ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XLII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

30.03.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2003
Про роботу управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

  
УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
30.03.2023     №   2003
 Про роботу управління
економічного розвитку міста
Калуської міської ради
 
м.Калуш
(сорок друга  сесія  восьмого демократичного скликання)
 
 
 
 
Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на перше півріччя 2023 року, заслухавши звіт начальника управління економічного розвитку міста Калуської міської ради, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
Інформацію про роботу управління економічного розвитку міста Калуської міської ради за 2022 рік взяти до відома.
 
 
 
Міський голова                                                            Андрій НАЙДА
   
Звіт про роботу управління економічного розвитку міста
Калуської міської ради за 2022 рік
 
Протягом 2022 року управління економічного розвитку міста виконувало завдання та функції відповідно до вимог, що передбачені положенням про управління економічного розвитку міста.
Основними завданнями управління економічного розвитку міста є забезпечення та реалізація в Калуській міській територіальній громаді державної політики в сфері соціально-економічного розвитку, промислової політики, інвестиційної діяльності, релокації підприємств, зовнішньоекономічної політики, міжнародної співпраці, грантової діяльності, розвитку підприємництва, сільського господарства, пасажирського транспорту,   енергозбереження і туризму.
 
Соціально-економічний розвиток
            Робота управління була спрямована на вирішення питань соціально-економічного розвитку громади, проводився моніторинг, збір та аналіз показників, які визначають соціально-економічну діяльність громади, велась база даних промислових підприємств основного кола, проводився моніторинг їх діяльності. Проводилась робота щодо підготовки щомісячних довідок про стан соціально-економічного розвитку Калуської  міської територіальної громади за 2022 рік, які розміщувались на сайті міської ради. 
Проводилось щоквартальне відстеження соціально-економічних показників громади.
Здійснювалась координація підготовки та моніторинг міських програм цільового призначення. Розміщувався на сайті міської ради щоквартальний звіт щодо виконання місцевих цільових програм. Кількість місцевих цільових програм Калуської міської ради у 2022 році складала - 58. Під головуванням начальника управління економічного розвитку міста працювала міська спеціальна комісія для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників.
Готувались аналітичні матеріали про соціально-економічний стан громадина адресу облдержадміністрації, інформації для управлінь та відділів виконавчого комітету і міської ради, Асоціації міст України, тощо.
 
Промисловість
Виробничий потенціал Калуської міської територіальної громади складається з понад 40 промислових підприємств. Найбільш вагома галузь промисловості -   хімічна.
Обсяг реалізованої продукції підприємствами територіальної громади до всієї реалізованої продукції по області склав11,0 %.
Повномасштабна війна проти України у 2022 році спричинила негативні тенденції у розвитку промисловості через низку дестабілізаційних факторів.    Ряд підприємств зупинили або частково зупинили виробництво. Зокрема, з  24 лютого 2022 року найбільше промислове підприємство громади - ТОВ «Карпатнафтохім» зупинило виробничу діяльність.  
В 2022 році обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) по Калуській міській територіальній громаді склав 9,3 млрд. грн. (2017 рік - 9,5 млрд. грн, 2018 рік - 18,9 млрд. грн, 2019 рік - 17,6 млрд. грн, 2020 рік -14,8 млрд. грн, 2021 рік -29,1 млрд. грн). На одну особу наявного населення обсяг реалізованої промислової продукції становить 106,4 тис. грн.
Однак, попри всі складнощі,  промисловими підприємствами вживаються заходи з адаптації роботи в умовах воєнного часу. Окремі підприємства за підсумками 2022 року зуміли збільшити обсяги реалізованої продукції відносно відповідного періоду минулого року, а саме: ПрАТ «Калуський завод будівельних машин», ДП «Дослідно-експериментальний завод ІХП НАНУ», ТОВ «Калуський комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Кахелина».
 В управлінні постійно здійснюється допомога в організації роботи підприємств, готувалися звернення до центральних державних органів влади та народних депутатів, які схвалювалися рішеннями міської ради, а саме:                       
- щодо ПАТ «Сегежа Оріана Україна» (прийняття у власність держави пакету акцій даного підприємства та забезпечення його роботи);
- щодо захисту інтересів ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»;
- щодо недопущення централізації лісогосподарських підприємств;
- щодо врегулювання цін на дрова;
- щодо встановлення тарифів на виробництво теплової енергії для філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «Костанза» для унеможливлення зриву опалювального сезону 2022-2023 років;
- щодо надання дозволу на проведення капітальних ремонтів та реконструкції об’єктів АТ «Оріана» з метою забезпечення розміщення та функціонування на території нашої громади підшипникового заводу та заводу з виробництва сільськогосподарського навісного обладнання.
 
Енергозбереження
Проводилась постійна робота з метою забезпечення економії енергоносіїв та води бюджетними закладами, установами та комунальними підприємствами.
У 2022 році щомісячно у 69 бюджетних організаціях, а саме: закладах освіти, культури, медицини, органах місцевого самоврядування, соціальних та комунальних – проводився моніторинг споживання енергетичних ресурсів та води в натуральних одиницях.  В цілому, по даних закладах  зекономлено електроенергії  118826 кВт або 6% та води 8239 м. куб. або 9%. 
Продовжувала діяти автоматизована інформаційна система («Енергосервіс: облік, контроль, економія») моніторингу споживання енергоресурсів у закладах бюджетної сфери міста. За допомогою даної системи, здійснювався контроль за раціональним та ефективним споживанням енергоносіїв в установах бюджетної сфери міста. Проводилась координація роботи відповідальних осіб у бюджетних закладах, які були призначені для щоденного внесення показників в систему.
Управлінням розроблена програма яка затверджена рішенням міської ради 27.10.2022 р. №1677 «Про затвердження програми «Енергодім Калуш на 2022-2023 роки», відповідно до якої було профінансовано кошти в сумі 298,3 тис. грн. ОСББ «Січове 15» на відшкодування 5% суми фактично понесених витрат на впровадження енергозберігаючих заходів, які реалізовані відповідно до умов державної програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім». Загалом вартість термомодернізації будинку на вул. Січових Стрільців, 15 склала 6 млн. грн., з яких 5% співфінансування забезпечено з бюджету громади та 70%з державного бюджету.
 
Інвестиційна діяльність. Релокація підприємств.  
Управлінням проводилася робота з наповнення актуальною інформацією інвестиційного та бізнес порталу Калуської міської територіальної громади http://investkalush.if.ua для широкого висвітлення інвестиційного, зовнішньоекономічного потенціалу нашої громади для іноземних та вітчизняних інвесторів (вільні земельні ділянки, будівлі придатні для інвестування, інвестиційні об’єкти, інтерактивна карта об’єктів інвестування, інвестиційний паспорт громади).
Підготовлено двомовну версію оновленого інвестиційного паспорту нашої громади. Друковані примірники розповсюджувались серед потенційних інвесторів, а також на різних економічних заходах.
Розроблена та затверджена рішенням міської ради Програма залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки.
Проводилася робота щодо релокації виробничих потужностей суб’єктів господарювання з зон, де велись бойові дії, на територію  нашої громади. Управлінняактивно сприяло релокації бізнесу та тісно співпрацювало із Івано – Франківською обласною державною адміністрацією і місцевим бізнесом щодо пошуку вільних виробничих приміщень, складів, земельних ділянок. З березня 2023 року громаду відвідали понад 100 суб’єктів господарювання. У результаті, понад 20 з них залишились у нашій громаді, з них більша половина вже розпочали виробничу діяльність. Так,  зокрема, на території нашої громади здійснюють свою виробничу діяльність наступні релоковані підприємства: ТОВ «К.ТЕКС» (в-во нетканих матеріалів для швейної, будівельної, меблевої галузім. Ірпінь),  ТОВ "МКМ НАЙНЕКС" (в-во дієтичних добавок м. Київ), ТОВ "Харківська зовнішньо торгівельна фірма "МОТОРІМПЕКС" (в-во гідравлічних комплектуючих до тракторів, комбайнів, станків, шахтного, металургійного та іншого обладнання м. Харків), ТОВ «Агропродукт» ( в-во добавок до продуктів харчування  м. Харків), ТОВ «Імператив ЮА» (в-во композиційної арматури і сітки для будівельної галузі,м. Харків), ПП «Виробничо-господарська фірма ДОН» (в-во і розробка металоконструкцій, будматеріалів, листообробка з використанням станків з числовим програмним керуванням м. Донецьк), НПП «Сузір’я» (в-во товарів та корму для тварин,  м. Харків), ТОВ "ПРОФІ ТРЕЙД ЮА" (неспеціалізована оптова торгівля, Київська обл.), ТзОВ «Зміївська паперова фабрика» (в-во паперу та картону, Харківська обл.), ТОВ «ОЛВУД» (в-во дерев'яних будівельних конструкцій, столярних виробів/внутрішніх дверей,  Харківська обл.), ТОВ "Склопром" (формування і оброблення листового скла, Харківська обл.). Також, до нашої громади релокувалася Державна установа «Державний науково-дослідний і проектний інститут основної хімії» (проектування хімічних виробництв м. Харків).
Як відомо, одне створене робоче місце у промисловості створює до 5 робочих мість у інших галузях економіки нашої громади. Тому,  сприяння створенню нових робочих місць є  одним з пріоритетів роботи  управління.
У результаті тісної співпраці управління з релокованим бізнесом ТзОВ «Акваізол» прийняло рішення започаткувати  своє  нове виробництво площею 10000 м. кв. на 100 робочих місць  у місті Калуші. Підприємство спеціалізується на виготовленні бітумно-полімерних покрівельних покриттів. Будівельні роботи були розпочаті у листопаді 2022 року. До кінця квітня  планується завершити будівництво виробничих корпусів та приступити до монтажу обладнання. Планується випуск першої продукції в серпні цього року.
Розпочата у 2022 році аналогічна співпраця продовжується із іншими інвесторами.  Так, вивчається питання спорудження ще двох промислових виробництв (підприємства з виробництва підшипників та сільгосптехніки)  на вільних земельних ділянках  у промисловій зоні міста.
На вул. Долинській на виробничій площі 1500 м.кв. реалізується черговий інвестиційний проект  підприємством «Сузір’я» - виробництво м’ясних консерв для домашніх тварин. В травні підприємство планує розпочати набір працівників.
Також велася активна робота для забезпечення житлом працівників релокованих підприємств, в тому числі із забудівниками щодо наявності вільних житлових приміщень.
 
Грантова діяльність
Протягом 2022 року проводилась велика і системна робота щодо залучення грантових коштів у громаду. Завдяки плідній співпраці управління економічного розвитку міста міської ради з представниками ОДА, виконавчих органів міської ради, медичних установ громади, організацій громадянського суспільства, суб’єктів господарювання було успішно підготовлено та виграно 12 проєктів на загальну суму 4,4 млн. грн.
Зокрема, в результаті співпраці управління економічного розвитку міста, управління комунальної власності та громадської організації «Чисті Серця Калуш» в рамках програми ПРООН "Підтримка підприємців і життєзабезпечення" Калуська громада отримала капітально відремонтоване  комунальне приміщення на вул. Грушевського, 25, яке буде передано у користування під потреби релокованого чи місцевого бізнесу. На реалізацію грантового проекту від ПРООН було залучено 1,8 мільйона гривень грантових коштів.
Основною тематикою інших грантів було:
  • облаштування місць для постійного проживання внутрішньо-переміщених осіб, що постраждали внаслідок війни. Отримано побутову техніку, ліжка, матраци, подушки, постільну білизну та генератор;
  • покращення матеріально-технічної бази медичних установ громади. Отримано програмно-апаратний комплекс для телемедицини IDIS2GO, здійснено прямі закупівлі лікарських засобів КНП «Центральна районна лікарня Калуської міської ради» та КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради».
  • комплексна підтримка внутрішньо переміщених осіб, надання їм психологічної, юридичної допомоги, проведення заходів з їх соціалізації в нашій громаді, проведення різноманітних занять з дітьми та молоддю;
Грантодавці, що надавали підтримку у реалізації вищевказаних проєктах: Міжнародний фонд "Відродження", ZagoriyFoundation, Terredeshommes, UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, Представництво Угорської Екуменічної Служби Допомоги в Україні.
 
 
Міжнародна співпраця
Проводилася робота у сфері міжнародного співробітництва, внаслідок якої ми  отримали  багато гуманітарної допомоги від наших міст-побратимів: Горліце (Польща),Сеїні (Румунія), Кендзєжин-Козле (Польша), а також з окремих  громад і організацій Австрії, Італії, Швеції, Іспанії, Німеччини. За що ми їм щиро вдячні.
З метою встановлення партнерських зв’язків між Калуською міською територіальною громадою та муніципалітетами інших країни управлінням проводилась робота спрямована на налагодження партнерських відносин нашої громади з громадами Німеччини, Туреччини, Данії, Італії, Бельгії, Іспанії, Швеції, Португалії та Словаччини.
Зокрема, в результаті ефективної комунікації з німецьким містом Ліппштадт, що знаходиться в землі Північний Рейн-Вестфаліянам вдалося підписати Меморандум про солідарне партнерство між громадами. Від міста-партнера ми отримали також благодійну допомогу, 7 генераторів загальною вагою 3 тонни. Поглиблюємо розпочату співпрацю.
Завдяки співпраці з австрійською  волонтерською організацією  “4×4 – HILFE” окрім неодноразово отриманої гуманітарної допомоги (медикаменти, харчування, тощо) долучались до організації перевезення та  притулку для  150  внутрішньо переміщених осіб, у тому числі  мешканців нашої громади у австрійському місті Штаєр.  Так дана співпраця  з вищезгаданою організацією продовжується. Згадана громадська організація пропонує і зараз мешканцям нашої громади та внутрішньопереміщеним особам можливість отримання притулку в Австрійському місті Штаєр.
26-27 вересня 2022 року у складі делегації громад – членів Асоціації міст України з чотирьох областей Заходу України заступниця начальника управління Тетяна Сеньків взяла участь у «Днях України у Кошице 2022» (Словаччина). Даний захід став початком плідної співпраці нашої громади із радником Прем’єр  - міністра Словацької Республіки  з питань транскордонного співробітництва з Україною Едуардом Бурашем.
 
Підтримка підприємництва, в тому числі релокованого
В рамках форуму «Асоціація міст України єднає Україну» наша громада 5 лютого 2022 року долучилась до підписання Договору про співробітництво між 7 територіальними громадами Прикарпаття: Долинською, Калуською, Рожнятівською, Болехівською, Брошнів-Осадською, Витвицькою та Перегінською, яке передбачало реалізацію спільних проєктів, в тому числі грантових з метою запровадження системного підходу для підтримки малого та середнього бізнесу.
13 жовтня 2022 року в рамках проєкту «Прикарпаття-регіон для релокації» проведено круглий стіл для суб’єктів господарювання громади, в тому числі і релокованого, який організовано управлінням спільно з Івано-Франківською торгово-промисловою палатою та Івано-Франківською жіночою діловою палатою у межах програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. В ході проведеного заходу підприємці релокованого і місцевого  бізнесу мали можливість познайомитись між собою, поділитись досвідом ведення бізнесу, своїми проблемами та обговорити можливості подальшої співпраці.
Слід зазначити, що окрім релокованих виробничих підприємств, про що згадувалось вище, до нашої громади релокувалися і  підприємства торгівлі та ресторанного господарства і приватний заклад дошкільної освіти.
З метою налагодження співпраці між бізнесом і владою на території  релокованого ТОВ «Харківська зовнішньо торгівельна фірма «МОТОР-ІМПЕКС» 14 листопада 2022 року організували  зустріч керівників релокованих підприємств з міським головою, керівниками державної податкової служби в Івано-Франківській області, Калуської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості, ГО «УФРА» за участю працівників управління економічного розвитку міста. Релокований бізнес одержав консультації та відповіді з питань оподаткування та працевлаштування. Також на зустрічі були обговорені питання взаємовигідної співпраці з питань розвитку бізнесу та громади.
24 листопада 2022 року організували зустріч суб’єктів господарювання - місцевих й релокованих компаній - з радницями директора державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту».
Під час заходу обговорили сучасні інструменти підтримки бізнесу та експортерів, якими можуть скористатися компанії з різних секторів та різної ступені готовності.
Проводилась робота по створенню у нашій громаді муніципального індустріального парку «Галіція», з метою дедалі більшої привабливості нашої громади для бізнесу.
         Під час святкової новорічно-різдвяної  програми   «Щасливого Різдва! Щасливого Нового2022 року!»  на площі Героїв були організовані  ярмаркові заходи, у яких взяли участь 22 суб’єкти господарювання. З нагоди святкування Дня Святого Валентина 14 лютого 2022 року також були організовані ярмаркові заходи, в яких взяли участь 6 суб’єктів господарювання та конкурс «Краща фотозона до Дня Святого Валентина. У період  з 14 по 23 квітня 2022 року на вулицях Драгоманова, Дзвонарській та В. Стуса відбувалися ярмаркові заходи «Великодній кошик», а також різноманітні благодійні ярмарки за участю суб’єктів господарювання.
Постійно проводилася робота щодо уточнення дислокації підприємств торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування населення. Протягом 2022 року на території нашої громади відкрилося 89 підприємств торгівлі, 8 ресторанного господарства та 38 підприємств побутового обслуговування населення та закрилося 116 підприємств торгівлі, 8 ресторанного господарства та 10 підприємств побутового обслуговування населення. Крім того, після повномасштабного вторгнення росії в Україну проводилася  роз'яснювальна робота  із керівниками підприємств роздрібної торгівлі щодо розміщення у  їх закладах інформації  про найближчі укриття  для відвідувачів  та персоналу. Інформацію доведено до  більше 400 великих і малих  підприємств роздрібної торгівлі. 
8 серпня 2022 року було організовано та проведено комерційний конкурс на право оренди окремих конструктивних елементів благоустрою для надання дитячих розважальних послуг та місць розміщення торгівельного обладнання у Калуській міській територіальній громаді, зокрема, атракціону «Дитячий потяг» на пл. Героїв.
 
Сільське господарство
З метою реалізації державної політики у сфері агропромислового комплексу  в нашій громаді, підготовлено та затверджено рішенням міської ради Програму розвитку агропромислового комплексу та  підтримки самозабезпечення Калуської міської територіальної громади та домогосподарств харчовими продуктами на 2022-2024 роки.
З метою підтримки найбільш уразливих домогосподарств, які перемістилися із зони бойових дій, у рамках програми «Гуманітарне реагування» за сприяння Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України у партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією, організовано отримання картоплі для посадки весною та збір урожаю картоплі восени на сільськогосподарських угіддях одного з підприємств неподалік Івано-Франківська для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб.
За дорученням обласної військової адміністрації протягом року щотижня здійснювався  моніторинг стану продовольчої безпеки, а саме інформації про хід польових робіт в розрізі суб’єктів господарювання та населення громади, зокрема про хід посіву, збирання сільськогосподарських культур у 2022 році, а також хід посіву озимих культур під урожай 2023 року.
 
Туристична діяльність
Наприкінці 2021 р. і на початку 2022 року з метою оцифрування архітектурної спадщини забезпечили виготовлення та встановлення інформаційних панелей з QR кодами на історичних об’єктах Калуша.
Як відомо у свій час управління економічного розвитку міста  розпочало та спільно  проводило  підготовку проектної заявки на участь у проекті транскордонного співробітництва «КУЛЬТУРА У ВІДДЗЕРКАЛЕННІ - Реставрація Будинку  Культури в Сеїні (Румунія) та Концертного Залу у Калуші (Україна) в Мультикультурні Центри».
За підсумками 2022 року Калуська міська територіальна громада зайняла 4 місце в рейтингу туристичної активності всіх територіальних громад Івано-Франківської області, в тому числі і завдяки успішній реалізації та завершенні цього міжнародного проекту. Тим самим підтвердивши здатність громади  бути надійним  партнером  та  успішно у майбутньому реалізувати інші спільні міжнародні проекти.
 
Пасажирський транспорт
  • забезпечувалась організація пасажирських перевезень на території Калуської міської територіальної громади на 20 міських та 10 приміських автобусних маршрутах загального користування;
  • здійснили підготовку та організували проведення конкурсним комітетом конкурсу з перевезення пасажирів по маршрутах № 33 «Калуш – Пійло» та  № 36 «Калуш – Тужилів». За результатами конкурсу та відповідно до рішень виконавчого комітету укладено 2  договори з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування;
- з початком повномасштабного вторгнення в державі в цілому та зокрема в нашій громаді склалася важка ситуація в сфері пасажирських перевезень, спричинена дефіцитом та високою ціною на пальне, а також суттєвим зменшенням пасажиропотоків на маршрутах. У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану з 25.02.2022 року організовано здійснення перевезення пасажирів в робочі дні на міських автобусних маршрутах загального користування за суботнім графіком (перевезення не здійснювалися з 22.00 вечора до 8.00 ранку). З 28.02.2022 р. організовано перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування з   06 год. 30 хв. до 10 год. 00 хв. та  з 16 год. 00 хв. до 20 год.  «Пільгові» рейси не здійснювалися. Згодом на усіх міських автобусних маршрутах було відновлено перевезення за суботнім графіком у робочі та суботні дні в повному обсязі. На приміських автобусних маршрутах спільно з перевізниками розроблені графіки руху до населених пунктів громади відповідно до наявного пасажиропотоку. З 23.03.2022 року відновлено здійснення «пільгових» рейсів по всіх діючих міських автобусних маршрутах. З 11.04.2022 року рух міського автотранспорту, що здійснює перевезення пільгових категорій населення до садово-городніх ділянок здійснювався за спеціально розробленим графіком. Працівниками управління проводилася постійна робота з врегулювання графіків руху автобусів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які б оптимально влаштовували пасажирів та перевізників.
- у зв’язку із ситуацією, яка склалася навесні 2022 року з дефіцитом пального на автозаправних станціях та зростанням його вартості, працівники управління спільно із перевізниками, які здійснюють перевезення пасажирів на території нашої громади, робили все можливе, щоб транспортні засоби були забезпечені пальним та максимально дотримувалися встановлених графіків руху по маршрутах. Для забезпечення безперебійної роботи пасажирського транспорту через засоби масової інформації та соціальні мережі неодноразово зверталися до водіїв з закликом поставитися до ситуації із розумінням і пропускати для заправки громадський транспорт, який здійснює перевезення мешканців нашої громади, позачергово. Працівниками управління спільно з працівниками Національної поліції було організовано позачергові заправки пальним автобусів на автозаправних станціях. Вищевказані кроки дозволили забезпечити безперебійну роботу пасажирського автомобільного транспорту нашої громади, на відміну від інших громад нашої області;
- забезпечено здійснення перевезення (безоплатно) перевізниками громади (близько 90 рейсів) протягом лютого-квітня 2022 року військових територіальної оборони до місць несення служби (охорона об’єктів);
- з квітня 2022 року було запроваджено практично новий маршрут №3 «РЕМ –Загір’я». Слід зазначити, що новорозроблена  схема руху по даному маршруту дозволила забезпечити перевезення пасажирів всього мікрорайону Загір’я. Перевезення по маршруту №3 здійснюється низькопідлоговим комунальним автобусом МАЗ  пасажиромісткістю 60 пасажирів. Варто зазначити, що до такої оптимізації даний маршрут був збитковим.
- у зв’язку з проведенням постійної роботи з врегулювання графіків руху автобусів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування відбулися відповідні зміни в графіках руху, тому здійснювалася робота з оновлення стендів з графіками руху, зокрема забезпечено виготовлення, ремонт і монтаж 56 стендів для графіків руху на автобусних маршрутах загального користування. Також, проводилося встановлення на зупинках у місті Калуші QR-кодів з графіком руху громадського транспорту. За допомогою застосунка можна дізнатися актуальні графіки руху на міських автобусних маршрутах загального користування. Також варто зазначити, що оголошення щодо змін в графіках руху розміщувалися на офіційному сайті Калуської міської ради, автобусних зупинках та безпосередньо в автобусах.
- за необхідності, забезпечується безоплатний транспорт для перевезення духового оркестру на похорон загиблих захисників України на території нашої громади.
- не зважаючи на складні економічні умови, було забезпечено безкоштовні перевезення всіх без винятку пільгових категорій громадян  до садово – городніх масивів, зокрема:  Хотінь, Залісся, Глібова, Підкар’єрна, Зелений Яр.   
- в 2022 році для покриття втрат доходів від перевезення пільгових категорій громадян  перевізникам, що здійснюють перевезення на території нашої громади, відшкодовано 5263,54 тис. грн. з бюджету громади. Варто зазначити, що перевізниками забезпечено безкоштовне перевезення на всіх без винятку міських автобусних маршрутах загального користування за рахунок своєї господарської діяльності, без відшкодування втрат від цих перевезень 7-ми  категорій громадян.
- для забезпечення перевезення мешканців міста Калуша до міського кладовища запроваджувалися додаткові рейси на маршруті №8 «Карпатська кераміка –Височанка» в дні святкування Різдва Христового, Воскресіння Христового, Святої Трійці та Поминальні дні.
- у 2022 році внесені зміни в законодавство України, відповідно до яких договір про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Тому, з метою організації пасажирських перевезень на території громади та у зв’язку з закінченням терміну дії попередніх договорів було укладено Додаткову угоду №1 до Договору №10/2021 (на маршруті № 35 «Калуш – Яворівка»), та Додаткову угоду №1 до Договору №16/2021 (на маршрутах № 8 «Карпатська кераміка - Височанка» та № 4 «Карпатська кераміка – Долинська»).
- за допомогою системи відеоспостереження, яка встановлена на кінцевих зупинках руху громадського транспорту здійснювався щоденний моніторинг дотримання перевізниками  графіків руху на міських автобусних маршрутах загального користування в режимі онлайн, в тому числі  посилений контроль щодо здійснення пільгових рейсів. При виявленні фактів не здійснення рейсів складаються відповідні акти, які також є підставою для зменшення суми відшкодування перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян. Також, з метою реагування на звернення громадян щодо невиконання окремих рейсів на автобусних маршрутах (недотримання графіків руху) в вихідні та святкові дні здійснювався моніторинг відповідно до записів камер відеоспостережень;
- працівники управління брали участь в організації доставки гуманітарних вантажів, в тому числі призначених для потреб внутрішньо переміщених осіб до Калуської міської територіальної громади.
 
Оптимізація системи теплопостачання
Відповідно до доручення міського голови управлінню було надано доручення координувати роботу робочої групи щодо оптимізації системи теплопостачання м. Калуша. Було проведено ряд нарад, на яких визначено першочергові заходи щодо відключення бюджетних установ та населення міста від централізованого теплопостачання. В результаті чого було підготовлено та прийнято рішення сесії Калуської міської ради від 30.06.2022 року №1434 «Про оптимізацію системи централізованого теплопостачання м. Калуша на 2022-2023 роки», згідно з яким було затверджено пропозиції щодо оптимізації системи централізованого теплопостачання м. Калуша, зокрема перелік бюджетних установ, будинків та споживачів.
Також відповідно до рішення сесії Калуської міської ради від 28.07.2022 року №1496 «Про відключення житлових багатоквартирних будинків м. Калуша від квартальних котелень комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія» та з метою виконання доручення міського голови Андрія Найди щотижнево проводився збір інформації від управляючих компаній та управління житлово-комунального міста щодо кількості заяв громадян та кількості відключених квартир від системи централізованого теплопостачання.
     Відключення жителів міста від централізованого теплопостачання   становить більше 70%. У 2022 році повністю від центрального опалення відключено 11 будинків, а саме:
  • Котельня «Біласа і Данилишина» - 3 будинки;
  • Котельня «Сівецька» - 2 будинки;
  • Котельня «Винниченка» - 2 будинки;
  • Котельня «Підвальна» - 2 будинки;
  • Котельня «Незалежності» - 2 будинки.
 
Регуляторна політика
               В  рамках впровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності прийнято рішення міської ради від 25.11.2021 №1009 «Про План підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік».
В 2022 році було оприлюднено 3 проекти регуляторних актів,  проведено громадські обговорення 3 проектів регуляторних актів, прийнято 1 регуляторний акт, проведено 5 відстежень результативності регуляторних актів.
 
Документообіг та нормативно-правові акти
           Упродовж 2022 року працівники управління, відповідно до власних та делегованих повноважень, розглядали звернення, скарги, інформаційні запити від фізичних та юридичних осіб та готували пропозиції щодо вирішення проблем у встановлені терміни згідно чинного законодавства з питань економічного розвитку.
Так, за 2022 рік  працівниками управління опрацьовано 1138 вхідної та вихідної документації, з них:
- 658  листів  вхідної кореспонденції;
- 480 вихідної кореспонденції.
Підготовлено:
  • 25  рішень Калуської міської ради;
  • 20 рішень виконавчого комітету Калуської міської ради.
          Розглянуто 39 письмових та 92 усних звернень, пропозицій  та скарг громадян.
       Опрацьовано 6 звернень, які надійшли в «Чат – бот гаряча лінія» Калуської міської ради.
          Розглянуто 4 інформаційні запити на які надано відповіді відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» у встановлені законодавством терміни.
Підготовлено 10 проколів: 2 - щодо оптимізації системи теплопостачання, 3 – щодо встановлення тарифів,  1 – щодо масового вивільнення працівників та по 2 - з питань транспорту та  підприємництва і торгівлі.
              Працівники управління економічного розвитку міста протягом 2022 року забезпечили виконання самоврядних і делегованих повноважень та інших важливих питань відповідно до положення про управління та нормативних актів, працювали над вдосконаленням роботи з документами відповідно до вимог чинного законодавства.