громадське об’єднання Калущини учасників бойових дій (АТО) на сході України ім. Романа Шухевича» щорічно 2023-2025 в т.ч.: 15,0 15,0
2023 5,0 5,0
2024 5,0 5,0
2025 5,0 5,0
2.5.2 Захід для пташат і новацтва «Діти – квіти» до Дня захисту дітей Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України» щорічно 2023-2025 в т. ч.: 42,5 42,5
2023 12,5 12,5
2024 15,0 15,0
2025 15,0 15,0
2.5.3 Захід для юнацтва «Бі – Пі» до дня народження Бейден Пауелла – засновника ПЛАСТу Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України» щорічно 2023-2025 в т. ч.: 42,5 42,5
2023 12,5 12,5
2024 15,0 15,0
2025 15,0 15,0
2.5.4 Спартакіада СУМівських команд України з «СУМом не сумно» приурочені Дню Героїв. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні». щорічно 2023-2025 в т.ч.: 60,0 60,0
2023 15,0 15,0
2024 22,5 22,5
2025 22,5 22,5
2.5.5 Проведення патріотичної Теренової гри на терені бою повстанців ОУН-УПА в с. Бережниці «Відроджена весна» до дня Героїв. Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України» щорічно 2023-2025 в т.ч.: 60,0 60,0
2023 15,0 15,0
2024 22,5 22,5
2025 22,5 22,5
2.5.6 Мистецький пікнік «Незалежність очима дітей» серед учасників наметових таборів та молодіжних громадських організацій. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в т.ч.: 30,0 30,0
2023 10,0 10,0
2024 10,0 10,0
2025 10,0 10,0
2.5.7 Організація та проведення заходів до Дня молоді Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в т.ч.: 30,0 30,0
2023 10,0 10,0
2024 10,0 10,0
2025 10,0 10,0
2.5.7 Автопробіг вулицями міста присвячений Дню Державного прапора України. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, відділи і управління міської ради щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
2.5.8 Урочистості та святкові програми до Дня Державного Прапора України та річниці Дня незалежності України Управління культури, національностей та релігій щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
2.6 І (міський) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл («Джура») Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту щорічно 2023-2025 в т.ч.: 135,0 135,0
2023 40,0 40,0
2024 45,0 45,0
2025 50,0 50,0
РАЗОМ за пріоритетом 2:
 
 
 
 
2023-2025 в т.ч.: 1 050,0 1 050,0
2023 295,0 295,0
2024 375,0 375,0
2025 380,0 380,0
Пріоритет 3: Духовно-моральне виховання
(здійснення заходів, спрямованих на популяризацію національної духовно-культурної спадщини, ушанування пам’яті жертв окупаційних режимів, формування у молоді толерантного ставлення до інших народів, культур і традицій)
 
3.1 Проведення наукових конференцій, семінарів, освітньо – виховних, інформаційно – методичних, культурологічних та просвітницьких заходів, історичних акцій, з національно-патріотичного виховання спрямованих на популяризацію національної духовно-культурної спадщини Управління культури, національностей та релігій, інститути громадянського суспільства
Молодіжна громадська організація «Станиця Калуш ПЛАСТу – національної скаутської організації України», Калуська міська організація «Спілка Української Молоді в Україні».
щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій Сприяння ціннісному становленню особистості на основі загально-
людських цінностей та традицій українського народу, популяризації сімейних та духовних цінностей серед молоді
3.1.1 Новорічно-різдвяні дійства «Різдво у Калуші», вітальні програми «Коляда від хати до хати», інсталяції, майстер-класи Управління культури, національностей та релігій щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.1.2 Великодні програми, воркшопи, майстер-класи по виготовленню крашанок і писанок, фольклорно-етнографічні свята Підвідомчі заклади культури щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.1.3 Миколаївські дійства, резиденція Святого Миколая, творчі майстерні Підвідомчі заклади культури щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.1.4 Проведення краєзнавчої роботи, спрямованої на донесення кожній віковій групі користувачів в найдоступнішій формі відомостей про рідний край, його традиції, народні обряди, відомих людей, заходів з популяризації творчості письменників-земляків. Проведення заходів з підвищення ролі української мови як національної цінності, довідкової інформації про походження українців КЗ «Централізована бібліотечна система» щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.1.5 Демонстрація фільмів українського виробництва національно-патріотичного спрямування.
Перегляд на базі музейних установ, закладів культури кінострічок із виховним контекстом з подальшим їх обговоренням
Кінозал «Час кіно» КЗ «Палац культури «Мінерал»
 
Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій
щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.2 Виготовлення методичних посібників, брошур, буклетів, плакатів, стендів, експозицій, виставок та іншої поліграфічної продукції краєзнавчого, етнографічного, історичного спрямування Управління культури, національностей та релігій, управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень
3.3 Поминальні заходи до роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні Управління культури, національностей та релігій, інститути громадянського суспільства щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.4 Популяризація та збереження національного аудіовізуального продукту національно-патріотичного, морально-духовного та науково-освітянського спрямування
 
Управління культури, національностей та релігій, підвідомчі заклади культури щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню культури, національностей та релігій
3.5 Сприяння утвердженню сімейних цінностей, залучення молоді до процесу національно-патріотичного виховання в духовних традиціях українського народу
 
Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління культури, національностей та релігій щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту
3.5.1 Проведення родинних свят до Дня матері, Дня батька та Міжнародного Дня сім’ї. Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління культури, національностей та релігій щорічно 2023-2025 в межах кошторисних призначень передбачених управлінню у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту
РАЗОМ за пріоритетом 3:
 
 
 
 
 
 
 
2023-2025 в межах кошторисних призначень
 
РАЗОМ ЗА ПРОГРАМОЮ: 2023-2025 в т.ч.: 1 735,0 1 735,0
2023 505,0 505,0
2024 612,0 612,0
2025 618,0 618,0
 
 
 
Замовник Програми
Начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту                            _________ Михайло КЛИМ
 
 
Керівник Програми
Заступник міського голови                                                                                                  _________ Надія ГУШ