ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LIV

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

26.10.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2606
Про затвердження Програми реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану на 2023-2025рр

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
26.10.2023     №   2606
 Про затвердження Програми реалізації
державної політики у сфері державної
реєстрації актів цивільного стану на
2023-2025рр
 
 
 
м.Калуш
(п’ятдесят четверта сесія восьмого  демократичного скликання)
 
 
Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою належної реалізації на території Калуської громади державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, у тому числі забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, а також належної організації збереження архівного фонду, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Програму  реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на 2023-2025 роки (далі-Програма), що додається.
  2. Визначити виконавчий комітет Калуської міської ради головним розпорядником коштів Програми.
  3. Західному міжрегіональному Управлінню Міністерства юстиції щорічно звітувати на сесії міської ради про хід виконання Програми.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на керуючого справами виконкому Олега Савку та постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики.
 
 
Міський голова                                                                    Андрій НАЙДА
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
26.10.2023   №  2606
 
                                                                                         Секретар міської  ради
 
     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 

 
Програма
реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на 2023-2025 роки
 
 
 
Замовник програми     
В.о начальника Західного міжрегіонального
Управління Міністерства юстиції              ______________        Юлія БАБИНА
 
Керівник програми
Керуючий справами виконкому                ______________   Олег САВКА
 
         
ПАСПОРТ
Програми  реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на 2023-2025 роки
 
1. Ініціатор розроблення програми Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції
2. Розробник програми Калуський відділ ДРАЦС у Калуському районі Івано-Франківської області
3. Співрозробники програми   -----
4. Відповідальний виконавець програми.
 
Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області
5. Учасники програми Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області.
6. Термін реалізації програми 2023-2025 роки
7. Обсяги фінансування 250,0 тис. грн
 
Роки
 
Обсяги фінансування, (тис.грн)
Всього в т.ч. за джерелами фінансування
Обласнийбюджет Бюджет Калуської МТГ інші джерела
2023-2025 р.р.: 250,0 - 250,0 --
2023 р. 50,0 - 50,0 -
2024 р. 100,0 - 100,0 ---
2025р. 100,0 - 100,0 --
 
8. Очікувані результати виконання програми:
Забезпечення належних умов надання адміністративних послуг населенню і захисту їх документів від підроблення і незаконного використання, відповідно до вимог міжнародних стандартів. Задоволення потреб фізичних осіб у своєчасному оформленні та отриманні документів. Забезпечення доступності, зручності, оперативності та своєчасності надання адміністративних послуг. Забезпечення належних умов праці.
 
9. Термін проведення звітності: щоквартально.
Замовник програми
В.о начальника Західного міжрегіонального
Управління Міністерства юстиції               ______________          Юлія БАБИНА
Керівник програми
Керуючий справами виконкому                      ______________        Олег САВКА
 
РОЗДІЛ I
Загальні положення
 
Затвердження Програми  реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану на 2023-2025 роки дасть можливість забезпечити розвиток, належне виконання функціональних завдань та удосконалення діяльності Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, а також створити належні умови надання адміністративних послуг громадянам та збереження архівного фонду України.
Державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов'язковою.
Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру в обсязі, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".
З метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, а також належної організації збереження архівного фонду, належного виконання працівниками Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Законів України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», постанови Кабінету Міністрів України  про «Порядок ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян» від 22.08.2007 року №1064, та «Порядок, умови і строки зберігання книг державної реєстрації актів цивільного стану, метричних книг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та їх передачі до державних архівів, затверджених наказом Міністерства юстиції України 30.12.2013 року № 2804, «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5, «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 року № 96/5, наказу Міністерства юстиції України «Про реалізацію пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу» від 22.07.2016 року № 2247/5, реалізації на практиці принципів державної політики у сфері надання адміністративних послуг, а саме забезпечення їх зручності, доступності і прозорості, необхідно вжити певних заходів для забезпечення умов роботи працівників відділу в цілому.
 
 
РОЗДІЛ II
Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма
Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі  Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, реалізуючи державну політику у сфері державної реєстрації, надає адміністративні послуги населенню щодо державної реєстрації актів цивільного стану, а також щодо повторної видачі втрачених, зіпсованих , поновлених документів, тим самим забезпечує надходження коштів до бюджету Калуської ТГ.
Одним із найважливіших факторів, що безпосередньо впливає на покращення обслуговування населення при наданні адміністративних послуг, є належні зовнішній вигляд та матеріально-технічне забезпечення відділу, належне зберігання архівного фонду.
Відповідно до ст. 6 Декрету Кабінету Міністрів України «Про Державне мито» державне мито зараховується до бюджету місцевого самоврядування.
До загального фонду бюджету Калуської ТГ за 2022 рік сплачено ПДФО з заробітної плати працівників Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в розмірі 1 088 585,67 грн.
Крім того, з грудня 2018 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 року № 502-р «Про запровадження реалізації пілотного проєкту щодо державної реєстрації шлюбу» місто Калуш увійшло до переліку населених пунктів, в яких запроваджено пілотний проєкт Міністерства юстиції України «Шлюб за добу», організатором якого являється комунальне підприємство «Міський парк культури і відпочинку ім. Івана Франка».
У відповідності до рішень виконавчого комітету Калуської міської ради від 04.12.2018 року № 274, від 25.06.2019 року № 146, від 29.01.2021 року № 15, від 25.10.2022 року № 241, від 25.07.2023 року № 184 затверджено перелік та вартість платних послуг з організації проведення державної реєстрації шлюбу в рамках проєкту «Шлюб за добу».
Кошти за надання даної послуги сплачуються на рахунок КП «Міський парк культури і відпочинку ім. Івана Франка», що дає можливість розвитку комунального підприємства та зменшення навантаження на загальний та спеціальний фонд місцевого бюджету.
Так, за час реалізації проєкту «Шлюб за добу» в місті Калуші 2018-2023рр комунальне підприємство «Міський парк культури і відпочинку ім. Івана Франка» отримало прибутку в сумі 863 589,30 грн.
Відповідно до «Порядку, умов і строків зберігання книг державної реєстрації актів цивільного стану, метричних книг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та їх передачі до державних архівів, затверджених наказом Міністерства юстиції України 30.12.2013 року № 2804, для збереження книг державної реєстрації актів цивільного стану, мають бути забезпечені певні температурні, вентиляційні та інші вимоги.
Тому для надання якісних та своєчасних адміністративних послуг населенню громади, кращої взаємодії з органами місцевого самоврядування з цих питань, належної організації збереження архіву, необхідне виділення коштів в рамках даної програми.
 
РОЗДІЛ IIІ
Мета Програми
Програма передбачає надання фінансової підтримки Калуському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області  Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з метою забезпечення реалізації на території громади прав фізичної особи та державної політики у сфері державної реєстрації, а також збереження архівного фонду.
Мета Програми:
- покращення обслуговування населення громади шляхом забезпечення своєчасності,зручності, доступності, прозорості надання громадянам адміністративних послуг з державної реєстрації, офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті;
- належне збереження архівного фонду;
- участь у реалізації проєктів з питань державної реєстрації, громадянства, розгляду заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, поданих через мережу Інтернет (єМалятко, Дія);
- належна взаємодія з відділами державної реєстрації інших країн відповідно до міжнародних договорів та Конвенції про надання правової допомоги;
- контроль за дотриманням законодавства у сфері державної реєстрації.
 
РОЗДІЛ IV
Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та
джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми
 
Виконання Програми здійснюється на місцевому рівні, що передбачає:
  • покращення матеріально-технічної бази відділу, що дасть можливість  покращити якість та своєчасність надання адміністративних послуг з державної реєстрації, офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, скоротити терміни обслуговування населення громади шляхом забезпечення зручності, доступності, прозорості;
  • проведення ремонтних робіт, що дасть можливість покращити умови праці та умови перебування надавачам адміністративних послуг;
  • забезпечення належного рівня організації пілотних проєктів, таких як «Шлюб за добу»;
  • організація співпраці та обміну інформацією між відповідними державними органами виконавчої влади, правоохоронними органами, органами місцевого самоврядування, тощо;
  • належність та відповідність нормам зберігання книг актових записів в архівному приміщенні відділу;
  • забезпечення поширення серед іноземців та осіб без громадянства інформації про особливості національної культури, звичаї, традиції та розвиток демократії в українському суспільстві;
  • проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з метою підвищення рівня обізнаності громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України, щодо їх прав та адміністративної відповідальності, у разі порушення законодавства.
 
Реалізація цієї Програми буде проводитись за рахунок бюджету Калуської МТГ.
Для забезпечення фінансування завдань Програми необхідне фінансування заходів у сумі 250 (двісті п’ятдесят) тисяч гривень.
 
РОЗДІЛ V
Напрями діяльності та заходи міської Програми
Напрями діяльності та заходи згідно з додатком до Програми передбачається здійснити протягом 2023-2025 років.
 
РОЗДІЛ VI
Очікувані результати реалізації Програми
Виконання Програми дасть змогу покращити обслуговування населення міста та громади шляхом доступності та зручності, оперативності та своєчасності надання адміністративних послуг, забезпечити належне зберігання архівного фонду,покращення умов праці та взаємодія з органами місцевого самоврядування.
 
           Додаток до Програми
Перелік заходів, обсяги фінансування Програми
 реалізації державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Калуського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на 2023-2025 роки
№ п/п Найменування заходу Виконавці Термін виконання Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн. Очікувані результати
роки бюджет Калуської МТГ
1. -  Проведення ремонту адмінприміщення підрозділу  (закупівля будівельних матеріалів, проведення ремонтних робіт);
- Закупівля офісних меблів, кондиціонерів, канцелярських товарів та офісного приладдя.
Калуський відділ ДРАЦС у Калуському районі Івано-Франківської області 2023-2025
роки
2023
 
 
 
50,0
 
 
Забезпечення належних умов надання адміністративних послуг населенню і захисту їх документів від підроблення і незаконного використання, відповідно до вимог міжнародних стандартів. Задоволення потреб фізичних осіб у своєчасному оформленні та отриманні документів.
Забезпечення доступності, зручності, оперативності та своєчасності надання адміністративних послуг
Забезпечення належних умов праці
2024
 
100,0
2025 100,0
  Всього       250,0  
 



















Замовник програми
В.о начальника Західного міжрегіонального
Управління Міністерства юстиції              ______________          Юлія БАБИНА
 
Керівник програми
Керуючий справами виконкому                      ______________        Олег САВКА