ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.02.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2956
Про звернення Калуської міської ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України щодо призупинення деяких норм Закону України №2178-10


УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
29.02.2024     №   2956
 Про звернення Калуської міської ради
до Президента України, 
Прем’єр-міністра України, Верховної
Ради України щодо призупинення деяких норм Закону України № 2178-10  
 
м.Калуш
(шістдесят друга сесія восьмого демократичного скликання)
 
 
 
Враховуючи звернення Політичної партії «Народний Рух України», висловлене в ході пленарного засідання міської ради 25 січня 2024 року (шістдесята сесія восьмого демократичного скликання) від 29.01.2024 №01-15/03, керуючись Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології; з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, мiська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Схвалити та направити звернення Калуської міської ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України щодо призупинення деяких норм Закону України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних обов’язків та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології; з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики.
 
 
Міський голова                                                        Андрій НАЙДА
                                                                              
 
 
Президенту України
 
Прем’єр-міністру України  
 
Верховній Раді України
 
         
ЗВЕРНЕННЯ
 
01 січня 2024 року вступили в силу норми Закону України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», згідно яких фізичні і юридичні особи зможуть купувати землі сільськогосподарського призначення площею до 10000 га.
Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності українського народу. Таким чином, питання продажу сільськогосподарських земель- виключно справа референдуму.
Тому, Калуська міська рада категорично виступає проти зняття обмеження до 10000 га землі у період дії воєнного стану та 5 (п’ять) років після його припинення, оскільки це дасть змогу захистити селян від обезземелення, зберегти українське село від руйнації та створити умови для відновлення повноцінного функціонування аграрного виробництва і забезпечення продовольчої безпеки нашої держави.  
Сумнівним є і те, чи органи державної влади будуть спроможні захистити землевласників та забезпечити прозорість ринку землі перед можливими шахрайськими схемами, а також щоб це негативно не відобразилось на безпеці громадян та не призвело до дестабілізації в державі.
          Таким чином, наша країна в теперішніх умовах не готова до запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. 
Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Вас для того, щоб призупинити введення даної норми та дозволити її запровадити тільки після проведення Всеукраїнського референдуму з цього питання.
         
 
 
Прийнято на  сесії Калуської міської ради восьмого демократичного скликання     29.02.2024
 
.2024