ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LVI

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

30.11.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2707
Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо скасування чи відтермінування постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану»

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

30.11.2023 2707

м.Калуш

Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо
скасування чи відтермінування постанови Кабінету Міністрів України
від 05.09.2023 № 953 «Деякі питання пропуску та
обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану»
(п’ятдесят шоста сесія восьмого демократичного скликання)

Відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про волонтерську діяльність», беручи до уваги лист громадських організацій від 13.11.2023 № 04/183, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо скасування чи відтермінування постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти заступника міського голови Богдана Білецького.

Міський голова                                                                                                                                                 Андрій НАЙДА

Кабінет Міністрів України

ЗВЕРНЕННЯ

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» з 01.12.2023 року значно посилюються вимоги до документального оформлення гуманітарної допомоги, що надходить від благодійних організацій й організацій-донорів з-за кордону.

Реалізація цього нормативно-правового акту може повністю паралізувати роботу волонтерських організацій в прийомі та розподілі гуманітарних вантажів. Адже новий порядок значно ускладнює процедуру визнання товарів гуманітарною допомогою, її ввезення на митну територію, встановлює суворий контроль за номенклатурою, кількістю, обсягом таких товарів, а найголовніша новація в тому, що дозвіл на пропуск гуманітарної допомоги на територію України буде надаватися виключно після її попередньої поштучної реєстрації у автоматизованій системі. Часто вантаж іноземних донорів формується з тисячі приватних пожертв громадян інших країн і ніхто не складатиме детальний перелік донорської допомоги. Також в порядку визначені стислі терміни у доставці та розподілі гуманітарних вантажів. Непередбачувані умови війни не завжди дозволять їх дотримуватися.

Цією постановою ставиться під загрозу оперативне отримання гуманітарної допомоги військовими частинами, медичними закладами та внутрішньо переміщеними особами від волонтерів. Вона надзвичайно ускладнює та фактично унеможливлює комунікацію і співпрацю між українськими благодійними фондами, громадськими організаціями та волонтерськими ініціативами з їхніми партнерами за кордоном, яка вибудовувалася місяцями й роками, а зараз суттєво допомагає Україні та нашим Збройним Силам боротися з окупантами.

Фактично з 01.12.2023 року діяльність волонтерських організацій в забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом та у правоохоронних органів виникнуть підстави порушувати проти волонтерів карні дії.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про волонтерську діяльність» держава в особі її органів та посадових осіб підтримує громадську ініціативу щодо провадження волонтерської діяльності, гарантує і забезпечує захист передбачених Конституцією України та законами прав, свобод і законних інтересів волонтерів, отримувачів волонтерської допомоги, організацій та установ, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

Органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи забезпечують сприятливі умови для здійснення волонтерської діяльності,підвищення суспільного престижу такої діяльності та створення передумов для її розвитку, підтримки та заохочення діяльності волонтерів в Україні.

Враховуючи вказані обставини, просимо Кабінет Міністрів України скасувати або відтермінувати набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» та розпочати системний діалог із волонтерами та волонтерськими організаціями саме з метою реального забезпечення сприятливих умов для здійснення волонтерської діяльності, підвищення суспільного престижу такої діяльності та створення передумов для її розвитку, підтримки та заохочення діяльності волонтерів в Україні.

Прийнято на п’ятдесят шостій сесії восьмого

демократичного скликання 30 листопада 2023 року