ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LVIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

21.12.2023

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2837
Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
21.12.2023     №   2837
 
Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам
 
 
м.Калуш
(п’ятдесят восьма сесія восьмого
демократичного скликання)
 
             
Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги звернення голови Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Калуській міській раді Валерії Пруднікової від 15.12.2023 № 1, враховуючи рекомендації постійної комісії з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Схвалити та направити звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам (звернення додається).
2. Контроль за виконанням  цього рішення  покласти на заступника міського голови міської ради Наталію Кінаш.
 
 
 
Міський голова                                                                   Андрій НАЙДА
 
Кабінету Міністрів України
 
ЗВЕРНЕННЯ
 Одним з важливих інструментів для підтримки внутрішньо переміщених осіб є виплата їм державою допомоги на проживання. Постановою КМУ від 21.11.2023 року № 1226 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб» були внесені зміни до Постанови КМУ від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», відповідно до яких внутрішньо переміщені особи, які звернулися за цією допомогою до 01.08.2023 року, будуть її отримувати тільки до 01.02.2024 року.
  Не всі ВПО з моменту свого переміщення мають можливість повернутися додому через активні бойові дії. Не мають можливості оформити виплати за житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання), бо інформація про це житло не може бути внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України (далі - Реєстр пошкодженого та знищеного майна), через неможливість подати документальне підтвердження органом місцевого самоврядування, а в разі його відсутності - обласною державною (військовою) адміністрацією факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації через загрозу життю та здоров’ю посадових осіб. В зоні активних бойових дій майже всі житлові будинки та житловий фонд знищені, непридатні до проживання. Переміщені особи втратили все майно. Придбати власне житло не всі внутрішньо переміщені особи мають можливість. На ринку орендованого житла спостерігається тенденція до росту цін. Вільні вакансії для працевлаштування, як правило, мають низький рівень оплати праці.
 Виплати на проживання внутрішньо переміщеним особам частково покривали витрати на оренду житла родин та оплату комунальних послуг. Якщо виплати будуть скасовані, то це значно відобразиться на благополуччі цих родин.
   Враховуючи вищезазначене, просимо розглянути можливість внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» щодо автоматичного продовження виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, звернувши особливу увагу на виплату цієї допомоги внутрішньо переміщеним особам із зони, де ведуться активні бойові дії, тим, чиї території тимчасово окуповані російською федерацією, та вразливим категоріям внутрішньо переміщених осіб -  особам пенсійного віку, особам з інвалідністю,  особам, що не мають можливості працевлаштуватись через обʼєктивні причини, малозабезпеченим сім’ям, сім’ям, у складі яких є діти з інвалідністю чи хворі на тяжкі хвороби (згідно п. 51 ст.3  Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми»), яким не встановлено інвалідність.
 
Прийнято на  сесії Калуської міської ради восьмого демократичного скликання                21.12.2023