ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LX

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

25.01.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2868
Про звернення Калуської міської ради щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки ТОВ «Карпатнафтохім»

     УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
25.01.2024     №   2868
 Про звернення Калуської міської ради щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки ТОВ «Карпатнафтохім»
 
м.Калуш
(шістдесята сесія восьмого демократичного скликання)
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
 
          Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології,  міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради Президенту України Володимиру Зеленському (додається).
  2. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради Кабінету Міністрів України (додається).
  3. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальнику Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлані Онищук (додається).
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.
 
  
Міський голова                                                               Андрій НАЙДА

 
                                                                                
 
Кабінету Міністрів України
 
 
 
Звернення Калуської міської ради щодо запобігання виникнення
надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки    ТОВ «Карпатнафтохім»
 
 
Вчергове звертаємося до вас вжити всіх можливих заходів задля недопущення паралічу життєдіяльності міста Калуша, антропогенної катастрофи в нашій державі, надзвичайної ситуації державного рівня, завдання непоправної шкоди довкіллю, енергетиці, економіці держави, небезпек для життя та здоров’я людей, в тому числі масових поширень інфекційних захворювань.
Місто Калуш стало заручником обставин пов’язаних з відключенням  електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім» складовими якого є об’єкти критичної інфраструктури  (єдині очисні споруди в місті, єдиний надавач послуг водопостачання та каналізації в промисловій зоні міста - цех ВіК, водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища, газорозподільча станція Калуш-2, яка працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім» та забезпечує газом місто Калуш і навколишні села, об’єкти підприємства на яких зберігаються під низькими температурами та відповідними тисками хімічно-небезпечні речовини).
З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій пропонуємо та просимо доручити Міністерству енергетики України, НЕК «Укренерго», ДПЗД «Укрінтеренерго» терміново відновити електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», вжити заходів щодо реструктуризації заборгованості ТОВ «Карпатнафтохім» за електричну енергію, Міністерству енергетики України видати наказ щодо заборони припинення постачання електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури та об’єктам підвищеної небезпеки без погодження з військовими адміністраціями, чи розробити і винести проект постанови на розгляд Кабінету Міністрів України з даного питання для уникнення в подальшому техногенних та екологічних катастроф в Україні з непоправними наслідками.
Відповідно до статті 3 Закону України «Про національну безпеку України» державна політика у сферах національної безпеки і оборони спрямовується на забезпечення державної, економічної, екологічної безпеки, безпеки критичної інфраструктури, на захист безпечних умов життєдіяльності та навколишнього природного середовища - від надзвичайних ситуацій.
Закон України «Про критичну інфраструктуру» № 1882-IX від 16 листопада 2021 року (зі змінами) визначає правові та організаційні засади створення та функціювання національної системи захисту критичної інфраструктури і є складовою законодавства у сфері національної безпеки.
Статтею 1 даного Закону визначено, що основними складовими національної системи захисту критичної інфраструктури є безпека критичної інфраструктури - стан захищеності критичної інфраструктури, за якого забезпечуються функціональність, безперервність роботи, відновлюваність, цілісність і стійкість критичної інфраструктури, а також те, що захист критичної інфраструктури — це всі види діяльності, що виконуються перед або під час створення, функціонування, відновлення і реорганізації об’єкта критичної інфраструктури, спрямовані на своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізацію загроз безпеці об’єктів критичної інфраструктури, а також мінімізацію та ліквідацію наслідків у разі їх реалізації.
Згідно статті 4 даного Закону захист критичної інфраструктури є складовою частиною забезпечення національної безпеки України.
Статтею 14 Закону України  «Про критичну інфраструктуру» Кабінет Міністрів України визначено суб’єктом національної системи захисту критичної інфраструктури.
ТОВ «Карпатнафтохім» відноситься до об’єктів критичної інфраструктури, а відповідно до наказу Міністерства економіки України №1453 від 16.03.2023р. ТОВ »Карпатнафтохім» визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в  особливий період.
ТОВ «Карпатнафтохім» (код в ЄДРПОУ 33129683, місцезнаходження зареєстроване за адресою: вул. Промислова 4, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77306) є високотехнічним господарським комплексом з виробництва нафтохімічної та хімічної продукції. Підприємство є єдиним в Україні виробником етилену, пропілену, бензолу, фракції С9, поліетилену, полівінілхлориду суспензійного, соди каустичної, а також медичного кисню, що забезпечує ряд підприємств та установ своєю продукцією, як на території України, так і закордоном.
Збройна агресія російської федерації суттєво вплинула на господарську діяльність ТОВ «Карпатнафтохім» (закриття логістичних маршрутів, втрата ринків збуту) і зумовила прийняття рішення органами управління підприємства щодо повної зупинки технологічних процесів по виробництву готової продукції і напівфабрикатів власного виробництва, а саме етилену, поліетилену, пропілену, бензолу, фракцій піролізу, смоли піролізу важкої, соди каустичної, хлору, вінілхлориду, поліхлорвінілової смоли суспензійної, продуктів розділення повітря та виведення на тривалу консервацію  обладнання основних технологічних виробництв.
З 01 березня 2022 року по вересень 2023 року ТОВ «Карпатнафтохім» забезпечувало операційну діяльність, включаючи виплату заробітної плати, своєчасну і повну сплату необхідних податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів всіх рівнів, придбання необхідних енергоресурсів, пального та інших витратних матеріалів, оплату послуг сторонніх організацій, в тому числі ДСНС України в Івано-Франківській області та інші мінімальні потреби за рахунок залишку власних обігових коштів.
          Однак, у вересні 2023 року обігові кошти  підприємства закінчилися, відтак ТОВ «Карпатнафтохім» втратило можливість своєчасного і повного виконання своїх обов’язків по веденню операційної діяльності.
Реалізація залишків сировини та напівфабрикатів дала б змогу отримати підприємству додаткові грошові кошти, що в свою чергу забезпечило б подальше утримання підприємства.
Однак, на сьогоднішній день проти ТОВ «Карпатнафтохім» порушено ряд кримінальних справ, які паралізували виробничо-господарську діяльність, а саме рішеннями судів накладено арешт на нерухоме та рухоме майно підприємства, в тому числі на готову продукцію, сировину та заборону на розпорядження та вчинення будь-яких дій, пов’язаних з відчуженням, реєстрацією та перереєстрацією права власності, а також вчинення будь-яких інших правочинів.
На даний момент тривають оскарження відповідних ухвал у даних кримінальних провадженнях.
Місто Калуш перебуває за крок від техногенно-екологічної катастрофи у зв’язку з процесом припинення електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», що призведе до зупинки роботи єдиних очисних споруд у місті, які є власністю даного підприємства, внаслідок чого зупиниться процес прийому каналізаційних стоків всього міста. Через це терміново буде повністю зупинено водопостачання міста, в тому числі населення, промислові підприємства, заклади охорони здоров’я, державні установи та організації.
Також, це призведе до зупинки теплопостачання міста від Філії «Калуська ТЕЦ», яка є централізованим постачальником теплової енергії для значної частини населення міста, підприємств, установ, закладів освіти і культури  міста Калуша та потужним виробником електричної енергії, оскільки припинення надання єдиним надавачем послуг водопостачання та водовідведення яким є ТОВ «Карпатнафтохім» в промисловій зоні міста Калуша, в тому числі і для Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА» призведе до її зупинки, місто постане на порозі техногенної катастрофи, держава недоотримуватиме значні обсяги електроенергії від об’єкту електроенергетики, бюджети всіх рівнів залишаться без поступлень від десятків підприємств, які зупинять свою діяльність.
ТОВ «Карпатнафтохім» є хімічно-небезпечним об’єктом І ступеню та у разі виникнення аварійної ситуації на його об’єктах глибина можливого хімічного забруднення становитиме до 23 кілометрів, тому припинення електропостачання даного підприємства, що в тому числі забезпечує життєдіяльність міста, може спричинити виникнення аварійних ситуацій на хімічно-небезпечному підприємстві та призвести до непередбачуваних наслідків.
Окрім зазначеного, ТОВ «Карпатнафтохім» є об’єктом підвищеної небезпеки, на якому зараз зберігається велика кількість легкозаймистих, вибухопожежонебезпечних речовин та газів, які вимагають належного зберігання згідно технологічних регламентів і вимог пожежної безпеки. Наявні вибухопожежонебезпечні речовини, враховуючи агресію росії, несуть небезпеку та загрозу, як для міста Калуш так і для області в цілому та можуть призвести до значних екологічних та економічних втрат.
Зважаючи, що відключений від електропостачання водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища під час паводків під загрозою затоплення опиняться багато населених пунктів.
Газорозподільча станція Калуш-2 Богородчанських магістральних газопроводів працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім». Дана станція забезпечує газом місто Калуш і навколишні села та теж являється об’єктом критичної інфраструктури, функціонування якого також забезпечує життєдіяльність громади, промисловості, в тому числі Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА».
З врахуванням вище наведеного таке підприємство, як ТОВ »Карпатнафтохім» повинно бути забезпечене надійним і безперебійним електроживленням, а особливо його об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти підвищеної небезпеки.
На сьогоднішній день ситуація, що склалася на ТОВ «Карпатнафтохім» вважається такою, що може завдати значних негативних наслідків державі, в тому числі життю та здоров’ю жителів громади, а також спричинити величезні матеріальні збитки суб’єктам господарювання громади, бюджетам всіх рівнів і створити значну соціальну напругу серед населення, що під час зимового періоду та в умовах дії правового режиму воєнного стану є неприпустимим та потребує негайного реагування та вирішення на державному рівні.
Тільки спільними зусиллями і правильними розумними рішеннями ми зможемо зупинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного та соціального характеру з масштабними негативними наслідками для держави, в тому числі для життя і здоров’я людей.
 
 
Прийнято на  60 сесії Калуської міської ради
восьмого демократичного скликання 25.01.2024
 

 
 
                                                                                  
 
Голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальнику Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлані ОНИЩУК
 
Звернення Калуської міської ради щодо запобігання виникнення
надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки    ТОВ «Карпатнафтохім»
 
 
Вчергове звертаємося до вас вжити всіх можливих заходів задля недопущення паралічу життєдіяльності міста Калуша, антропогенної катастрофи в нашій державі, надзвичайної ситуації державного рівня, завдання непоправної шкоди довкіллю, енергетиці, економіці держави, небезпек для життя та здоров’я людей, в тому числі масових поширень інфекційних захворювань.
Місто Калуш стало заручником обставин пов’язаних з відключенням  електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім» складовими якого є об’єкти критичної інфраструктури  (єдині очисні споруди в місті, єдиний надавач послуг водопостачання та каналізації в промисловій зоні міста - цех ВіК, водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища, газорозподільча станція Калуш-2, яка працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім» та забезпечує газом місто Калуш і навколишні села, об’єкти підприємства на яких зберігаються під низькими температурами та відповідними тисками хімічно-небезпечні речовини).
Просимо Вас вжити всіх максимальних заходів для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, терміново скликати регіональну комісію ТЕБ та НС, з врахуванням результатів наради 18.01.2024 р., що проходила під головуванням Першого заступника міністра міністерства енергетики України Юрія Власенка для прийняття відповідних рішень , з метою уникнення зупинки життєдіяльності не тільки Калуської міської територіальної громади, але й до забруднення басейну ріки Дністер, а також забруднення хімічними речовинами навколишнього середовища, звернутися до Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики України, НЕК «Укренерго», ДПЗД «Укрінтеренерго» з проханням вжити заходів по відновленню електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», реструктуризації його заборгованості за електричну енергію, до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з пропозицією розробити нормативно-правові акти щодо заборони припинення постачання електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури та об’єктам підвищеної небезпеки без погодження з військовими адміністраціями, для уникнення в подальшому техногенних та екологічних катастроф в Україні з непоправними наслідками.
Відповідно до статті 3 Закону України «Про національну безпеку України» державна політика у сферах національної безпеки і оборони спрямовується на забезпечення державної, економічної, екологічної безпеки, безпеки критичної інфраструктури, на захист безпечних умов життєдіяльності та навколишнього природного середовища - від надзвичайних ситуацій.
Закон України «Про критичну інфраструктуру» № 1882-IX від 16 листопада 2021 року (зі змінами) визначає правові та організаційні засади створення та функціювання національної системи захисту критичної інфраструктури і є складовою законодавства у сфері національної безпеки.
Статтею 1 даного Закону визначено, що основними складовими національної системи захисту критичної інфраструктури є безпека критичної інфраструктури - стан захищеності критичної інфраструктури, за якого забезпечуються функціональність, безперервність роботи, відновлюваність, цілісність і стійкість критичної інфраструктури, а також те, що захист критичної інфраструктури — це всі види діяльності, що виконуються перед або під час створення, функціонування, відновлення і реорганізації об’єкта критичної інфраструктури, спрямовані на своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізацію загроз безпеці об’єктів критичної інфраструктури, а також мінімізацію та ліквідацію наслідків у разі їх реалізації.
Згідно статті 4 даного Закону захист критичної інфраструктури є складовою частиною забезпечення національної безпеки України.
Статтею 14 Закону України  «Про критичну інфраструктуру» місцеві органи виконавчої влади (військово-цивільні адміністрації) визначено суб’єктом національної системи захисту критичної інфраструктури.
ТОВ «Карпатнафтохім» відноситься до об’єктів критичної інфраструктури, а відповідно до наказу Міністерства економіки України №1453 від 16.03.2023 р. ТОВ »Карпатнафтохім» визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в  особливий період.
ТОВ «Карпатнафтохім» (код в ЄДРПОУ 33129683, місцезнаходження зареєстроване за адресою: вул. Промислова 4, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77306) є високотехнічним господарським комплексом з виробництва нафтохімічної та хімічної продукції. Підприємство є єдиним в Україні виробником етилену, пропілену, бензолу, фракції С9, поліетилену, полівінілхлориду суспензійного, соди каустичної, а також медичного кисню, що забезпечує ряд підприємств та установ своєю продукцією, як на території України, так і закордоном.
Збройна агресія російської федерації суттєво вплинула на господарську діяльність ТОВ «Карпатнафтохім» (закриття логістичних маршрутів, втрата ринків збуту) і зумовила прийняття рішення органами управління підприємства щодо повної зупинки технологічних процесів по виробництву готової продукції і напівфабрикатів власного виробництва, а саме етилену, поліетилену, пропілену, бензолу, фракцій піролізу, смоли піролізу важкої, соди каустичної, хлору, вінілхлориду, поліхлорвінілової смоли суспензійної, продуктів розділення повітря та виведення на тривалу консервацію  обладнання основних технологічних виробництв.
З 01 березня 2022 року по вересень 2023 року ТОВ «Карпатнафтохім» забезпечувало операційну діяльність, включаючи виплату заробітної плати, своєчасну і повну сплату необхідних податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів всіх рівнів, придбання необхідних енергоресурсів, пального та інших витратних матеріалів, оплату послуг сторонніх організацій, в тому числі ДСНС України в Івано-Франківській області та інші мінімальні потреби за рахунок залишку власних обігових коштів.
          Однак, у вересні 2023 року обігові кошти  підприємства закінчилися, відтак ТОВ «Карпатнафтохім» втратило можливість своєчасного і повного виконання своїх обов’язків по веденню операційної діяльності.
Реалізація залишків сировини та напівфабрикатів дала б змогу отримати підприємству додаткові грошові кошти, що в свою чергу забезпечило б подальше утримання підприємства.
Однак, на сьогоднішній день проти ТОВ «Карпатнафтохім» порушено ряд кримінальних справ, які паралізували виробничо-господарську діяльність, а саме рішеннями судів накладено арешт на нерухоме та рухоме майно підприємства, в тому числі на готову продукцію, сировину та заборону на розпорядження та вчинення будь-яких дій, пов’язаних з відчуженням, реєстрацією та перереєстрацією права власності, а також вчинення будь-яких інших правочинів.
На даний момент тривають оскарження відповідних ухвал у даних кримінальних провадженнях.
Місто Калуш перебуває за крок від техногенно-екологічної катастрофи у зв’язку з процесом припинення електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», що призведе до зупинки роботи єдиних очисних споруд у місті, які є власністю даного підприємства, внаслідок чого зупиниться процес прийому каналізаційних стоків всього міста. Через це терміново буде повністю зупинено водопостачання міста, в тому числі населення, промислові підприємства, заклади охорони здоров’я, державні установи та організації.
Також, це призведе до зупинки теплопостачання міста від Філії «Калуська ТЕЦ», яка є централізованим постачальником теплової енергії для значної частини населення міста, підприємств, установ, закладів освіти і культури  міста Калуша та потужним виробником електричної енергії, оскільки припинення надання єдиним надавачем послуг водопостачання та водовідведення яким є ТОВ «Карпатнафтохім» в промисловій зоні міста Калуша, в тому числі і для Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА» призведе до її зупинки, місто постане на порозі техногенної катастрофи, держава недоотримуватиме значні обсяги електроенергії від об’єкту електроенергетики, бюджети всіх рівнів залишаться без поступлень від десятків підприємств, які зупинять свою діяльність.
ТОВ «Карпатнафтохім» є хімічно-небезпечним об’єктом І ступеню та у разі виникнення аварійної ситуації на його об’єктах глибина можливого хімічного забруднення становитиме до 23 кілометрів, тому припинення електропостачання даного підприємства, що в тому числі забезпечує життєдіяльність міста, може спричинити виникнення аварійних ситуацій на хімічно-небезпечному підприємстві та призвести до непередбачуваних наслідків.
Окрім зазначеного, ТОВ «Карпатнафтохім» є об’єктом підвищеної небезпеки, на якому зараз зберігається велика кількість легкозаймистих, вибухопожежонебезпечних речовин та газів, які вимагають належного зберігання згідно технологічних регламентів і вимог пожежної безпеки. Наявні вибухопожежонебезпечні речовини, враховуючи агресію росії, несуть небезпеку та загрозу, як для міста Калуш так і для області в цілому та можуть призвести до значних екологічних та економічних втрат.
Зважаючи, що відключений від електропостачання водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища під час паводків під загрозою затоплення опиняться багато населених пунктів.
Газорозподільча станція Калуш-2 Богородчанських магістральних газопроводів працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім». Дана станція забезпечує газом місто Калуш і навколишні села та теж являється об’єктом критичної інфраструктури, функціонування якого також забезпечує життєдіяльність громади, промисловості, в тому числі Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА».
З врахуванням вище наведеного таке підприємство, як ТОВ «Карпатнафтохім» повинно бути забезпечене надійним і безперебійним електроживленням, а особливо його об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти підвищеної небезпеки.
На сьогоднішній день ситуація, що склалася на ТОВ «Карпатнафтохім» вважається такою, що може завдати значних негативних наслідків державі, в тому числі життю та здоров’ю жителів громади, а також спричинити величезні матеріальні збитки суб’єктам господарювання громади, бюджетам всіх рівнів і створити значну соціальну напругу серед населення, що під час зимового періоду та в умовах дії правового режиму воєнного стану є неприпустимим та потребує негайного реагування та вирішення на державному рівні.
Тільки спільними зусиллями і правильними розумними рішеннями ми зможемо зупинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного та соціального характеру з масштабними негативними наслідками для держави, в тому числі для життя і здоров’я людей.
 
Прийнято на 60 сесії Калуської міської ради
восьмого демократичного скликання 25.01.2024
 
  
 
 
   Президенту України
   Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ
Звернення Калуської міської ради щодо запобігання виникнення
надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки    ТОВ «Карпатнафтохім»
 
Шановний пане Президенте!
 
Звертаємося до Вас  з проханням особисто втрутитися в розв’язання  ситуації пов’язаної із запобіганням та недопущенням паралічу життєдіяльності міста Калуша, антропогенної катастрофи в нашій державі, надзвичайної ситуації державного рівня, завдання непоправної шкоди довкіллю, енергетиці, економіці держави, небезпек для життя та здоров’я людей, оскільки всі намагання достукатися не призвели до прийняття рішень на державному рівні, які б забезпечили запобігання катастрофи.
Місто Калуш стало заручником обставин пов’язаних з відключенням  електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім» складовими якого є об’єкти критичної інфраструктури  (єдині очисні споруди в місті, єдиний надавач послуг водопостачання та каналізації в промисловій зоні міста - цех ВіК, водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища, газорозподільча станція Калуш-2, яка працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім» та забезпечує газом місто Калуш і навколишні села, об’єкти підприємства на яких зберігаються під низькими температурами та відповідними тисками хімічно-небезпечні речовини).
З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій просимо доручити Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики України, НЕК «Укренерго», ДПЗД «Укрінтеренерго» вжити невідкладних заходів по відновленню електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», реструктуризації його заборгованості за електричну енергію, Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики України, Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України розробити нормативно-правові акти щодо заборони припинення постачання електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури та об’єктам підвищеної небезпеки без погодження з військовими адміністраціями, для уникнення в подальшому техногенних та екологічних катастроф в Україні з непоправними наслідками.
Відповідно до статті 3 Закону України «Про національну безпеку України» державна політика у сферах національної безпеки і оборони спрямовується на забезпечення державної, економічної, екологічної безпеки, безпеки критичної інфраструктури, на захист безпечних умов життєдіяльності та навколишнього природного середовища - від надзвичайних ситуацій.
Статтею 5 даного Закону визначено, що відповідно до статей 106 і 107 Конституції України Президент України здійснює контроль за сектором безпеки  і оборони як безпосередньо, так і через очолювану ним Раду національної безпеки і оборони України та створювані ним у разі необхідності консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби.
Закон України «Про критичну інфраструктуру» № 1882-IX від 16 листопада 2021 року (зі змінами) визначає правові та організаційні засади створення та функціювання національної системи захисту критичної інфраструктури і є складовою законодавства у сфері національної безпеки.
В статті 1 цього Закону визначено, що основними складовими національної системи захисту критичної інфраструктури є безпека критичної інфраструктури - стан захищеності критичної інфраструктури, за якого забезпечуються функціональність, безперервність роботи, відновлюваність, цілісність і стійкість критичної інфраструктури, а також те, що захист критичної інфраструктури — це всі види діяльності, що виконуються перед або під час створення, функціонування, відновлення і реорганізації об’єкта критичної інфраструктури, спрямовані на своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізацію загроз безпеці об’єктів критичної інфраструктури, а також мінімізацію та ліквідацію наслідків у разі їх реалізації.
Згідно статті 4 даного Закону захист критичної інфраструктури є складовою частиною забезпечення національної безпеки України.
Статтею 14 цього ж Закону Апарат Ради національної безпеки і оборони України визначено суб’єктом національної системи захисту критичної інфраструктури.
ТОВ «Карпатнафтохім» відноситься до об’єктів критичної інфраструктури, а відповідно до наказу Міністерства економіки України №1453 від 16.03.2023 р. ТОВ «Карпатнафтохім» визначено критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в  особливий період.
ТОВ «Карпатнафтохім» (код в ЄДРПОУ 33129683, місцезнаходження зареєстроване за адресою: вул. Промислова 4, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77306) є високотехнічним господарським комплексом з виробництва нафтохімічної та хімічної продукції. Підприємство є єдиним в Україні виробником етилену, пропілену, бензолу, фракції С9, поліетилену, полівінілхлориду суспензійного, соди каустичної, а також медичного кисню, що забезпечує ряд підприємств та установ своєю продукцією, як на території України, так і закордоном.
Збройна агресія російської федерації суттєво вплинула на господарську діяльність ТОВ «Карпатнафтохім» (закриття логістичних маршрутів, втрата ринків збуту) і зумовила прийняття рішення органами управління підприємства щодо повної зупинки технологічних процесів по виробництву готової продукції і напівфабрикатів власного виробництва, а саме етилену, поліетилену, пропілену, бензолу, фракцій піролізу, смоли піролізу важкої, соди каустичної, хлору, вінілхлориду, поліхлорвінілової смоли суспензійної, продуктів розділення повітря та виведення на тривалу консервацію  обладнання основних технологічних виробництв.
З 01 березня 2022 року по вересень 2023 року ТОВ «Карпатнафтохім» забезпечувало операційну діяльність, включаючи виплату заробітної плати, своєчасну і повну сплату необхідних податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів всіх рівнів, придбання необхідних енергоресурсів, пального та інших витратних матеріалів, оплату послуг сторонніх організацій, в тому числі ДСНС України в Івано-Франківській області та інші мінімальні потреби за рахунок залишку власних обігових коштів.
          Однак, у вересні 2023 року обігові кошти  підприємства закінчилися, відтак ТОВ «Карпатнафтохім» втратило можливість своєчасного і повного виконання своїх обов’язків по веденню операційної діяльності.
Реалізація залишків сировини та напівфабрикатів дала б змогу отримати підприємству додаткові грошові кошти, що в свою чергу забезпечило б подальше утримання підприємства.
Однак, на сьогоднішній день проти ТОВ «Карпатнафтохім» порушено ряд кримінальних справ, які паралізували виробничо-господарську діяльність, а саме рішеннями судів накладено арешт на нерухоме та рухоме майно підприємства, в тому числі на готову продукцію, сировину та заборону на розпорядження та вчинення будь-яких дій, пов’язаних з відчуженням, реєстрацією та перереєстрацією права власності, а також вчинення будь-яких інших правочинів.
На даний момент тривають оскарження відповідних ухвал у даних кримінальних провадженнях.
Місто Калуш перебуває за крок від техногенно-екологічної катастрофи у зв’язку з процесом припинення електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім», що призведе до зупинки роботи єдиних очисних споруд у місті, які є власністю даного підприємства, внаслідок чого зупиниться процес прийому каналізаційних стоків всього міста. Через це терміново буде повністю зупинено водопостачання міста, в тому числі населення, промислові підприємства, заклади охорони здоров’я, державні установи та організації.
Також, це призведе до зупинки теплопостачання міста від Філії «Калуська ТЕЦ», яка є централізованим постачальником теплової енергії для значної частини населення міста, підприємств, установ, закладів освіти і культури  міста Калуша та потужним виробником електричної енергії, оскільки припинення надання єдиним надавачем послуг водопостачання та водовідведення яким є ТОВ «Карпатнафтохім» в промисловій зоні міста Калуша, в тому числі і для Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА» призведе до її зупинки, місто постане на порозі техногенної катастрофи, держава недоотримуватиме значні обсяги електроенергії від об’єкту електроенергетики, бюджети всіх рівнів залишаться без поступлень від десятків підприємств, які зупинять свою діяльність.
ТОВ «Карпатнафтохім» є хімічно-небезпечним об’єктом І ступеню та у разі виникнення аварійної ситуації на його об’єктах глибина можливого хімічного забруднення становитиме до 23 кілометрів, тому припинення електропостачання даного підприємства, що в тому числі забезпечує життєдіяльність міста, може спричинити виникнення аварійних ситуацій на хімічно-небезпечному підприємстві та призвести до непередбачуваних наслідків.
Окрім зазначеного, ТОВ «Карпатнафтохім» є об’єктом підвищеної небезпеки, на якому зараз зберігається велика кількість легкозаймистих, вибухопожежонебезпечних речовин та газів, які вимагають належного зберігання згідно технологічних регламентів і вимог пожежної безпеки. Наявні вибухопожежонебезпечні речовини, враховуючи агресію росії, несуть небезпеку та загрозу, як для міста Калуш так і для області в цілому та можуть призвести до значних екологічних та економічних втрат.
Зважаючи, що відключений від електропостачання водорегулюючий вузол Чечвинського водосховища під час паводків під загрозою затоплення опиняться багато населених пунктів.
Газорозподільча станція Калуш-2 Богородчанських магістральних газопроводів працює від електроживлення що подається від ТОВ «Карпатнафтохім». Дана станція забезпечує газом місто Калуш і навколишні села та теж являється об’єктом критичної інфраструктури, функціонування якого також забезпечує життєдіяльність громади, промисловості, в тому числі Філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА».
З врахуванням вище наведеного таке підприємство, як ТОВ «Карпатнафтохім» повинно бути забезпечене надійним і безперебійним електроживленням, а особливо його об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти підвищеної небезпеки.
На сьогоднішній день ситуація, що склалася на ТОВ «Карпатнафтохім» вважається такою, що може завдати значних негативних наслідків державі, в тому числі життю та здоров’ю жителів громади, а також спричинити величезні матеріальні збитки суб’єктам господарювання громади, бюджетам всіх рівнів і створити значну соціальну напругу серед населення, що під час зимового періоду та в умовах дії правового режиму воєнного стану є неприпустимим та потребує негайного реагування та вирішення на державному рівні.
Тільки спільними зусиллями і правильними розумними рішеннями ми зможемо зупинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного та соціального характеру з масштабними негативними наслідками для держави, в тому числі для життя і здоров’я людей.
 
 
Прийнято на  60 сесії Калуської міської ради
восьмого демократичного скликання 25.01.2024