ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XLVII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.06.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2314
Про затвердження протоколів узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

29.06.2023 2314

Про затвердження протоколів
узгоджувальної комісії
по вирішенню земельних спорів
м.Калуш
(сорок сьома сесія восьмого
демократичного скликання)

Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, міська pада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити протоколи узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 12.05.2023 року № 9, від 26.05.2023 року №10.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.

Міський голова          Андрій НАЙДА

Затверджено:
                                                                                      рішення   міської ради 
                                                                                      29.06.2023  №  2314
 
                                                                                            Міський голова
 
                                                                                           Андрій НАЙДА
 
Протокол № 9
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
від 12.05.2023 року                                                                        м. Калуш

Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,
голова комісії;
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
Кушлик Тарас Ярославович
 
Дрогомирецький Олег Михайлович
 
 
Відсутні:
 
Кузик Роман Володимирович
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- староста Голинського старостинського округу;
- староста Боднарівського старостинського округу;
 
 
 
- начальник управління архітектури та                                                                           містобудування Калуської міської ради.
 
     

 
Порядок  денний
 
1. Розгляд заяви гр.Романюка Дмитра Дмитровича щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2088 га на вул.Марка Вовчка, 24 а в с. Голинь Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) суміжними землекористувачами - Яцишин М.Н. та Переймою М.В.
 Гергічна Е.М. повідомила, що суміжний землекористувач – гр.Перейма М.В.на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно.
Яцишин М.Н. зазначила присутнім, що згідно рішення сесіївід 27.04.2023 року № 2138 «Прo затвердження протоколів узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів» їй погоджено межу земельної ділянкиплощею 0,2500 га на вул.Марка Вовчка, 20 в с. Голинь Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) без підпису суміжного землекористувача - гр.Романюка Д.Д. по існуючим межам земельної ділянки (встановленій огорожі). Разом з цим, підписала відомість про встановлені межові знакиземельної ділянки площею 0,2088 га на вул.Марка Вовчка, 24 а в с. Голинь Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), яку має намір приватизувати заявник.
          При цьому зазначила, що її сусідка – гр.Перейма М.В. повідомила їй про те, що погоджується підписати відомість про встановлені межові знаки, однак заявник до неї не звертався щодо підпису вищезазначеної відомості.
   В ході розгляду порушеного питання заявник повідомив присутнім, що дійсно особисто не звертався до суміжного землекористувача – гр.Перейми М.В. з проханням погодити межі земельної ділянки, яку він має намір приватизувати, оскільки між ними існує спір.
Мельник В.А. зважаючи на наведені обставини, запропонував гр.  Романюку Д.Д. офіційно листом звернутись до суміжного землекористувача –гр.Перейми М.В. щодо підписання неювідомості про встановлені межові знаки, і виключно у разі її відмови заявнику повторно звернутися до міської ради щодо погодження межі земельної ділянки площею 0,2088 га на вул.Марка Вовчка, 24 а в с. Голинь Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка).
        
                Голосували:   «за»  -7,   «проти» -  0,     «утримались» - 1
 
За результатами розгляду порушеного питання заявник звернувся до суміжного землекористувача – гр.Перейми М.В. і вона підписала відомість про встановлені межові знаки. Гр.Романюк Д.Д. відмовився від заяви, тому розгляд заяви припиняється у зв’язку із вирішенням спору в добровільному порядку.
 
Вирішили:
                   Припинити розгляд порушеного питання у зв’язку з тим, що гр.Романюк Д.Д. відмовився від заяви.
 
2. Повторний розгляд заяви гр.Семкович Світлани Василівни щодо погодження меж земельної ділянки на вул.Стефаника, 22 в с. Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) суміжними землекористувачами – гр.Різничук О.М., Єрик А.М.
Під час виїзного засідання Дрогомирецький О.М. надав графічні матеріали, на яких зображені земельні ділянки, які виділялись мешканцям села для ведення особистого селянського господарства. Так, на сьогоднішній день до сільської ради звернулись декілька осіб, які претендують на оформлення права власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства згідно графічних матеріалів.
  Так, до комісії звернулась гр.Шуляр Н.І., яка проживає на вул.Зарічна, 34 в с.Боднарів Калуського району, повідомивши присутнім, що користується земельною ділянкою орієнтовною площею 0,0500 га в с. Боднарів для ведення особистого селянського господарства поряд із земельною ділянкою гр.Різничук О.М.
Семкович С.В. зазначила членам комісії, що обміняла із гр.Куцелою М.М. земельну ділянку площею 0,1500 га в урочищі «Коширище» на урочище «Річище» (рішення сесії Боднарівської сільської ради №156-20/2014 від 12.02.2014р. «Про дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою»).
Водночас, як встановлено комісією, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку площею 0,1500 га в урочищі «Річище»в с.Боднарів для ведення особистого селянського господарствагр.Семкович С.В. та право власності на земельну ділянку площею 0,1500 га в урочищі «Коширище» в с.Боднарів для ведення особистого селянського господарства гр.Куцелою М.М.не зареєстровано.
         Окрім того, як повідомив староста Боднарівського старостинського округу - Дрогомирецький О.М., вищезгадані урочища розташовані в іншому місці.
 
Луцька О.М., яка є сусідкою справа від будинковолодіння гр.Семкович С.В., наголосила присутнім на тому, що заявниця загородила частину землі комунальної власності та висадила там садові дерева,  встановивши огорожу (металеву сітку).
Мельник В.А.запропонував представнику ліцензійної землевпорядної організації ФОП Мойсин Г.В., до якої звернулась гр.Різничук О.М. з метою  розроблення документації із землеустрою,за участю членів комісії відміряти ширину земельної ділянки 41,5м по встановленим межам у відповідності до будівельного паспорта, виданого на ім’я гр.Різничука В.М.-батька заявниці гр.Семкович С.В.
        Провівши заміри, присутні встановили, що заявниця дійсно самовільно зайняла земельну ділянку комунальної власності.
Мельник В.А.підсумував:у разі якщогр.Семкович С.В.не звільнить самовільно зайняту земельну ділянку та не демонтує встановленуогорожу, узгоджувальній комісії необхідно буде завернутись до правоохоронних органів та до управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради з приводу вжиття ними заходів щодо неправомірних дій гр.Семкович С.В. з приводу самовільного зайняття землі комунальної власності.
Відповідно до ст. 107 «Відновлення меж» основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації.У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.
Рекомендувати гр.Різничук О.М. звернутися до представників ліцензійної землевпорядної організації щодо проведення обмірівта на чергове засідання узгоджувальної комісії надати графічні матеріали загальної території, врахувавши природоохоронну зони р.Луква – 25м. з метою розподілу землі між тими громадянами, які претендують на оформлення права власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства згідно графічних матеріалів.
 
        Голосували:     «за» - 6, «проти» - 0,   «утримались»  2
 
Вирішили:
        Рекомендувати гр.Семкович С.В. звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та  демонтувати встановлену огорожу.
Рекомендувати на чергове засідання узгоджувальної комісії гр.Різничук О.М. надати графічні матеріали тієї території, яка утворилась після проведених обмірів із врахуванням природоохоронної зони р.Луква – 25м, з метою подальшого розподілу землі між тими громадянами, які претендують на оформлення права власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства.
 
 
 
Голова комісії:                                        _________________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                                      _________________  Елла Гергічна
Члени комісії:                                             ________________   Юрій Рекунов
________________   Юлія Корпан
________________   Анатолій Собчук
________________   Любомир Онуфрик
________________   Тарас Кушлик
                                                                  ________________   Олег Дрогомирецький

 
                                                     Затверджено:
                                                                                      рішення   міської ради 
                                                                                      29.06.2023  №  2314
 
                                                                                            Міський голова
 
                                                                                           Андрій НАЙДА
 
 
Протокол № 10
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
від 26.05.2023 року                                                                        м. Калуш

Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,
голова комісії;
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Гулимчук Любомир Васильович
 
Дрогомирецький Олег Михайлович
 
Кушлик Тарас Ярославович
 
Відсутні:
 
Кузик Роман Володимирович
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- староста Ріп’янського старостинського округу;
- староста Боднарівського старостинського округу;
- староста Голинського старостинського округу
 
 
- начальник управління архітектури та                                                                           містобудування Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.
 
 
     

Порядок  денний
 
1. Розгляд заяви гр.Гайдук Ганни Миколаївни щодо самовільного захоплення земельної ділянки площею 0,0300 га на вул.Шевченка в с.Мислів Калуського району суміжним землекористувачем – гр.Стегніцькою Оксаною Степанівною.
              Заявниця повідомила присутнім членам комісії, що суміжний землекористувач - гр.Стегніцька О.С. захопила та систематично розорює частину земельної ділянки площею 0,0300 га на вул.Шевченка, яка має належати ій на праві приватної власності.
Стегніцька О.С. надала на розгляд комісії договір купівлі-продажу земельної ділянки від 13.11.2019 року, відповідно до якого вона є власником земельної ділянки (кадастровий номер:2622886002:03:003:0123) площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) на вул.Шевченка, 57 в с.Мислів Калуського району.
          Разом з цим зазначила про те, що згідна залучити ліцензійну землевпорядну організацію з метою виносу меж земельної ділянки, яка перебуває у її приватній власності, в натуру (на місцевість).
 Мельник В.А.: відповідно до ст.55 Закону України «Про землеустрій» встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється відповідно до відомостей Державного земельного кадастру, матеріалів Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель, матеріалів топографо-геодезичних робіт.
Технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) розробляється за рішенням власника (розпорядника) земельної ділянки, землекористувача.
           При цьому, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
        Беручи до уваги вищенаведене, рекомендував гр.Стегніцькій О.С. звернутися до ліцензійної землевпорядної організації з метою виносу меж земельної ділянки (кадастровий номер: 2622886002:03:003:0123) площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на вул.Шевченка, 57 в с.Мислів Калуського районув натуру (на місцевість) та закріпленняїї межовими знаками за участю старости Ріп’янського старостинського округа.
              Одночасно повідомив присутнім членам узгоджувальної комісії, щовідповідно до ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.
         Враховуючи те, що земельна ділянка (кадастровий номер: 2622886002:03:003:0123) площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка)на вул.Шевченка, 57 в с.Мислів Калуського районузнаходиться в приватній власності, тому у разі захоплення гр. Стегніцькою О.С. частини земельної ділянки, на яку претендує гр.Гайдук Г.М., дане питання заявниці необхідно вирішувати в судовому порядку.
 
                    Голосували:       «за»  - 5,   «проти» - 0,      «утримались» - 2
 
 
Вирішили:
Рекомендувати гр. Стегніцькій О.С. звернутися до ліцензійної землевпорядної організації з метою виносу меж земельної ділянки в натуру (на місцевість) та закріплення межовими знаками земельної ділянки (кадастровий номер:2622886002:03:003:0123) площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на вул.Шевченка, 57 в с.Мислів Калуського району за участю старости Ріп’янського старостинського округа – Гулимчука  Л.В.
  У разі захоплення гр.Стегніцькою О.С. частини земельної ділянки, на яку претендує гр.Гайдук Г.М., дане питання заявниці необхідно вирішувати в судовому порядку.
 
2. Розгляд заяви гр.Андріїв Дарії Іванівнищодо самовільного захоплення земельної ділянки в урочищі «Біля річки» в с.Яворівка Калуського району суміжним землекористувачем – гр.Тимківим М.М.
Заявниця повідомила присутнім членам комісії, що суміжний землекористувач - гр.Тимків М.М. розорав частину земельної ділянки, яку її чоловікові гр.Андріїву Дмитру Івановичу було виділено на сесії Ріп’янської сільської ради від 06.08.1997 року, та яку він має намір приватизувати.
 
Тимків М.М. заперечив вищевикладене та надав на розгляд присутніх Державний акт на право приватної власності на землю від 1997 року. Разом з цим повідомив присутнім про те, що земельна ділянка площею 0,2037 га була передана у власність його дідусю для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) на вул.Лесі Українки, 22 в с.Яворівка Калуського району, однакспадщина від його дідуся на сьогоднішній день не оформлена.
Мельник В.А. зазначив, що державний акт було видано на підставі  рішення сесії Ріп’янської сільської ради від 23.12.1993 року та кадастровий номер земельної ділянки не зизначено.
 
Андріїв Д.І. повідомила присутнім, що не зверталась до ліцензійної землевпорядної організації з приводу виготовлення документації із землеустрою щодо оформлення права власності на земельну ділянку площею 0,3900 га в урочищі «Біля річки» в с.Яворівка Калуського району. Відповідно до цього, за погодженням меж вищезазначеної земельної ділянки із спадкоємцями суміжного землекористувача – гр.Тимківа М.М.не зверталась.
         Мельник В.А. враховуючи те, що згідно п.3 рішення Ріп’янської сільської ради від 06.08.1997 року «Про затвердження уточнених площ земельних ділянок громадян та видачі Державних актів» заміри земельних ділянок проведені без достатньої точності при видачі Державного акта в межах погоджених границь можливі незначні зміни загальної площі, тому рекомендував гр.Андріїву Дмитру Івановичу звернутися до ліцензійної землевпорядної організації з метою розроблення документації із землеустрою щодо оформлення приватної власності на земельну ділянку площею 0,3900 га в урочищі «Біля річки» в с.Яворівка Калуського району.
 
                        Голосували:     «за» -5,   «проти» - 0 ,    «утримались»  2
 
        Вирішили:
Рекомендувати гр.Андріїву Дмитру Івановичу звернутися до ліцензійної землевпорядної організації з метою розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)у власність площею 0,3900 га в урочищі «Біля річки» в с.Яворівка Калуського району.
 
3. Повторний розгляд заяви гр.Семкович Світлани Василівнищодо погодження меж земельної ділянки на вул.Стефаника, 22 в с. Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) суміжними землекористувачами – гр.Різничук О.М., Єрик А.М.
 
Дрогомирецький О.М.: повідомив присутнім, що гр.Семкович С.В. не виконала рекомендації узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів щодо звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та демонтажу встановленої огорожі.
Мельник В.А.: запропонував секретарю узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів (Е.М.Гергічній) звернутися з листом до управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради щодо вжиття ними заходів в межах компетенції управління щодо неправомірних дій гр.Семкович С.В. з приводу самовільного зайняття землі комунальної власності.
Проінформував присутніх членів комісії про те, що згідно Перехідних положень Земельного кодексу України рішення про надання в користування земельних ділянок, а також про вилучення (викуп) земель, прийняті відповідними органами, але не виконані на момент введення у дію цього Кодексу, підлягають виконанню відповідно до вимог цього Кодексу. При цьому, установити, що рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Так, згідно рішення 16 сесії Боднарівської сільської ради від 07.12.1993 року «Про передачу земель у приватну власність» на підставі заяв жителів села про надання їм земельних ділянок безоплатно у приватну власністьгр.Семкович С.В. було виділено 0,04 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) та 0,33 га для ведення особистого селянського господарства.
Семкович С.В. повідомила присутнім, що згідно рішення 3 сесії Боднарівської сільської ради від 29.06.1998 року «Про внесення доповнень до рішення сільської ради від 07.12.1993 року та 29.12.1993 р. «Про передачу земель у приватну власність» на підставі заяв жителів села про надання їм земельних ділянок безоплатно у приватну власність її матері - гр.Різничук Софії Харитонівні було виділено 0,49 га землі у с.Боднарів Калуського району для ведення допоміжного підсобного господарства, яку заявниця має намір узаконити.
Мельник В.А. зазначив, що відповідно до ст.1216, 1217, 1218, 1223, ч.1,3 ст.1296 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Гр.Семкович С.В. на засідання комісії свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку площею 0,49 га у с.Боднарів для ведення допоміжного підсобного господарстване надала.
Таким чином, враховуючи вищевикладене, рекомендував гр.Семкович С.В. оформити право на спадщину від померлої матері - гр.Різничук Софії Харитонівни.
ФОП Мойсин Г.В., до якої звернулась гр.Різничук О.М. з приводу розроблення документації із землеустрою щодо оформлення права власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства,надала на розгляд присутніх графічні матеріали, на яких зображена земельна ділянка площею 0,1122 га, яка утвориласьврахувавши 25 метрівприродоохоронної зони р.Луква.
При цьому, на графічних матеріалах визначено земельну ділянку площею 0,3700 га, яку гр.Семкович С.В. має намір оформити у приватну власність для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), а також для ведення особистого селянського господарства.
Семкович С.В.наголосила присутнім про те, щоотримала дозвіл на обмін земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства на рівноцінні по взаємній згоді – 0,15 га з урочища «Коширище» на урочище «Річище» згідно із рішенням сесії Боднарівської сільської ради від 12.02.2014 року.
Дрогомирецький О.М.:повідомив присутнім, що Боднарівською сільською радою рішень щодо передачі у власність гр.Семкович С.В. земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в урочищі «Річище» не приймалось.
Мельник В.А.: відповідно до ст. 107 «Відновлення меж» Земельного кодексу України основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації.У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використанняділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.
Враховуючи вищевикладене, встановлення меж земельних ділянокв районі вул. Стефаника, 22 в с. Боднарів Калуського району громадянам, які зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства можливе за умови виділення кожному землекористувачу однакової за розміром частини спірної ділянки.
        Голосували:     «за»  -5,   «проти» -  0,     «утримались» - 2
      
Вирішили:
Секретарю узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів (Е.М.Гергічній) звернутися з листом до управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради щодо вжиття ними заходів в межах компетенції управління щодо неправомірних дій гр.Семкович С.В. з приводу самовільного зайняття землі комунальної власності.
              Встановлення меж земельних ділянок в районі вул. Стефаника, 22 в с. Боднарів Калуського району громадянам, які зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства можливе за умови виділення кожному землекористувачу однакової за розміром частини спірної ділянкивідповідно до ч. 3 ст. 107Земельного кодексу України.
Рекомендувати гр.Семкович С.В. звертатися до ліцензійно-землевпорядної організації щодо розроблення технічної документації із землеустрою на земельну ділянку площею 0,0400 гадля будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) та площею 0,3300 гадля ведення особистого селянського господарства, відповідно до рішення 16 сесії Боднарівської сільської ради від 07.12.1993 року «Про передачу земель у приватну власність».
 
 
 
4. Розгляд заяви гр.Луців Марії Євгенівни щодо вирішення спірного питання з приводу створення перешкод у користуванні земельною ділянкою на вул.Київська, 74 для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) суміжним землекористувачем – Шпенюк Лесею Миколаївною.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр.Шпенюк Л.М. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно.
В ході розгляду документів, які надала заявниця встановлено, що земельна ділянка (кадастровий номер:2610400000:41:010:0005) площею 0,1000 га вул.Київська, 74 для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) знаходиться в приватній власності.
Крім того, заявниця помилково зазначила у заяві адресу проживання суміжного землекористувача – гр.Шпенюк -Борщак Лесі Миколаївни вул. Київська, 76 в м.Калуші, однак земельна ділянка розміщена на вул.Київська, 80 в м.Калуші та відомості в публічній кадастровій карті про земельну ділянку відсутні.
Мельник В.А.: підсумувавши викладене вище,  з приводу вирішення питання щодо порушення прав у користуванні майном (будинковолодінням на вул.Київська, 74), що перебуває у власності гр.Луців Марії Євгенівни, звератися до суду.
 
Голосували:   «за» - 7,    «проти» -0,      «утримались» - 0
  
Вирішили:
Рекомендувати гр.Луців Марії Євгенівні щодо вирішення питання з приводу створення перешкод суміжним землекористувачем – Шпенюк - Борщак Лесею Миколаївною у користуванні майном, а саме будинковолодінням, що розміщене на приватизованій земельній ділянці (кадастровий номер:2610400000:41:010:0005) на вул.Київська, 74 в м.Калуші, звертатися до суду.
 
 
5.  Розгляд заяви гр.Барнича Романа Васильовича щодо влаштування під’їзної дороги до земельної ділянки на вул. Марка Вовчка, 2а в с.Голинь Калуського району.
 
Гергічна Е.М. повідомила, що інтереси заявника представляє адвокат Бойко Роман Богданович згідно договору про надання правової допомоги.
 Мельник В.А. повідомив присутнім, що гр. Барнич Р.В. звернувся до міської ради із заявою щодо сприяння у вирішенні спірного питання з приводу влаштування під’їзної дороги до його будинковолодіння, що знаходиться на земельній ділянці (кадастровий номер 2622881601:01:003:0116) вул.Марка Вовчка, 2а в с.Голинь.
Барнич Р.В. пояснив членам узгоджувальної комісії та присутнім, що на даний час до його будинку немає заїзду. Дорога, якою він користувався впродовж тривалого часу проходила через земельну ділянку гр.Лучко Р.Ф., однак вона створила йому перешкоди у користуванні даною дорогою, переорала її.
Мельник В.А. зазначив, що Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області у справі №345/4572/20 було призначено проведення земельно-технічної експертизи, за висновком якої визначено три варіанти встановлення під’їзної дороги до домогосподарства гр. Барнича Р.В., а саме:
 - шляхом встановлення земельного сервітуту через земельну ділянку, яка перебуває у користуванні гр.Лучко Р.Ф., площа сервітуту становить 301 кв.м.
- зі сторони вул.Степана Бандери в с.Голинь - шляхом  встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку (кадастровий номер 2622881601:01:003:0161) площею 0,0929 га, цільове призначення: 01.03 для ведення особистого селянського господарства.
- зі сторони вул.Степана Бандери в с.Голинь - шляхом  встановлення земельного сервітуту через несформовану земельну ділянку (за даними Публічної кадастрової карти України), право власності на яку мають намір оформити гр.Мовчій П.М. та Мовчій Д.М. на підставі того, що вони є співвласниками нерухомого майна, яке знаходиться на цій земельній ділянці;площа сервітуту становить 172 кв.м.
У відповідності до протоколу №2 від 10.06.2022 року, затвердженого рішенням сесії №1658 від 29.09.2022 року «Про затвердження протоколів узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів» комісія рекомендувала заявнику питання встановлення земельного сервітуту вирішувати в судовому порядку, оскільки гр.Барнич Р.В., гр.Лучко Р.Ф. та гр.Мовчій П.М. і Мовчій Д.М. не дійшли згоди щодовстановлення земельного сервітуту на вул. Марка Вовчка, 2а в с. Голинь Калуського району в добровільному порядку.
Барнич Р.В. повідомив, що згідно рішення Верховного Суду у технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка була розроблена у 2014 році ліцензійною землевпорядною організацією, був передбачений заїзд до будинковолодіння на вул.Марка Вовчка, 2а в с.Голинь Калуського району. 
Собчук А.В. звернув увагу присутніх на кадастровий план земельної ділянки (2622881601:01:003:0116), у якому згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку площею 0,0712 га зазначено в описі меж літерами від Б до В – заїзд через земельну ділянку гр.Лучко Р.Ф.
Бойко Р.Б.: згідно відомостей публічної кадастрової карти України земельна ділянка гр.Лучко Р.Ф. приватизована та визначено кадастровий номер 2622881601:01:003:0231.
Мельник В.А.:враховуючи вищевикладене, з приводу вирішення питання облаштування заїзду через земельну ділянку гр.Лучко Р.Ф. (кадастровий номер 2622881601:01:003:0231) до приватизованої земельної ділянки гр.Барнича Р.В.(2622881601:01:003:0116)в частині порушення прав у користуванні нерухомим майном – будинковолодінням на вул.Марка Вовчка, 2а в с.Голинь Калуського району, що перебуває у його приватній власності, звератися до суду.
 
Голосували:   «за»  - 5,  «проти» - 0,    «утримались» - 2
 
Вирішили:
        Рекомендувати гр. Барничу Р.В .з приводу вирішення питання облаштування заїзду до приватизованої земельної ділянки в частині порушення прав у користуванні нерухомим майном – будинковолодінням на вул.Марка Вовчка, 2а в с.Голинь Калуського району, що перебуває у його приватній власності, звератися до суду.
 
Голова комісії:                                        _________________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                                    _________________  Елла Гергічна
Члени комісії                                              ________________   Юлія Корпан
________________   Анатолій Собчук
________________   Любомир Гулимчук
________________   Тарас Кушлик
                                                                  ________________   Олег Дрогомирецький