ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XLIV

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

27.04.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2088
Про роботу служби у справах дітей Калуської міської ради

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
27.04.2023     №   2088
Про роботу служби у справах
дітей Калуської міської ради
 
м.Калуш
(сорок четверта сесія восьмого демократичного скликання)
 
 
   
 Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування України», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на перше півріччя 2023 року, заслухавши звіт начальника служби у справах дітей Калуської міської ради, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
Інформацію про роботу служби у справах дітей Калуської міської ради  за 2022 рік взяти до відома.
 
 
Міський  голова                                                                   Андрій НАЙДА    
 
ЗВІТ
про роботу служби у справах дітей
Калуської міської ради   за 2022 рік
 
Служба у справах дітей Калуської міської ради є виконавчим органом, підзвітна і підконтрольна міській раді, підпорядкована міському голові та виконавчому комітету міської ради, а з питань здійснення їй делегованих повноважень органів виконавчої влади – Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Засновником служби є Калуська міська рада. У складі служби функціонує структурний підрозділ – сектор з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей.
Служба є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного герба України, штампи та бланки із своїм найменуванням та символікою. На даний час штат затверджений із семи осіб, посади служби укомплектовані кваліфікованими спеціалістами. Служба у своїй діяльності керується Конституцією України і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями обласної, міської рад та виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями обласної державної адміністрації, міського голови, положенням про службу у справах дітей Калуської міської ради, наказами служби у справах дітей обласної державної адміністрації та Конвенцією ООН про права дитини.
Діяльність служби здійснюється на принципах:
  • законності;
  • застосування переважно методів виховання і переконання впливу на поведінку дітей;
  • гласності, а саме: систематичного інформування про стан справ щодо захисту прав дітей, правопорушень серед дітей службу у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації;
  • збереження таємниці про дітей, які вчинили правопорушення і до яких застосовувались заходи індивідуальної профілактики;
  • неприпустимості приниження честі і гідності дітей, жорстокого поводження з ними.
На території Калуської міської територіальної громади проживає                               16 тисяч 932 дитини. Функціонує 21 заклад загальної середньої освіти, 14 закладів дошкільної освіти, 4 заклади  позашкільної освіти, 2 спортивних школи, 1 центр спортивного здоров’я населення. В структурі Центральної бібліотечної системи діє бібліотека-філія для дітей та бібліотека-філія для юнацтва, які обслуговують виключно дітей до 15 років. Всі інші 18 бібліотеки-філії (розташовані в межах Калуської міської територіальної громади) мають книжкові фонди дитячої літератури і обслуговують дітей за бажанням та місцем проживання.
Основними напрямками служби у справах дітей є діяльність з питань опіки, піклування і усиновлення та сімейних форм виховання дітей та діяльність з питань профілактики негативних явищ у дитячому середовищі.
 
І. Діяльність служби з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей
Сектором з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей реалізується державна політика з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на території міста. 
На первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває                      105 дітей (з них: 29 дітей-сиріт), (у 2021 – 107, у 2020 – 92; у 2019 р. – 90; у 2018 р. – 86;), кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 103 дітей даної категорії  у сімейних формах виховання, що становить 98% від кількості дітей, що перебувають на обліку..
96 дітей перебуває під опікою/піклуванням, 5 дітей виховуються у прийомних сім’ях, 2 дітей виховуються в дитячому будинку сімейного типу,   2 дітей влаштовано в Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини.
У місті функціонує 10 прийомних сімей, де виховується 19 прийомних дітей.
Впродовж звітного періоду на первинний облік взято 10 дітей, набуло статусу 10 дітей, з них: 9 влаштовані під опіку (піклування), 1 дитина усиновлена.
З первинного обліку знято 11 дітей, з них: 10 у зв’язку з досягненням повноліття; 1 у зв’язку з усиновленням.
 
 
Первинний облік дітей, які залишилися без батьківського піклування,
дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
за 2018-2022 р.р.

Рисунок 1
 
 
 
 
Кількість дітей на повному утриманні в державних закладах для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування за 2018-2022 р.р.

 
 
Рисунок 2
 
Діти, які можуть бути усиновлені в розрізі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку
служби у справах дітей Калуської міської ради
 

Рисунок 3
 
З метою здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей  у сім’ях де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування проведено 211 обстежень матеріально-побутових умов сімей опікунів/ піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (що складає 100%).
Щомісячно службою у справах дітей проводиться моніторинг стану виплати соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), щодо стану оздоровлення дітей-сиріт та дітей, батьківського піклування та проходження медогляду дітьми зазначеної категорії.
            Систематично здійснюється контроль за збереженням та утриманням житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кінець звітного періоду на обліку служби перебуває 105 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них житлом на праві власності володіє 18 дітей та житлом на праві користування 79 дитини. У 8 дітей відсутнє житло. Службою вживаються заходи щодо забезпечення дітей належним житлом по досягненню ними повноліття.
            На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 року № 905 «Про затвердження порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» службою у справах проводиться робота щодо здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, які проживають на території м. Калуша.
Відповідно до п. 104 вище зазначеної Постанови Кабінету Міністрів служба у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів щороку протягом перших трьох років після усиновлення дитини перевіряє умови її проживання та виховання, а в подальшому - один раз на три роки до досягнення дитиною вісімнадцяти років.
Перевірка проводиться із збереженням таємниці усиновлення. За результатами перевірки складається звіт, в якому зазначаються відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини, стосунки в родині.
Впродовж 2022 року:
  • проведено 12 обстежень сімей, в яких виховуються 13 усиновлених дітей (з них: 2 дитини, які перебувають  на обліку менше трьох років і 11 дітей, які перебувають на обліку більше трьох років). Під час проведення перевірок не виявлено фактів порушення прав дітей;
  • складено 12 звітів про умови проживання та виховання усиновлених дітей, а також відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дітей, стосунки в родині;
  • знято з обліку 1 дитину, у зв’язку із досягненням повноліття та 1 дитину, у зв’язку з усиновленням;
  • 2 дітей взято на облік з усиновлення;
  • було взято на облік 1 кандидатів, які бажають усиновити дитину;
  • знято з обліку 4 кандидатів, з них: 1 зв’язку з усиновленням дитини, 3 у зв’язку із закінченням терміну  дії документів та висновку про можливість бути усиновителями;
  • відбулося 9 внутрісімейних усиновлень.
 
Порівняльна діаграма усиновлення дітей
за 2018-2022р.р.
Рисунок 4
 
 
              Станом на 31.12.2022 року на обліку в службі перебувають 8 дітей, які можуть бути усиновлені, та 1 кандидат в усиновителі.
              За рішенням судів на обліку перебуває 43 усиновлених дітей.
              За даний період на комісії з питань захисту прав дітей розглянуто 149 питань, з них:
  • охорона майнових, житлових прав малолітніх та неповнолітніх – 48;
  •  встановлення статусу дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 10;
  • встановлення опіки/піклування - 12;
  • припинення опіки/піклування - 1;
  • про звільнення від обов’язків опікуна/піклувальника – 3;
  • про доцільність позбавлення батьківських прав - 25;
  • про визначення способу участі у спілкуванні та вихованні дитини – 11;
-          інші питання – 39.
В тому числі заслухано:
  1. Звіт служби у справах дітей щодо кількості усиновлених дітей за 2021 рік та  здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей за 2021 рік.
  2. Звіт щодо розгляду питань на засіданні комісії з питань захисту прав дитини за 2021 рік.
  3. Звіт про дотримання прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку,піклування, в прийомні сім’ї та ДБСТ у 2021 році.
Відповідно до висновків комісії з питань захисту прав дитини за 2022 рік– 85 питань  винесено на засідання виконавчого комітету Калуської міської ради.
Підготовлено 31 проєкт рішення на засідання виконавчого комітету Калуської міської ради.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 615“Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків” та враховуючи критерії Порядку та Умови надання субвенції, протягом 2022 року трьома особами з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування використана грошова компенсація на придбання  житла.            
З нагоди Великодніх свят 68 родин в, яких виховуються діти-сироти, та діти, позбавлені батьківського піклування та сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах отримали Великодню пасочку та продуктові набори.
5 неповнолітніх дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування з міста Рубіжного та Сєвєродонецька ЛуганськоЇ області отримали кошти на кишенькові витрати від ГО «Мати Тереза».
            З нагоди Дня захисту дітей за сприянням міського голови та підтримки ГО «Мати Тереза», БО «SUPPORTUKRAINE” службою у справах дітей Калуської міської ради спільно з структурними підрозділами міської ради організували та провели акцію «Діти за мир» (малюнок на асфальті,  виставка малюнку «Оберіг для солдата», флеш-моб «Ні війні», запустили голубів миру, дітки мали змогу відчути себе в ролі рятувальника та пожежника). А також, на площі Героїв відбулася розважальна програма для діток.   
            У червні службою у справах дітей міської ради організовано поїздку в Історико-меморіальний музей Степана Бандери для дітей переміщених з міст Сєверодонецька, Рубіжного та Харкова, які мешкають у закладі освіти на території Калуської міської територіальної громади.
            Працівниками служби взято участь у реабілітаційному заході організованому управлінням у справах сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту міської ради  для дітей переміщених з міст Сєверодонецька, Рубіжного та Харкова у Вигодському лісовому господарстві.
            50 діток, які перебувають на обліку служби у справах дітей у серпні відвідали атракціони «Адреналін» у міському парку ім. І.Франква.
            120 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу отримали допомогу від громадських організацій громади та закордону у вигляді продуктових наборів.
            Службою у справах дітей Калуської міської ради та ГО «Хазард» для 71 дитини військовослужбовців нашої громади (разом із батьками), організовано  поїздку в Парк історії Землі «Underhill». Трансферт здійснено за кошти Калуської міської ради
            З нагоди Всесвітнього Дня дитини керівники служб у справах дітей Калуської районної державної адміністрації, Калуської міської ради, Войнилівської, Брошнів-Осадської селищних рад, Новицької, Верхнянської сільських рад зустрілися за «круглим столом» де обговорили проблемні питання захисту прав та інтересів дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах у період воєнного стану. На зустрічі була присутня заступниця голови Калуської РДА, яка зазначила, що взаємодія та співпраця між громадами з питань захисту прав дитини проходить на належному рівні, що має позитивний вплив на вирішення долі дитини в майбутньому.
            У рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства»  проаналізовано ситуацію в Калуській міській територіальній громаді щодо проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми,  протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
            У рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині»                             (@ Partnership for Ever Child/ Кожній дитині) за підтримки UNISEF Ukraine на замовлення Міністерства соціальної політики України та Національної сервісної служби України Служба у справах дітей Калуської міської ради отримала ноутбук. Ця невелика технічна допомога сприятиме покращенню умов нашої роботи з питань захисту дітей, організації надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, зокрема вимушено переміщеним прийомним, опікунським сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу та у складних умовах воєнного часу.
            Служба у справах дітей міської ради тісно співпрацює з місцевими засобами масової інформації інформуючи громадськість щодо реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчинення дітьми правопорушень, а також   на веб-сайті Калуської міської ради на сторінці служби у справах дітей та соціальній мережі Facebook систематично розміщується та поновлюється інформація:
  • щодо роботи служби у справах дітей міської ради;
  • щодо роботи комісії з питань захисту прав дитини;
  • графік роботи;
  • заплановані та проведені заходи;
  • фото заходів;
  • щодо роз’яснення сімейного законодавства;
  • щомісячний звіт про роботу служби.
Впродовж року начальником служби надано 2 інтерв’ю щодо захисту прав та інтересів дітей. Н
  • щодо розвитку сімейних форм виховання дітей - 22;
  • з попередження бездоглядності, соціального сирітства - 10;
  • з попередження насильства щодо дітей - 8. 
 
ІІ. Організація діяльності служби з питань профілактики
негативних явищ у дитячому середовищі
У здійсненні соціального захисту і профілактики правопорушень серед дітей спільно з службою у справах дітей беруть участь у межах своєї компетенції сектор ювенальної превенції Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області та інспектори відділу муніципальної інспекції, управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради. Так,  впродовж  2022 року організовано та проведено:
- 3 рейди по місцях масового відпочинку неповнолітніх у вечірній та нічний час щодо виявлення неповнолітніх у вечірній час у нічних клубах, дискотеках, барах, кафе, парках відпочинку. В результаті рейдів порушень не виявлено;
  •  6 рейдів «Діти вулиці», «Урок», «Канікули», «Карантин». В результаті рейду виявлено 1 неповнолітню, яка курила електронну сигарету. З неповнолітньою проведено профілактичну бесіду щодо недопущення нею куріння в майбутньому;
  • 2 рейди по дотриманню правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами. Порушень не виявлено. З продавцями проведено бесіди та вручено пам’ятки щодо недопустимості продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям;
  • 1 позаплановий профілактичний рейд щодо дотримання правил безпеки під час сигналу «Повітряна тривога». В ході рейду неповнолітнім роз’яснено алгоритм дій під час сигналу «Повітряна тривога».
Службою у справах дітей міської ради та сектором ювенальної поліції Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області щоквартально проводяться звірки та обмін інформацією щодо дітей, які перебувають у секторі ювенальної поліції на профілактичному обліку. З неповнолітніми та їхніми батьками працівниками служби проведено профілактичну роботу та обстежено матеріально-побутові умови за їхнім місцем проживання.
            На обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах перебуває 18 дітей (у 2021 р. – 43 дитини, у 2020 р. – 30 дітей, у 2019 р. – 27; у 2018 р. – 16), які проживають у 14 сім’ях (у 2021 -28, у 2020р. -18; у 2019 р. – 19; 2018 р. – 12). З них за підставою ухилення батьків від виконання їх батьківських обов’язків перебуває - 9 дітей, за підставою вчинення домашнього насильства щодо дитини – 8 дітей (з них: 5 – дітей постраждали від фізичного насильства, 2 дитини – від психологічного насильства та 1 дитина є постраждалою від економічного насильства); за підставою самовільного залишення дитиною місця постійного проживання – 1.
            Впродовж 5 років перебування дітей на обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах вбачається тенденція до зменшення числа дітей, це зумовлено виїздом сімей за кордон у зв’язку із воєнним станом.
 
Облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах
 за 2018-2022 р.р.
Рисунок 5
 
За звітний період взято на облік 24 дитини (які проживають у 18 сім`ях) та знято з обліку 49 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Проведено обстеження умов проживання 52 сімей, в яких виховуються та проживають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах. Крім того, за заявами, зверненнями та листами (повідомленнями) органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, громадських організацій та громадян проведено 138 обстежень матеріально-побутових умов сімей.
Службою направлено подання про притягнення до відповідальності 4 батьків за не належне виконання ними батьківських обов’язків відносно дітей.
            З метою запобігання скоєнню правопорушень серед дітей, працівниками служби проведено 56 індивідуальних бесід з неповнолітніми щодо з’ясування причин та умов, які призвели до порушень прав дітей, бездоглядності, вчинення правопорушень, вжиття заходів щодо їх усунення, а також 103 індивідуальних профілактичних бесід з батьками, опікунами та піклувальниками.
Впродовж 2022 року проводилось тимчасове влаштування дітей до центрів соціально-психологіної реабілітації влаштовано 10 дітей (з них: 5 службою у справах дітей Калуської міської ради; 5 сектором ювенальної  превенції відділу поліції). На кінець року 5 дітей повернуто на виховання батькам, 2 дітей, (які виховувались у прийомній сім’ї), влаштовано на повне державне забезпечення.
Службою подано до Калуського міськрайонного суду:
- 4 позови в інтересах 5 дітей про позбавлення батьківських прав, 3 позови задоволено;
- 8 позовів про стягнення аліментів відносно 6 дітей, позовні вимоги задоволено;
- 1 позов про відібрання дітей у батьків без позбавлення їх батьківських прав, відносно 2 дітей, позов задоволено;
- 1 заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні в інтересах 1 дитини, заяву задоволено;
- 1 заяву про збільшення батькам аліментів в інтересах 1 дитини, заяву задоволено.
Відповідно до чинного законодавства України службу у справах дітей залучають у судові процеси, як законних представників неповнолітніх, третіх осіб. Зокрема, працівниками служби прийнято участь у 86 судових засіданнях.
            Впродовж звітного періоду служба у справах дітей надавала органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності, громадським організаціям, громадянам та неповнолітнім – практичну, методичну, юридичну допомогу та консультації з питань соціального захисту дітей.
            У відповідності до рішення виконавчого комітету Калуської міської ради від 27.01.2021 р. № 20 «Про координаційну раду з питань дітей при виконавчому комітеті міської ради» та на виконання плану роботи координаційної ради на 2022 рік організовано та проведено 2 засідання координаційної ради з питань дітей при виконавчому комітеті Калуської міської ради.
            На адресу служби за 2022 рік  надійшло 798 документів, з них: 304 звернень та заяв громадян. Служба створила 1064 документи, начальником служби видано 159 наказів.
На реалізацію заходів служби – у 2022 р. кошторисом передбачено – 30,0 тис. грн., профінансовано – 24,0 тис. грн. (у 2021 р. передбачено 25,0 тис. грн., профінансовано – 14,7 тис. грн.; у 2020 р. передбачено - 10,1 тис. грн., профінансовано – 10,9 тис. грн.; у 2019 р. – 14,4 тис. грн. профінансовано 14,4 тис. грн., у 2018 р. – 45,0 тис. грн. профінансовано – 7,9  тис. грн.).
 
 
Підготувала:
Начальник служби у справах дітей
Калуської міської ради                                                                           Леся ДЗУНДЗА