ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

28.09.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2510
Про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

28.09.2023 2510

Про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді м.Калуш
(п’ятдесят друга сесія восьмого демократичного скликання)

З метою створення належних умов для забезпечення життєдіяльності внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися до Калуської міської територіальної громади, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Протоколу установчих зборів для формування Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді від 30.08.2023 року, беручи до уваги службову записку начальника управління Любов Федоришин від 13.09.2023 № 01-17/4249/01, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Створити Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді (далі – Рада).
  2. Затвердити персональний склад Ради згідно з додатком 1.

3. Затвердити Положення про Раду згідно з додатком 2.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого.

Міський голова Андрій НАЙДА

Додаток 1
           до рішення міської ради
          28.09.2023    № 2510  

Персональний склад
Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді

пп Прізвище, ім’я та по батькові
Андросова Мирослава Володимирівна
Воробець Юлія Миколаївна
Дримлюк Катерина Вікторівна
Жук Тетяна Олександрівна
Калугіна Марія Валеріївна
Коваль Вікторія Віталіївна
Крамчанінова Ірина Олександрівна
Линник Євгенія Георгіївна
Нотич Олександр Олександрович
Пилипенко Ігор Анатолійович
Пруднікова Валерія Володимирівна
Соколовська Валентина Олегівна
Скачко Дар’я Володимирівна
Скачко Сергій Олександрович
Склярова Тетяна Дмитрівна
Шалашна Ірина Михайлівна
Шевченко Світлана Миколаївна

Секретар міської ради Віктор ГІЛЬТАЙЧУК

Додаток 2 
           до рішення міської ради
          28.09.2023    № 2510  

ПОЛОЖЕННЯ

про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб

при Калуській міській раді

  1. Загальні положення
  1. Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді (далі – Рада), як тимчасовий консультативно-дорадчий орган, утворюється з метою вирішення проблемних питань, пов’язаних із реалізацією державної та місцевої політики у сфері захисту внутрішньо переміщених осіб, сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб на території Калуської міської територіальної громади, підтримки приймаючої територіальної громади в процесі інтеграції внутрішньо переміщених осіб та залучення їх до процесів прийняття рішень.
  2. Рада у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, міністерств, керівними принципами ООН з питань внутрішнього переміщення, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО), а також рішеннями Калуської міської ради та виконавчого комітету Калуської міської ради.
  3. Діяльність Ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, прозорості, колегіальності, народовладдя, підзвітності та відповідальності перед громадами, інклюзивності та рівності.
  4. Рада не бере участі в діяльності політичних партій і релігійних об’єднань.
    ІІ. Завдання Ради
    2.1 Основними завданнями Ради є:
    2.1.1 Сприяння в реалізації громадянських та політичних прав ВПО, у тому числі конституційного права на участь у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України, участь в управлінні справами, включно з процесом розроблення, видання локальних нормативних актів з питань реалізації політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, а також контролю за їх виконанням.
    2.1.2 Сприяння забезпеченню і захисту прав та інтересів ВПО з питань соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості, психосоціальної, медичної та правової допомоги та з інших питань. Організаційна, методична, консультативна підтримка суб’єктів господарювання, які у зв’язку зі збройною агресією рф проти України в установленому Законом порядку перемістилися на територію Калуської міської територіальної громади та перемістили свої виробничі потужності, працівників та інші активи; надання Калуській міській раді пропозицій і рекомендацій щодо створення місцевих програм підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу.
    2.1.3 Сприяння залученню ВПО до вирішення місцевих питань, зокрема шляхом залучення членів Ради до участі в робочих групах, комісіях тощо до розробки та виконання місцевих програм у сферах захисту прав ВПО та розбудови миру, соціального захисту, зайнятості населення, забезпечення житлових, майнових і політичних прав тощо.
    2.1.4 Сприяння реалізації Керівних принципів ООН з питань внутрішнього переміщення, а саме щодо забезпечення прав ВПО на свободу зборів, участі на рівних засадах у справах громади, а також пошуку довготривалих рішень.
    2.1.5 Налагодження та сприяння співпраці органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, представників громадських організацій та їх об’єднань, міжнародних та наукових організацій, медіа (засобів масової інформації), інших інститутів громадянського суспільства з питань реалізації державної політики у сфері захисту ВПО на місцевому рівні.
    2.1.6 Сприяння залученню вразливих груп з-поміж ВПО (жінок, національних меншин, осіб з інвалідністю та інших) до процесу ухвалення рішень.
    2.1.7 Сприяння в застосуванні принципів ґендерної рівності в процесі розробки та реалізації політик на місцевому рівні задля розвитку соціальної згуртованості, зменшення напруги між приймаючою громадою та ВПО, та ризиків виникнення конфліктів між ними.
    2.1.8 Проведення, відповідно до законодавства, громадського моніторингу за діяльністю органів місцевого самоврядування.
    2.1.9 Підготовка експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації регіональної політики у сфері захисту прав ВПО.
    ІІІ. Повноваження Ради
    3.1. Рада відповідно до покладених на неї завдань:
    3.1.1 Розглядає питання щодо захисту прав та інтересів ВПО.
    3.1.2 Бере участь у розробці місцевих програм підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу або розробляє їх самостійно та пропонує до розгляду Калуській міській раді.
    3.1.3 Розглядає проєкти актів та вносить свої пропозиції, що стосуються захисту прав та інтересів ВПО.
    3.1.4 Готує річний план своєї роботи.
    3.1.5 Проводить аналіз ефективності реалізації місцевої політики у сфері захисту прав ВПО, в тому числі шляхом проведення громадського моніторингу.
    3.1.6 Готує та подає Калуській міській раді обов’язкові для розгляду пропозиції, висновки, аналітичні матеріали та проєкти актів щодо розв'язання питань у сфері захисту прав та інтересів ВПО.
    3.1.7 У рамках чинного законодавства інформує громадськість про свою діяльність, ухвалені рішення щодо питань у сфері захисту прав та інтересів ВПО.
    3.1.8 Не рідше, ніж раз на рік готує звіт про свою діяльність.
    3.1.9 Співпрацює з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, благодійними та громадськими організаціями щодо захисту прав та інтересів ВПО і розбудови миру.
    3.1.10 Сприяє залученню фінансування на виконання програм і заходів, що стосуються питань ВПО.
    3.1.11 Підтримує та організовує заходи, спрямовані на виконання завдань Ради (семінари, конференції, засідання, круглі столи тощо).
    3.2 Рада має право:
    3.2.1. Утворювати для виконання покладених на Раду завдань робочі групи, комісії.
    3.2.2. Отримувати в установленому порядку від місцевих органів виконавчої влади, Калуської міської ради та її структурних підрозділів, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань.
    3.2.3. Залучати (за їхньою згодою та згодою керівників відповідних органів та організацій) до своєї роботи працівників місцевих органів виконавчої влади, Калуської міської ради та її структурних підрозділів, представників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, а також окремих фахівців (науковців, представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій тощо), які мають підтверджену експертизу у сфері захисту прав та інтересів ВПО та/або імплементують проєкти в цьому контексті.
    3.2.4 Організовувати та проводити публічні заходи (семінари, конференції, засідання, круглі столи тощо).
    3.2.5 Розглядати пропозиції інститутів громадянського суспільства та звернення громадян з питань, що належать до її компетенції.
    3.2.6 Співпрацювати з іншими радами з питань внутрішньо переміщених осіб.
    3.3 Члени Ради мають право участі в засіданнях Калуської міської ради та засіданнях органів Калуської міської ради із розгляду питань, що належать до компетенції Ради.
    ІV. Склад і формування Ради
    4.1 До складу Ради можуть входити громадяни України віком від 18 років, які є ВПО, місце фактичного проживання яких, згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, є територія Калуської міської територіальної громади.
    4.2 Членство в Раді є індивідуальним. Склад Ради формується без дискримінації за будь-якою ознакою, зокрема за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії або віросповідання, політичних чи інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, народження або за будь-яким іншим критерієм.
    4.3 Кількісний склад Ради не може становити понад 25 осіб.
    4.4 Склад Ради формується шляхом рейтингового голосування на установчих зборах за кандидатури, які добровільно виявили бажання бути членом Ради.
    4.5 Для участі в установчих зборах для формування Ради у строки, визначені ініціативною групою, подається заява, особисто підписана кандидатом для участі в установчих зборах. До заяви додаються:
    - згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;
    - копія паспорта або документа, що посвідчує особу;
    - копія довідки про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи в Калуській міській територіальній громаді;
    - біографічна довідка із зазначенням прізвища, власного імені, по батькові, числа, місяця, року і місця народження, громадянства, посади, місця роботи (за наявності), контактної інформації;
    - мотиваційний лист довільної форми фізичної особи в якому наводяться мотиви бути обраним до складу Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді та бачення роботи у такій раді;
    - фото 3х4 фізичної особи.
    4.6 Кандидатом для участі в установчих зборах особисто в письмовій або електронній формі (у форматі pdf) подаються заява та документи за формами, затвердженими протоколом засідання ініціативної ради для підготовки та проведення установчих зборів для формування Ради та зазначеними в повідомленні про підготовку установчих зборів для формування складу Ради.
    4.7 Якщо кількість кандидатів до складу Ради дорівнює або є меншою, ніж її кількісний склад, визначений у положенні, рейтингове голосування на установчих зборах не проводиться. В такому разі всі кандидати, документи яких відповідають установленим вимогам, вважаються обраними до складу Ради.
    4.8 Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який складається протягом трьох робочих днів з дати їх проведення, підписується головою та секретарем установчих зборів і подається до Калуської міської ради.
    4.9 Калуська міська рада оприлюднює протокол установчих зборів на своєму офіційному веб-сайті протягом трьох робочих днів з дня його надходження.
    4.10 Калуська міська рада на підставі протоколу установчих зборів затверджує склад та положення Ради у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дати проведення установчих зборів.
    V. Повноваження голови, заступника голови та секретаря Ради.
    Припинення повноважень Ради та її членів
    5.1 Строк повноважень складу Ради становить два роки з дня затвердження її складу Калуською міською радою.
    5.2. Особа може бути членом Ради не більше ніж два строки повноважень поспіль.
    5.3.Діяльність Ради може бути припинена достроково на підставі рішення Калуської міської ради, в разі:
    1. якщо засідання Ради не проводяться протягом двох кварталів поспіль;
    2. невиконання Радою без об’єктивних причин більшості заходів, передбачених річним планом її роботи;
    3. прийняття відповідного рішення на її засіданні;
    4. реорганізації або ліквідації органу при якому утворено Раду.

5.4. Раду очолює голова, який обирається з числа членів ради на її першому засіданні шляхом окремого рейтингового голосування.

5.5 Голова Ради має заступника, який обирається з числа членів Ради шляхом рейтингового голосування на засіданні Ради, з урахуванням пропозицій голови Ради.

5.6. Повноваження голови Ради припиняються за рішенням Ради в разі подання ним відповідної заяви, припинення його членства в Раді або висловлення йому недовіри Радою.

5.7. У разі припинення повноважень голови Ради до обрання нового голови його обов’язки виконує заступник голови Ради, якщо інше не передбачено її рішенням.

5.8. Голова Ради:

  1. організовує діяльність Ради;

2) організовує підготовку та проведення її засідань, головує під час їх проведення; 3) підписує документи від імені Ради;

4) представляє Раду у відносинах із центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, об’єднаннями громадян, засобами масової інформації;

5) вносить пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради;

6) здійснює інші повноваження, що належать до компетенції Ради.

5.9. Заступник голови Ради:

  1. забезпечує виконання закріплених за ним напрямів роботи Ради;

2) здійснює організаційно-методичну підтримку роботи відповідних комітетів (комісій, секцій, робочих груп) Ради;

3) контролює виконання плану роботи Ради в межах повноважень;

4) розглядає за дорученням голови Ради питання, що належать до їхньої компетенції;

5) вносить пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради;

6) організовує вивчення та дослідження громадської думки;

7) виконує інші функції відповідно до покладених на Раду завдань;

8) у разі відсутності голови Ради, головує на засіданні Ради;

9) виконує інші повноваження, що належать до компетенції Ради.

5.10. Секретар Ради обирається більшістю голосів шляхом відкритого голосування з числа членів Ради на її засіданні. Секретар відповідає за організаційне забезпечення та інформаційну підтримку діяльності Ради, зокрема:

1) інформує членів Ради про дату, місце і час засідань;

2) забезпечує ведення та збереження документації;

3) веде та підписує протоколи засідань;

4) готує та розсилає за належністю документи;

5) забезпечує контроль за виконанням рішень Ради;

6) за погодженням з головою Ради залучає до виконання окремих робіт і завдань членів Ради та інших осіб;

7) виконує інші повноваження щодо представництва та організації діяльності Ради.

5.11. Члени Ради виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Члени Ради мають право:

  1. ознайомлюватися з матеріалами і документами до засідання;
  2. ініціювати розгляд питань на чергових та позачергових засіданнях;
  3. брати участь у голосуванні;
  4. вносити зміни до проектів пропозицій та рекомендацій;
  5. брати участь у роботі робочих груп, комісій;
  6. достроково припинити свої повноваження, звернувшись з відповідною заявою до голови Ради.
    5.12. Членство в Раді може припинятися на підставі рішення Ради в разі систематичної відсутності члена Ради на її засіданнях без поважних причин, а також у разі надання членом Ради завідомо недостовірної інформації про себе, встановлення обставин, що свідчать про недоброчесність члена Ради чи здійснення ним дій, що суперечать меті створення Ради.
    5.13. Пропозицію щодо припинення членства в Раді вносить голова Ради.
    5.14. Членство в Раді припиняється без прийняття рішення Ради в разі:
    1. подання членом Ради відповідної заяви — з дня надходження відповідної заяви;
    2. зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб на території Калуської міської територіальної громади;
    3. набрання законної сили обвинувальним вироком щодо члена Ради, а також у разі визнання його в судовому порядку недієздатним або обмежено дієздатним — із дня набрання законної сили рішенням суду;
    4. смерті члена Ради — з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.

5.15 Дострокове припинення повноважень члена Ради є підставою для внесення змін до складу Ради.

5.16 Зміни до складу Ради вносяться рішенням Калуської міської ради за поданням голови Ради.

VІ. Організація роботи Ради

6.1 Основною формою роботи Ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. В разі потреби можуть скликатися позачергові засідання Ради за ініціативою голови Ради або однієї третини загального складу її членів.

6.2 Повідомлення про скликання засідання Ради, в тому числі позачергового, доводиться секретарем Ради до відома кожного її члена не пізніше, ніж за два робочих дні до початку засідання, а також оприлюднюється на офіційному веб-сайті Калуської міської ради та на сайті Ради.

6.3 Засідання можуть проводитися в наступних форматах:

1) засідання, які потребують фізичної присутності членів Ради та запрошених осіб;

2) онлайн засідання в режимі аудіо- або відеоконференції (дистанційне засідання);

3) присутність певної кількості членів Ради фізично, а певної — в онлайн форматі.

6.4 Головуючим на засіданні Ради є голова Ради або за його відсутності — заступник голови Ради.

6.5. Засідання Ради є правомочним, якщо на ньому присутні більше половини членів її загального складу. Якщо проведення засідання Ради неможливе за причини відсутності кворуму, воно переноситься на іншу дату, про що повідомляються всі члени Ради.

6.6 Засідання Ради проводяться відкрито.

6.7 За запрошенням Ради в її засіданнях можуть брати участь представники центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадськості.

6.8 Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні Ради вносять голова Ради, заступник голови Ради та члени Ради.

6.9 Підготовку порядку денного засідання Ради з урахуванням пропозицій її членів та матеріалів для розгляду на засіданні забезпечує секретар Ради.

6.10 Пропозиції та рекомендації Ради ухвалюються відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Ради.

6.11 Пропозиції та рекомендації, ухвалені на засіданні Ради, в п’ятиденний строк оформляється протоколом, який підписують голова та секретар Ради.

6.12 Член Ради, який не підтримує пропозиції та рекомендації, може викласти в письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

6.13 Пропозиції та рекомендації Ради мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду Калуською міською радою.

6.14 Рішення Калуської міської ради, прийняте за результатами розгляду пропозицій та рекомендації Ради, не пізніше, ніж у десятиденний строк після ухвалення в обов’язковому порядку доводиться до відома членів Ради та громадськості шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті Калуської міської ради (сторінці в соціальній мережі) та/або в інший прийнятний спосіб.

6.15 Річний план роботи Ради та звіт про його виконання оприлюднюються на офіційному веб-сайті Калуської міської ради та на веб-сайті Ради, сторінці в соціальній мережі та/або в інший прийнятний спосіб.

6.16 Установчі документи, склад Ради, протоколи засідань, ухвалені рішення та інформація про хід їх виконання, а також інші відомості про діяльність Ради оприлюднюються на офіційному веб-сайті Калуської міської ради та на веб-сайті Ради, сторінці в соціальній мережі та/або в інший прийнятний спосіб.

6.17. Калуська міська рада здійснює організаційне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради, створює належні умови для її роботи, зокрема забезпечує Раду приміщенням, необхідними для проведення засідань та організації роботи Ради.

6.18 Рада має бланк зі своїм найменуванням.

6.19 Документи, пропозиції та рекомендації Ради є чинними за умови підписання їх головою Ради, а також секретарем Ради.

Секретар міської ради     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК