ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

L

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

31.08.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2417
Про нову редакцію Статуту КП «УК «Добродім»

 
Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в  зв’язку із необхідністю внесення змін в Статут комунального підприємства «Управляюча компанія «Добродім» Калуської міської ради згідно  рішення Калуської міської ради № 2105 від 27.04.2023 р. «Про перейменування вулиць в м.Калуші», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити нову редакцію Статуту комунального підприємства «Управляюча компанія «Добродім» Калуської міської ради (додається).
  2. Директору комунального підприємства «Управляюча компанія «Добродім» Калуської міської ради   Василю Фурді провести державну реєстрацію Статуту згідно з чинним законодавством.
  3. Рішення міської ради 29.03.2018 №1462 « Про редакцію Статуту КП «УК «Добродім» визнати таким, що втратило чинність.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Богдана Білецького.
 
 
 
Міський голова                                                             Андрій НАЙДА
 
  
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Калуської мiської ради
31.08.2023       №   2417
Секретар міської ради
                                                                                     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
  
С Т А Т У Т 
Комунального підприємства 
«Управляюча компанія «Добродім» 
Калуської міської ради
 (нова редакція)
 
  
 
м .Калуш
2023
 
  1. Загальні положення
 1.1 Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Добродім» Калуської міської ради ( надалі - Підприємство) створене Калуською міською радою(код ЄДРПОУ 33578261) (надалі – Власник).
  1. Власником Підприємства є Калуська міська рада.
  2. Підприємство у своїй діяльності керується Конституцією України,Господарським кодексом України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законами України та іншими нормативними актами.
                  1.4 Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках, круглу печатку зі своїм найменуванням,  кутовий штамп та фірмові бланки.
1.5. Повна назва Підприємства:Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Добродім» Калуської міської ради,
скорочена назва: КП «УК «Добродім».
  1.6. Юридична адреса Підприємства :77300, Україна, Івано-Франківська область, місто Калуш, вул.Героїв України, 9а.
 1.7.Підприємство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації.
1.8.  Підприємство несе відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах належного йому майна, відповідно до порядку, передбаченого законодавством.
 
2.Юридичний статус Підприємства
                 2.1. Підприємство є юридичною особою публічного права. Права і обов’язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.
                 2.2. Підприємство здійснює свою діяльність відповідно до чинного           законодавства України та цього Статуту.
                 2.3. Підприємство має право на добровільних засадах за рішенням Уповноваженого Власника (виконавчого комітету) об’єднувати  з іншими підприємствами свою  господарську (виробничу, комерційну та інші види діяльності) на умовах та в порядку встановленому чинним законодавством України.
                 2.4. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний  та інші рахунки в банках, печатку та кутовий штамп.
                 2.5. Підприємство відповідає за своїми зобов’язаннями згідно з чинним Законодавством України коштами та іншим належним йому майном, крім майна,  яке є власністю територіальної  громади міста. Підприємство не несе  відповідальності за зобов’язаннями держави та Власника. Власник не несе відповідальності за зобов’язаннями Підприємства.
                2.6. Підприємство має право укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем  в суді.
 
3.Мета і предмет діяльностіПідприємства
Основною метою діяльності Підприємства є надання житлово-комунальних  послуг, зокрема з:
  • управління будинком, спорудою, іншим нерухомим майном;
  • утримання будинків і споруд та прибудинкових  територій.
 
3.2. Предметом діяльності Підприємства є :
  • технічне обслуговування будинків та прибудинкових територій;
  • прибирання прибудинкової території;
  • прибирання сходових кліток;
  • прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі тощо;
  • технічне обслуговування внутрішньо-будинкових систем: холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення і зливової каналізації та з ліквідації аварій у внутрішньоквартирних мережах;
  • технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання;
  • обслуговування димовентиляційних каналів;
  • поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення і зливової каналізації і технічних пристроїв будинку;
  • проведення планових та позапланових оглядів житлових та нежитлових фондів;
  • виконання ремонтно – будівельних та монтажних робіт;
  • технічне обслуговування ліфтів та енергопостачання для ліфтів;
  • освітлення місць загального користування;
  • прибирання снігу, посипання призначеної для проходу частини прибудинкової території протиожеледними сумішами;
  • організація та проведення планово – профілактичних робіт, технічного обслуговування та експлуатації інженерних мереж тепловодопостачання, каналізації та електропостачання;
  • виконання функцій замовника на поточний та капітальний ремонт житлового фонду;
  • здійснення підприємницької діяльності пов’язаної з придбанням та реалізацією матеріальних ресурсів, транспортних засобів і запасних частин до них, автомобільних шин та іншого технічного обладнання;
  • комерційна діяльність; надання інформаційних, комерційних, будівельних, транспортних та інших платних послуг суб’єктам підприємницької діяльності та населенню;
  • проведення робіт з збирання, вивезення та захоронення твердих побутових відходів;
  • надання послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримування, укладання договорів на виконання послуг, контроль за виконанням умов договору тощо);
  • інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством України.
  3.3. Діяльність, яка відповідно до чинного законодавства, потребує спеціального дозволу (ліцензії), здійснюється Підприємством за умови отримання такого дозволу.
3.4. Підприємство може виступати управителем будинків, споруд,  житловим комплексом або комплексом будинків і споруд і забезпечувати його належну експлуатацію відповідно до закону та умов договору, та здійснювати права і обов’язки управителя відповідно до чинного законодавства.
3.5. Підприємство може займатися й іншими видами діяльності, що не заборонені чинним законодавством України.
 
4.Майно Підприємства
4.1 Майно Підприємства становлять виробничі і не виробничі фонди,  а також цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі  Підприємства.
4.2. Майно закріплене за Підприємством  Власником на праві господарського відання є комунальною власністю територіальної громади міста.
4.3 Здійснюючи право господарського відання, Підприємство  володіє, користується зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та цьому Статуту.
4.4. Відчуження закріплених за Підприємством основних виробничих та невиробничих фондів, крім об’єктів  нерухомого майна здійснюється за погодженням з Власником.
4.5. Підприємство має право, за погодженням з Уповноваженим від Власника здавати в оренду, відповідно до чинного законодавства підприємствам, організаціям та установам, а також громадянам – устаткування, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності, які йому належать на праві господарського відання. Цілісні  майнові комплекси, структурні підрозділи, філіали, цехи та інші нерухомі об’єкти підприємство має право здавати оренду, відповідно до чинного законодавства за погодженням  з Власником.
4.6. Виведені з експлуатації повністю амортизовані основні фонди та інші матеріальні цінності самостійно списуються з балансу Підприємства в порядку встановленому чинним законодавством України. Списання з балансу не повністю амортизованих основних фондів, а також їх прискорена амортизація проводиться за згодою Власника.
4.7.Джерелами формування майна Підприємства є:
4.7.1. Майно, передане йому  Власником.
4.7.2. Доходи від цінних паперів.
4.7.3. Кошти та інше майно, одержані від реалізації продукції ( робіт, послуг) Підприємства.
4.7.4. Кредити банків та інших кредиторів.
4.7.5. Капітальні вкладення та дотації з бюджетів.
4.7.6. Кошти, набуті за рахунок реалізації  спеціальних інвестиційних програм, організації місцевих позик, а також за рахунок використання реклами.
4.7.7. Майно, придбане в інших суб’єктів  господарювання, організацій та громадян в установленому законодавством порядку.
4.7.8. Інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.
4.8. Для здійснення фінансово-господарської діяльності Підприємство наділяється Власником статутним капіталом в розмірі 1 000000,00 грн. Статутний капітал формується оборотними, необоротними активами,    грошовими    коштами.  Власник має право власності на   статутний капітал,   включаючи    права   на управління, а також активів  у разі його ліквідації відповідно до чинного законодавства.
4.9. Підприємство здійснює володіння, користування землею та іншими  природними  ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства.
4.10. Збитки, завдані Підприємству в результаті  порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються Підприємству за рішенням суду чи в іншому порядку, передбаченому чинним законодавством.
 
5. Права та обов’язки Підприємства
5.1. Права Підприємства:
 5.1.1. Самостійно планувати  свою діяльність,визначати стратегію та основні  напрямки свого розвитку відповідно до рішень Власника, галузевих  науково-економічних прогнозів та пріоритетів,кон’юнктури ринку  продукції, товарів, робіт, послуг та економічної ситуації.
5.1.2. Реалізовувати свої послуги, продукцію, залишки від виробництва за цінами, що формуються  відповідно до умов  економічної діяльності, існуючого  попиту населення, а у  випадках, передбачених законодавством  України – за фіксованими державними та прийнятими Власником цінами і тарифами.
5.1.3. Підприємство має право  (за погодженням з Власником) на випуск цінних паперів  та реалізації їх юридичним особам і громадянам України та інших держав, відповідно до чинного законодавства.  Підприємство може проводити придбання  цінних паперів юридичних осіб України та інших держав.
5.1.4. Підприємство самостійно приймає рішення, видає накази, вказівки в межах своєї компетенції.
5.1.5. Підприємство може самостійно укладати угоди, набувати майнові  та немайнові права, бути позивачем та відповідачем у судах.
 
5.2.Обов’язки Підприємства :
5.2.1. При визначенні стратегії господарської діяльності Підприємство повинно погоджувати її з Власником, враховувати інтереси членів трудового  колективу, орендарів, замовників, територіальної громади, жителів та інші договірні  зобов’язання.
5.2.2. Забезпечувати своєчасну сплату податків та інших відрахувань згідно з чинним законодавством.
5.2.3.Здійснювати своєчасне матеріально-технічне забезпечення засобів виробництва, здійснювати реконструкцію, капітальний ремонт основних засобів, забезпечувати своєчасне освоєння  нових виробничих потужностей  та якнайшвидше  введення в дію придбаного обладнання.
5.2.4. Створювати належні умови для високопродуктивної  праці, забезпечувати додержання законодавства про працю, правил та норм  охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.
5.2.5. Підприємство здійснює  заходи з вдосконалення організації  заробітної плати  працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості, як в  результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи  Підприємства,  забезпечує економічне та раціональне використання фонду споживання і своєчасні  розрахунки з працівниками Підприємства згідно чинного законодавства.
5.2.6. Підприємство виконує норми і вимоги  щодо охорони навколишнього  природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів  та забезпечення  екологічної безпеки.
У разі порушення  Підприємством  законодавства про охорону навколишнього природного середовища,  його діяльність  може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства України.
5.2.7. Складати річні фінансові плани і звітуватись  щодо  їх  виконання.
Здійснювати бухгалтерський і податковий облік та складати встановлену звітність  згідно з чинним законодавством України. Керівник підприємства та головний бухгалтер  несуть персональну відповідальність  за додержання порядку  ведення і достовірності обліку та статистичної звітності.
5.2.8. Підприємство не має права безоплатно передавати  належне йому  майно, крім випадків передбачених законодавством чи рішенням Засновника.
5.2.9. Розподіл прибутку  Підприємства, розмір частки прибутку, що підлягає зарахуванню до міського бюджету, встановлюється за рішенням Власника.
 
6. Управління Підприємством та самоврядування  трудового колективу
6.1. Управління підприємством здійснюється на основі поєднання прав  Власника щодо господарського використання свого майна  територіальної громади міста і участі в управлінні  трудового колективу.
          6.2.Управління Підприємством здійснюється  директором Підприємства, який призначається на посаду та звільняється з посади міськім головою шляхом укладання чи розірвання контракту  у відповідності до чинного законодавства  України.
6.3. Умови контракту з директором Підприємства  передбачають:
              6.3.1. Термін  дії контракту.
              6.3.2. Права і обов’язки сторін.
              6.3.3. Відповідальність директора перед Власником.
              6.3.4. Умови оплати праці і компенсації.
              6.3.5. Умови звільнення з посади та гарантії.
              6.3.6. Інші умови найму за погодженням сторін.
           6.4. Директор підприємства самостійно вирішує  питання  діяльності  Підприємства за винятком тих, що віднесені законодавством та статутом до виключної компетенції Власника та інших органів управління даного Підприємства.
           6.5. Підприємство визначає структуру управління і встановлює  штатний розпис  за погодженням з міським головою.
 
6.6. Директор підприємства:
           6.6.1. Несе персональну відповідальність за стан та діяльність Підприємства.
           6.6.2. Діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його інтереси у всіх підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності, судових органах,  органах державної влади  та місцевого самоврядування.
           6.6.3. У межах своєї компетенції видає накази та інші акти, організовує і перевіряє їх виконання, дає вказівки, обов’язкові для всіх  підрозділів та працівників Підприємства.
           6.6.4. Розпоряджається коштами та майном Підприємства відповідно до  чинного законодавства та Статуту.
            6.6.5. Укладає від імені Підприємства договори,видає довіреності, відкриває та закриває в установах банків розрахункові та інші рахунки.
           6.6.6. Несе відповідальність за формування та виконання  фінансових планів.
          6.6.7. Здійснює інші функції, що не суперечать чинному законодавству.
          6.6.8. Директор не вправі приймати рішення, які відносяться  до компетенції  Власника, Уповноваженого  Власника.
6.6.9. Директор Підприємства самостійно вирішує всі питання  діяльності Підприємства, за винятком тих, що віднесені законодавством  та цим статутом до компетенції власника, Уповноваженого органу.
            6.6.10. Директор підприємства організовує виконання  рішень Власника та несе  персональну відповідальність за формування  і виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства, за виконання доведених замовлень  (завдань)  Власника та компетентних виконавчих органів  Калуської міської ради.
            6.6.11. Обирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат, затверджує штатний розпис за погодженням з міським головою.
             6.6.12. Директор Підприємства здійснює відповідні організаційно- правові  заходи, пов’язані зі створенням та реєстрацією підприємства.
             
6.7.Трудовий колектив підприємства та його самоврядування:
           6.7.1. Трудовий колектив Підприємства становлять всі громадяни, які своєю працею  беруть участь в його діяльності  на основі трудового договору (контракту), а також інших форм угод, що регулюють трудові відносини  працівника з Підприємством,  встановлені чинним законодавством України.
           6.7.2. Трудовий колектив Підприємства:
              - розглядає і затверджує проект колективного договору;
              - розглядає та вирішує  питання самоврядування  трудового колективу;
             - визначає і затверджує перелік і порядок надання працівникам  Підприємства соціальних пільг, згідно умов колективного договору;
              - бере участь у матеріальному і моральному стимулюванні продуктивної праці, заохочує винахідницьку і раціоналізаторську  діяльність,  порушує клопотання про представлення працівників до державних нагород;
              - погоджує пропозиції щодо передачі з комунальної у державну власність майна, закріпленого за Підприємством, об’єктів  соціальної інфраструктури, споруджених за рахунок коштів Підприємства.
             6.7.3. Рішення соціально-економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства,   виробляються і приймаються  його органами управління за участю трудового колективу та уповноважених ним органів і відображають в колективному договорі.  Колективним договором  також регулюються  питання охорони праці, виробничі та трудові відносини трудового колективу з  адміністрацією Підприємства.
              6.7.4.  Право підписання колективного договору від імені Підприємства надається директору Підприємства , а від імені трудового колективу – уповноваженому ним органу.
 
7. Правові відносини між Власником і Підприємством
              7.1 Вищим органом управління Підприємством є Власник.
              7.2. Підприємство є підзвітним Калуській міській раді та підпорядковане її виконавчому комітету та міському голові.
             7.3. До виключної компетенції Власника належить:
            - визначення основних напрямків діяльності  Підприємства;
- внесення змін та доповнень до Статуту підприємства, зміна розміру  статутного капіталу;
- створення корпоративних та спільних підприємств;
- створення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;
- надання Підприємству позики у вигляді грошових коштів, майна, обладнання  та інших матеріальних цінностей, необхідних для діяльності Підприємства;
- вирішення  інших питань, які законодавством  України та цим Статутом  віднесені до виключної компетенції міської ради.
 
7.4. Уповноважений Власник має право:
       - отримувати повну інформацію щодо діяльності Підприємства;
       - здійснювати контроль за виконанням рішень;
       - знайомитися з даними бухгалтерського обліку, звітності та іншими  документами;
       - надавати Підприємству допомогу  у вигляді грошових коштів, майна, обладнання та інших матеріальних цінностей, необхідних для діяльності Підприємства;
        - контролювати здійснення  покладених Власником на Підприємство завдань;
        - не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність Підприємства.
 
7.5. Уповноважений Власник Підприємства приймає на себе такі зобов’язання:
       - дотримуватися  установчих документів Підприємства.
       - виконувати прийняті на себе у встановленому порядку зобов’язання по відношенню до Підприємства;
       - сприяти Підприємству у здійсненні мети його діяльності;
- не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність Підприємства.
7.6. Уповноважений Власник Підприємства може прийняти рішення про передачу частини його повноважень до компетенції директора Підприємства.
 
8. Господарська та соціальна діяльність Підприємства
8.1. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів  господарської діяльності Підприємства є прибуток (дохід).
8.2. Чистий  прибуток Підприємства який залишається після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, оплати відсотків по кредитах банків,  внесків передбачених законодавством України, податків та інших платежів до бюджету роз приділяється за погодженням з Власником відповідно до законодавства.
8.3. Джерелом формування фінансових ресурсів Підприємства є:
- прибуток (дохід);
- доходи, одержані від реалізації послуг, робіт, товарів;
  - амортизаційні відрахування;
  - дотації бюджетів;
 - безоплатні або благодійні внески членів трудового колективу, підприємств, організацій, громадян, та інші надходження, включаючи централізовані капітальні вкладення та кредити.
- інші  джерела, не заборонені законодавчими актами.
8.4. Джерелом коштів на оплату праці працівників Підприємства  є частина доходу, одержаного в результаті його господарської діяльності.
Директор Підприємства обирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, премій, винагород, надбавок, доплат на умовах, передбачених колективним договором та чинним законодавством.
Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижче встановленого законодавством України мінімального розміру заробітної плати.
Умови оплати праці та матеріального забезпечення директора Підприємства визначаються Власником згідно чинного законодавства.
 8.5. Відносини Підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами усіх сферах виробничої діяльності  здійснюються на основі договорів і інших документів  цивільно—правового характеру.
 8.6. З згодою Власника Підприємство має право продавати, передавати, обмінювати, здавати в оренду іншим підприємствам, організаціям, установам, громадянам будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби, матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу  згідно з діючим законодавством.
 8.7. Питання соціального розвитку, включаючи  поліпшення умов праці, життя та здоров’я, гарантії обов’язкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей вирішуються  трудовим колективом за участю директора Підприємства, якщо інше не передбачене законодавством.
 8.8. Аудит фінансової діяльності Підприємства здійснюється  згідно з чинним законодавством України.
 
9. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства
 9.1. Підприємство  здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно з чинним законодавством України, враховуючи мету і напрями своєї діяльності.
 9.2. Підприємство за погодженням з Власником може створювати  спільні підприємства, в тому числі з іноземними інвестиціями , а також має право укладати договори (контракти) з іноземними юридичними та фізичними особами в межах, встановлених Статутом та чинним законодавством.
 
10. Ліквідація і реорганізація Підприємства
10.1. Припинення діяльності Підприємства відбувається шляхом його реорганізації  ( злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) або ліквідації.
10.2. Реорганізація Підприємства відбувається на підставі рішення сесії Калуської міської ради. При реорганізації вся сукупність прав та обов’язків Підприємства  переходить до його правонаступників.
10.3. Підприємство ліквідується у випадках:
- прийняття відповідного рішення  сесією Калуської міської ради;
  - визнання його банкрутом, за згодою сесії Калуської міської ради;
  - на інших підставах , передбачених чинним законодавством України.
10.4. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється Власником. В разі банкрутства Підприємства його ліквідація проводиться згідно з чинним законодавством України.
10.5. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління Підприємством. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс Підприємства і подає його на затвердження міській раді.
Кредитори та інші  юридичні особи, які перебувають у договірних відносинах з Підприємством, яке ліквідується,повідомляються про його ліквідацію у  письмовій формі.
 10.6. При реорганізації і ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав  та інтересів, відповідно  до трудового законодавства.
 
11. Заключні положення
 11.1. Якщо внаслідок змін у  законодавстві України окремі положення цього Статуту суперечать діючому законодавству України, вони втрачають силу і до моменту внесення відповідних  змін до цього Статуту Засновник та Підприємство керуються нормами законодавства.
11.2. Зміни і доповнення до Статуту Підприємства  затверджуються Засновником і підлягають державній реєстрації  у встановленому  законодавством порядку.
11.3. Якщо будь-яке положення цього Статуту стає недійсним або неможливим для виконання, то це не впливатиме на чинність та/або  можливість інших положень цього Статуту.