ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XLIV

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

27.04.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2089
  Про роботу комунального закладу «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська»

  
УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
27.04.2023     №   2089
 Про роботу комунального
закладу «Центр комплексної
реабілітації дітей з інвалідністю
«Добродія Калуська»
 
м.Калуш
(сорок четверта сесія восьмого демократичного скликання)
 

 
          Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на перше півріччя 2023 року, заслухавши  звіт директора комунального закладу «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська», міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
          Інформацію про роботу комунального закладу «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська» за 2022 рік взяти до відома.
 
 
 
Міський голова                                                                   Андрій НАЙДА
 
 
ЗВІТ ПРО РОБОТУ ЦЕНТРУ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ
 «ДОБРОДІЯ КАЛУСЬКА»ЗА 2022 рік 
 
І. Розділ
Організація соціальної реабілітації дітей з інвалідністю
Центр з урахуванням фактичних потреб дітей з інвалідністю та залежно від віку, статі, виду захворювання безоплатно надає такі соціальні послуги:
  1. Надання реабілітаційних та абілітаційних послуг .
  2. Психолого - педагогічна  реабілітація.
  3. Психологічне спостереження за дітьми з  інвалідністю.
  4. Соціальна реабілітація.
  5. Фізична реабілітація.
            Структура закладу включає в себе -  соціальну реабілітацію, психолого-педагогічну реабілітацію, логопедичну корекцію,фізичну реабілітацію та абілітацію, масаж.
В Центрі працюють:  практичні  психологи, вчителі-реабілітологи, асистенти вчителя-реабілітолога, вихователі соціальні по роботі з дітьми з інвалідністю, асистенти вихователя, вчитель-логопед,сестра медична з масажу та лікар-педіатр здійснює медичний супровід. Усі працівники Центру мають вищу спеціальну освіту та досвід роботи і вдосконалюють свої знання та вміння через навчальні курси та семінари.
   Основне завдання Центру – виконати Індивідуальну  програму реабілітації дитини з інвалідністю (ІПР). Тривалість перебування в Центрі  залежить від індивідуальних можливостей дитини та  її потреб. Так само вибирається і форма роботи з дитиною та її сім’єю: індивідуальна, групова, під-групова.
 
ІІ. Розділ  Робота
       Соціальна реабілітація спрямовує свою діяльність на формування у дітей з інвалідністю важливих життєвих умінь та навичок самообслуговування, уміння користуватися побутовими приладами, на оволодіння практичними навичками приготування їжі.
       Аби досягти засвоєння дітьми необхідного рівня знань, вчителі-реабілітологи  використовують дидактичні матеріали, іграшки, індивідуальні картки. Заняття проходять у формі ігор - з використанням загадок, ілюстрацій, пісень, віршів. Підлітків  навчають основам правових знань та знайомлять з професіями.
 
Психологого-педагогічну реабілітацію очолюють практичні психологи , які   використовують такі методи психокорекції, як казко-, ігро -, музико -, піско - терапії, розвиваючі виховні бесіди, тренінги, спрямовані на розвиток емпатії, ввічливості,різних видів пам’яті,  уміння спілкуватися, профорієнтації. Активно впроваджується метод  арт-терапії Здобутки підопічних переконують: арт–терапія – важливий інструмент соціальної адаптації та самореалізації дітей.
Фізична реабілітація
        В Центрі застосовуються різні види масажу: лікувальний, сегментарний, розслаблюючий, точковий, логопедичний.
 
     ІІІ Розділ. Відпочинок та культурне дозвілля
Колективом Центру традиційно  проводяться :
  • Цикл Новорічно-Різдвяних свят
  • День Святого Валентина
  • Участь у фестивалі «Повір у себе!», який організовується Центром Соціальних Служб (сила духу, яку діти з інвалідністю проявляють, їх  оптимізм, бажання досягти поставленої мети, слугують прикладом життєлюбності та оптимізму для оточуючих)
  • Розваги для дітей та дорослих .
       Працівники закладу забезпечують підготовку сценарію свята, участь у заході дітей з інвалідністю, підбирають костюми для учасників, виготовляють атрибути для конкурсів та змагань, готують необхідний музичний репертуар. 
          Нагородження переможців конкурсів та учасників свят здійснюється за рахунок спонсорської допомоги.
Проведення  таких заходів дає можливість дітям із обмеженими фізичними можливостями повноцінно спілкуватися зі своїми однолітками та молоддю, розвиваються їх здібності та таланти. Активними учасниками свят є не тільки підопічні Центру, але і їх батьки, братики, сестрички, рідні, друзі.
Щорічно проходить благодійний ярмарок: «Від дитячих долонь до щедрих сердець». Цей день об’єднує людей з обмеженими можливостями та людей, небайдужих до їх долі.  
  
Підсумки роботи Центру в 2022 році.
         Загальна чисельність отримувачів послуг з реабілітації за 2022 рік становить:
Діти з інвалідністю віком від 3 до 18 років– 48 дітей
молоді люди старші 18 років – 17 осіб
 
Також міською радою виділено додаткове приміщення для покращення умов занять з дітьми та молоддю. Перспектива капітального ремонту якого дасть  можливість охоплення дітей з особливими потребами з старостинських округів, які приєдналися до Калуської громади та дітей з числа внутрішньо-переміщених осіб.
 
 
Результати роботи :
 
Види та форми
реабілітаційних заходів, які пройшли діти
 
Кількість дітей
Психолого-педагогічна реабілітація 48
Фізична реабілітація, абілітація
 та масаж
36
Логопедична корекція 32
Соціальна та побутова реабілітація 48