ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.02.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2960
Про роботу управління економічного розвитку міста Калуської міської ради


УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
29.02.2024     №   2960
 Про роботу управління
економічного розвитку міста
Калуської міської ради  
 
м.Калуш
(шістдесят друга сесія восьмого демократичного скликання)
 
         
 
 
Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на 2024рік, заслухавши звіт заступника начальника управління-начальника відділу підприємництва та грантів управління економічного розвитку міста Калуської міської ради,  враховуючи рекомендації постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
Інформацію про роботу управління економічного розвитку міста Калуської міської ради за 2023 рік взяти до відома (додається).
 
 
 
Міський голова                                                       Андрій НАЙДА

ЗВІТ
Протягом 2023 року управління економічного розвитку міста виконувало завдання та функції відповідно до вимог, що передбачені положенням про управління економічного розвитку міста.
Основними завданнями управління економічного розвитку міста є забезпечення та реалізація в Калуській міській територіальній громаді державної політики в сфері соціально-економічного розвитку, промислової політики, інвестиційної діяльності, релокації підприємств, зовнішньоекономічної політики, міжнародної співпраці, грантової діяльності, розвитку підприємництва, сільського господарства, пасажирського транспорту,   енергозбереження і туризму.
 
Соціально-економічний розвиток
          Робота управління була спрямована на вирішення питань соціально-економічного розвитку громади, проводився моніторинг, збір та аналіз показників, які визначають соціально-економічну діяльність громади, велась база даних промислових підприємств основного кола, проводився моніторинг їх діяльності. Проводилась робота щодо підготовки щомісячних довідок про стан соціально-економічного розвитку Калуської  міської територіальної громади за 2023 рік, які розміщувались на сайті міської ради. 
Проводилось щоквартальне відстеження соціально-економічних показників громади.
Здійснювалась координація підготовки та моніторинг міських програм цільового призначення. Розміщувався на сайті міської ради щоквартальний звіт щодо виконання місцевих цільових програм. Кількість місцевих цільових програм Калуської міської ради у 2023 році складала - 73. Під головуванням начальника управління економічного розвитку міста працювала міська спеціальна комісія для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників.
Готувались аналітичні матеріали про соціально-економічний стан громади на адресу облдержадміністрації, інформації для управлінь та відділів виконавчого комітету і міської ради, Асоціації міст України, тощо.
 
Промисловість
Виробничий потенціал Калуської міської територіальної громади складається з понад 40 промислових підприємств. Найбільш вагома галузь промисловості -   хімічна.
Обсяг реалізованої продукції підприємствами територіальної громади до всієї реалізованої продукції по області складатиме 4,2 %.
Повномасштабна війна проти України у 2022 році спричинила негативні тенденції у розвитку промисловості  впродовж 2022-2023 років через низку дестабілізаційних факторів.    Ряд підприємств зупинили або частково зупинили виробництво. Зокрема, з  24 лютого 2022 року найбільше промислове підприємство громади - ТОВ «Карпатнафтохім» зупинило виробничу діяльність.  
В 2023 році обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) по Калуській міській територіальній громаді очікувано складе 3,8 млрд. грн. (2017 рік - 9,5 млрд. грн, 2018 рік - 18,9 млрд. грн, 2019 рік - 17,6 млрд. грн, 2020 рік -14,8 млрд. грн, 2021 рік -29,1 млрд. грн., 2022 рік – 9,3 млрд. грн.). На одну особу наявного населення обсяг реалізованої промислової продукції становитиме  44,1 тис. грн.
Однак, попри всі складнощі,  промисловими підприємствами вживаються заходи з адаптації роботи в умовах воєнного часу. Окремі підприємства за підсумками 2023 року зуміли збільшити обсяги реалізованої продукції відносно відповідного періоду минулого року, а саме: ПрАТ «Калуський завод будівельних машин», ТОВ «Полікем», ТОВ «Калуський комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Калуський трубний завод», ПП «Механік», ТОВ «3 Бетони», ПП «Вомонд».
          В управлінні постійно здійснюється допомога в організації роботи підприємств, готувалися звернення до центральних державних органів влади та народних депутатів, які схвалювалися  рішеннями міської ради, зокрема щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з відключенням від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки  ТОВ «Карпатнафтохім».
Енергозбереження
Проводилась постійна робота з метою забезпечення економії енергоресурсів  бюджетними закладами, установами та комунальними підприємствами.
У 2023 році щомісячно у 69 бюджетних організаціях, а саме: закладах освіти, культури, медицини, органах місцевого самоврядування, соціальних та комунальних - проводився моніторинг споживання енергетичних ресурсів та води в натуральних одиницях.  
Продовжувала діяти автоматизована інформаційна система («Енергосервіс: облік, контроль, економія») моніторингу споживання енергоресурсів у закладах бюджетної сфери міста. За допомогою даної системи, здійснювався контроль за раціональним та ефективним споживанням енергоносіїв в установах бюджетної сфери міста. Проводилась координація роботи відповідальних осіб у бюджетних закладах, які були призначені для щоденного внесення показників в систему.
Управлінням розроблена програма, яка затверджена рішенням міської ради 27.10.2022 р. №1677 «Про затвердження програми «Енергодім Калуш на 2022-2023 роки», відповідно до якої було профінансовано кошти в сумі 851,454 тис.грн ОСББ «Незалежність-К» на відшкодування частини суми фактично понесених витрат на впровадження енергозберігаючих заходів, які реалізовані відповідно до умов державної програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», де 5% співфінансування забезпечено з бюджету громади та 70% з державного бюджету.
З метою забезпечення сталого енергетичного розвитку Калуської МТГ, підвищення енергоефективності, раціонального використання енергоресурсів, зменшення викидів парникових газів прийнято рішенням сесії №2009 від 30.03.2023 приєднатись до Європейської ініціативи «Угода мерів щодо Клімату та Енергії».
Рішенням сесії від 26.10.2023 №2616 затверджено «План дій сталого енергетичного розвитку та клімату Калуської міської територіальної громади до 2050 року».
Рішенням сесії від 21.12.2023 №2836 затверджено «План дій: Стратегія із адаптації до зміни клімату Калуської міської територіальної громади».
 
Інвестиційна діяльність. Релокація підприємств.   
Управлінням проводилася робота з наповнення актуальною інформацією інвестиційного та бізнес порталу Калуської міської територіальної громади http://investkalush.if.ua для широкого висвітлення інвестиційного, зовнішньоекономічного потенціалу нашої громади для іноземних та вітчизняних інвесторів (вільні земельні ділянки, будівлі придатні для інвестування, інвестиційні об’єкти, інтерактивна карта об’єктів інвестування, інвестиційний паспорт громади).
Оновлювалися дані двомовної версії інвестиційного паспорту нашої громади. Друковані примірники розповсюджувались серед потенційних інвесторів, а також на різних економічних заходах.
Підготовлено та подано дирекції обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування оновлений проєкт «Виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту «Реконструкція очисних споруд в с.Боднарів Боднарівського старостинського округу Калуської міської територіальної громади Івано-Франківської області». В результаті, виділено 125,8 тис.грн з обласного бюджету на його реалізацію.
Продовжувалась  робота щодо  супроводу та підтримки релокованих підприємств. Деякі  з них відкрили нові підприємства у нашій громаді, зокрема ТзОВ «Виробниче підприємство «Моторімпекс» (виробництво гідравлічного та пневматичного устаткування), ТзОВ «НВП Сузір’я» (виробництво м’ясних ласощів для собак та котів).  У 2023 році розпочали здійснювати свою виробничу діяльність  ТОВ «Текстиль-Захист» (швейне виробництво робочого одягу, м.Київ) та ТОВ «Компанія In White» (м. Київ). У липні відбулося офіційне відкриття фірмового магазину компанії In White – виробника медичного одягу. Підприємство  з м. Харкова  ТзОВ «Акваізол» (виробництво бітумно-полімерних покрівельних покрівельних матеріалів) завершує розпочате у грудні 2022 року будівництво нового заводу площею 10 000 м. кв.   на 100 робочих місць.  Також у планах є запустити наступні черги виробництва з новою продукцією.   Знаходиться на стадії розробки проектно-кошторисна документація для «Калуського підшипникового заводу», будівництво якого заплановано  весною 2024 року. Надавалась підтримка ТОВ «Семаргла», яка реалізує  будівництво установки зберігання енергії модульного типу у промисловій зоні м. Калуша. Керівники  ТзОВ «Лакомка»,  та ТзОВ «МКМ Найнекс» прийняли  рішення  розпочати  будівництво своїх  нових   виробництв  у  нашій громаді. Проводиться підготовка  необхідної земельної  документації.
Систематично  проводилось  інформування  суб’єктів господарської діяльності з регіонів, де ведуться бойові дії, про  наявність достатньої кількості  вільних виробничих, складських приміщень, земельних ділянок у нашій громаді  для відкриття  виробничих філій підприємств.
Всього у Калуській громаді від початку повномасштабного вторгнення росії розгорнули свої потужності до 30 релокованих підприємств.
Проводиться робота щодо створення муніципального  індустріального парку “Галіція” в промисловій зоні міста площею 19,8 га. Затверджено рішенням сесії міської ради від 23.02.2023 № 1913 розроблену концепцію парку.  Триває процедура розгляду щодо внесення його до реєстру індустріальних парків України.
 
Грантова діяльність
Протягом 2023 року проводилась велика і системна робота щодо залучення грантових коштів у громаду. Завдяки плідній співпраці управління економічного розвитку міста міської ради з представниками ОДА, виконавчих органів міської ради, медичних установ громади, організацій громадянського суспільства, суб’єктів господарювання було успішно підготовлено та виграно 10 проєктів на загальну суму 2,6 млн грн.
Зокрема, в результаті співпраці управління економічного розвитку міста та громадською організацією «УФРА» в рамках грантової програми Фонду Вадима Столара "Грант на важливу справу" було придбано для КНП «Центральна районна лікарня Калуської міської ради Івано-Франківської області» сучасний вібротренажер для реабілітації військових та постраждалих внаслідок війни українців вартістю 248,5 тис. грн. Також, спільна участь з ГО «УФРА», Новицькою та Верхнянською територіальними громадами грантовому конкурсі з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» з проектом "Покращення інфраструктури підтримки бізнесу шляхом створення центру його підтримки"  дала можливість залучити в громаду 1,8 млн грн грантових коштів. Завдяки яким було частково облаштовано центр підтримки бізнесу, проведено серію тренінгів для започаткування та ведення бізнесу, видано бізнес каталог, проведено бізнес форум.
У 2023 році Калуська міська територіальна громада стала учасницею проєкту «Сила малих спільнот», що спрямований на розвиток між секторної взаємодії та підтримку місцевих громадських і волонтерських ініціатив. За підтримки проєкту в Калуші відбулась низка тренінгів для громадських організацій, волонтерів, психологів, освітян, які працюють з дітьми, сім’ями ВПО та іншими вразливими групами населення. Тренінги й робочі зустрічі проходили в просторі громадської організації «Молодь у дії», який вдалось зробити більш комфортним завдяки технічній допомозі проєкту.
Також, проєкт «Калуська громада – відкрита для релокації» внесений до Збірника «ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО, БІЗНЕС ТА ВЛАДА — КРАЩІ ПРАКТИКИ СПІВПРАЦІ» (про успішні спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів державної влади).
Основною тематикою грантів 2023 було:
  • облаштування просторів: часткове облаштування бізнес простору, простір для учнівської молоді та громадських організацій, а також освітній простір;
  • покращення матеріально-технічної бази медичних установ громади. Придбано сучасний вібротренажер для реабілітації військових та постраждалих внаслідок війни українців КНП «Центральна районна лікарня Калуської міської ради»;
  • комплексна підтримка внутрішньо переміщених осіб, надання їм психологічної, проведення заходів з їх соціалізації в нашій громаді, проведення різноманітних занять з дітьми та молоддю.
Грантодавці, що надавали підтримку у реалізації вищевказаних проєктах: БО "БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ", Фонд Вадима Столара, Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», ПРООН в Україні, Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, Асоціація "Енергоефективні міста України" , ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DECIDE), Громадська організація "Стратегії і технології ефективного партнерства"(Запоріжжя), Фонд розвитку підприємництва за сприянням німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH).
 
Міжнародна співпраця
Проводилася робота у сфері міжнародного співробітництва. У січні 2023 року була підписана угода про солідарне партнерство між Калуською міською територіальною громадою та німецьким містом Ліппштадт. Досягнуто домовленості про підписання аналогічної угоди з німецьким  містом Лар (Шварцвальд).
Калуська міська рада ухвалила проєкт Меморандуму про побратимство та співпрацю між Калуською міською територіальною громадою та містом Візеу (Португальська Республіка). Також аналогічні меморандуми планується  підписати з шведським містом Векшьо та з фінляндським містом Лох’я.
 
Підтримка підприємництва
Підприємництво відіграє значну роль у наповненні бюджету Калуської міської територіальної громади та забезпеченні зайнятості населення.
З метою створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва прийнято Програму розвитку підприємництва на 2023-2024 роки.
Для підтримки малого та середнього бізнесу під час повномасштабного вторгнення росії в Україну велася активна робота щодо налагодження співпраці бізнесу нашої громади із зарубіжними партнерами.
 У лютому 2023 року проведено круглий стіл «Налагодження транскордонного співробітництва між Калуською міською територіальною громадою та представниками місцевого самоврядування Словаччини» за участю  радника Прем’єр-міністра Словацької Республіки з питань транскордонного співробітництва Едуарда Бураша та  бізнес-середовища громади.
27 березня 2023 року офіційним представником МОМ Михайлом Додуричем було проведено презентацію грантового проєкту «Розвиток малих та середніх підприємств: Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу», що реалізується Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Агентством ООН з питань міграції та  успішні практики його реалізації суб’єктами господарювання.
Дієвим форматом ведення консультацій з бізнесом, громадськими  організаціями підприємців є робота консультативно дорадчих органів з питань підприємництва. У громаді  працює Рада підприємців при виконавчому комітеті Калуської міської ради, яка виконує функцію зворотного зв’язку між владою та суб’єктами малого і середнього підприємництва. Протягом року було проведено 4 засідання Ради на яких розглядалися важливі питання.
В рамках реалізації проєкту «Покращення інфраструктури підтримки бізнесу шляхом створення центру його підтримки», який впроваджувався Фондом розвитку підприємництва за фінансування GIZ (1,8 млн грн)  частково облаштовано Центр підтримки бізнесу, проведено навчання, тренінги, зустрічі для бізнесу трьох громад: Калуської, Новицької та Верхнянської, створено громадську спілку «Прикарпатський промисловий кластер» та організовано одноденний бізнес-форум «Місцеві політики розвитку МСБ» за участю  представників влади, бізнесу, науковців, громадських діячів та представників Легніцької вільної економічної зони (Польща).
Постійно проводилася робота щодо уточнення дислокації підприємств торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування населення. Протягом 2023 року відкрились 51 підприємство роздрібної торгівлі, 11 закладів ресторанного господарства, 6 аптек та 17 підприємств побутового обслуговування населення. Закрились 42 підприємства роздрібної торгівлі, 7 закладів ресторанного господарства, 3 аптеки та  20 підприємств побутового обслуговування населення.
З метою створення рівних можливостей для суб’єктів підприємницької діяльності, впорядкування розміщення пересувних тимчасових споруд було проведено комерційні конкурси на право оренди окремих конструктивних елементів благоустрою для надання дитячих розважальних послуг та місць розміщення торгівельного обладнання у Калуській міській територіальній громадіі. Так, 24 травня 2023 року відбувся комерційний конкурс, об’єктом якого- атракціон «Дитячий потяг» на площі Героїв.
14 січня 2023 року на площі Героїв відбулося мистецько-патріотичне дійство «Дзвони перемоги», в якому взяли участь 5 суб’єктів господарювання.
У період з 01 по 15 квітня 2023 року в місті Калуші на вулицях  Дзвонарській,  В. Стуса та пл. Героїв проходили ярмаркові заходи «Великодній кошик» у яких взяли участь 26 осіб.
26-28 травня 2023 року в рамках святкування Дня міста Калуша були проведені ярмаркові заходи, в яких взяло участь 8 учасників - суб’єктів підприємницької діяльності громади.
23-24 серпня 2023 року з нагоди відзначення Дня Державного Прапора та 32 річниці Незалежності України у парку культури та відпочинку імені І.Франка відбулися ярмаркові заходи, у яких взяли участь 10 суб’єктів господарювання.
01-31 грудня 2023 року на вулицях  Дзвонарській,  В. Стуса та пл. Героїв проходили ярмаркові заходи у яких взяли участь 28 осіб.
 
Сільське господарство
За сприяння Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України у партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН через програму «Гуманітарне реагування», у 2023 році Калуська міська територіальна громада отримала набори кормів для годівлі курей та поросят загальною вагою 13,5 тонн.    В загальному по громаді допомогу отримали 65 сімей, які приймали внутрішньо переміщених осіб та утримували у господарстві сільськогосподарських тварин. Всього це 102 набори кормів: 37 наборів кормів для поросят та 65 наборів кормів для курей (в набори входили: перемелена пшениця та кукурудза, кілька видів вітамінних добавок).
На виконання заходів Програми розвитку агропромислового комплексу та  підтримки самозабезпечення Калуської міської територіальної громади та домогосподарств харчовими продуктами на 2022-2024 роки (із змінами від 26.10.2023 № 2620) щодо співфінансування з заходами Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2022-2025 роки, ТОВ «Рідна Земля Агро», яка зареєстрована на території Калуської міської території громади та займається розведенням великої рогатої худоби отримала фінансову підтримку, а саме часткове відшкодування вартості придбаної великої рогатої худоби: з бюджету Калуської міської територіальної громади – 33 000,00 грн; з обласного бюджету – 363 506,00 грн.
За дорученням обласної військової адміністрації протягом року щотижня здійснювався  моніторинг стану продовольчої безпеки, а саме інформації про хід польових робіт в розрізі суб’єктів господарювання та населення громади, зокрема про хід посіву, збирання сільськогосподарських культур у 2023 році, а також хід посіву озимих культур під урожай 2024 року.
На території громади розпочало здійснювати сільськогосподарську діяльність релоковане фермерське господарство «Овочі Слобожанщини» (Харківська обл., Куп'янський р-н). Ними вирощено  близько 13 га капусти та унікальної для нашої громади культури з родини гарбузових – це 2 га кавуна.
 
Пасажирський транспорт
  • забезпечувалась організація пасажирських перевезень на території Калуської міської територіальної громади на 20 міських та 10 приміських автобусних маршрутах загального користування;
  • з метою надання соціально значущих послуг автомобільного транспорту та організації пасажирських перевезень на приміських автобусних маршрутах загального користування підготовлено та прийнято рішення виконавчого комітету про призначення тимчасових автомобільних перевізників на приміських автобусних маршрутах загального користування № 29 «Калуш  – Голинь (Міст)», №30 «Калуш  – Голинь (Центр)»,   № 27 «Калуш  – Голинь (Посіч)», № 24 «Калуш – Кропивник 1»,       № 26 «Калуш – Мостище». Відповідно до вищевказаних рішень підготовлено 9 тимчасових договорів.
  • здійснили підготовку та організували проведення конкурсним комітетом конкурсу з перевезення пасажирів по маршрутах  № 24 «Калуш – Кропивник 1», № 27 «Калуш – Голинь (Посіч)», № 29 «Калуш – Голинь (Міст)», № 30 «Калуш – Голинь (Центр)»,№ 26 «Калуш – Мостище». За результатами конкурсу та відповідно до рішень виконавчого комітету укладено 5 договорів з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування;
- у зв’язку з проведенням постійної роботи з врегулювання графіків руху автобусів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування відбулися відповідні зміни в графіках руху, тому здійснювалася робота з оновлення стендів з графіками руху, зокрема забезпечено виготовлення, ремонт і монтаж 12 стендів для графіків руху на автобусних маршрутах загального користування. Також, проводилося встановлення на зупинках у місті Калуші QR-кодів з графіком руху громадського транспорту. За допомогою застосунка можна дізнатися актуальні графіки руху на міських автобусних маршрутах загального користування. Також варто зазначити, що оголошення щодо змін в графіках руху розміщувалися на офіційному сайті Калуської міської ради, автобусних зупинках та безпосередньо в автобусах.
- у зв’язку із новим розкладом руху поїздів, для зручності пасажирів,  в робочі, суботні та недільні дні запроваджено 4 додаткові рейси по маршруту №1 «Карпатська кераміка - Вокзал». Також, на прохання мешканців міста в другому півріччі 2023 року  було додатково запроваджено рейси, на яких здійснюється безкоштовне перевезення  пенсіонерів за віком та осіб з інвалідністю ІІІ групи  в вечірній час із житлового масиву Підгірки та в обідній час – до кінця кладовища.
- організовано перевезення дітей соціально незахищених сімей, дітей загиблих, померлих та зниклих безвісти військовослужбовців із сіл Калуської територіальної громади до ПК «Юність» для святкування новорічно-різдвяних свят.
- за необхідності, забезпечується безоплатний транспорт для перевезення духового оркестру на похорон загиблих захисників України на території нашої громади.
- не зважаючи на складні економічні умови, було забезпечено безкоштовні перевезення всіх без винятку пільгових категорій громадян  до садово – городніх масивів, зокрема:  Хотінь, Залісся, Глібова, Підкар’єрна, Зелений Яр. 
- в 2023 році для покриття втрат доходів від перевезення пільгових категорій громадян  перевізникам, що здійснюють перевезення на території нашої громади, відшкодовано 5 798,16 тис. грн. з бюджету громади.  Варто зазначити, що перевізниками забезпечено безкоштовне перевезення на всіх без винятку міських автобусних маршрутах загального користування за рахунок своєї господарської діяльності, без відшкодування втрат від цих перевезень 7-ми категорій громадян.
- для забезпечення перевезення мешканців міста Калуша до міського кладовища запроваджувалися додаткові рейси на маршруті №8 «Карпатська кераміка –Височанка» в дні святкування Різдва Христового, Воскресіння Христового, Святої Трійці та Поминальні дні.
- за допомогою системи відеоспостереження, яка встановлена на кінцевих зупинках руху громадського транспорту здійснювався щоденний моніторинг дотримання перевізниками  графіків руху на міських автобусних маршрутах загального користування в режимі онлайн, в тому числі  посилений контроль щодо здійснення пільгових рейсів. При виявленні фактів не здійснення рейсів складаються відповідні акти, які також є підставою для зменшення суми відшкодування перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян. Також, з метою реагування на звернення громадян щодо невиконання окремих рейсів на автобусних маршрутах (недотримання графіків руху) в вихідні та святкові дні здійснювався моніторинг відповідно до записів камер відеоспостережень;
- працівники управління брали участь в організації доставки гуманітарних вантажів, в тому числі призначених для потреб внутрішньо переміщених осіб до Калуської міської територіальної громади.
 
Регуляторна політика
         В  рамках впровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності прийнято рішення міської ради від 24.11.2022 №1721 «Про План підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік». Рішеннями міської ради від 30.03.2023 №2007, від 27.04.2023 №2095, від 25.05.2023 №2162, від 31.08.2023 №2404 було внесено зміни до Плану підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік.
         В 2023 році було оприлюднено 5 проектів регуляторних актів,  проведено громадські обговорення 4 проектів регуляторних актів, прийнято 3 регуляторних акти, проведено 7 відстежень результативності регуляторних актів.
 
 
Документообіг та нормативно-правові акти
Упродовж 2023 року працівники управління, відповідно до власних та делегованих повноважень, розглядали звернення, скарги, інформаційні запити від фізичних та юридичних осіб та готували пропозиції щодо вирішення проблем у встановлені терміни згідно чинного законодавства з питань економічного розвитку.
 Так, за 2023 рік  працівниками управління опрацьовано 2103 вхідної та вихідної документації, з них:
- 1014  листів  вхідної кореспонденції;
- 1089 вихідної кореспонденції.
Підготовлено:
-         48 рішень Калуської міської ради;
-         25 рішень виконавчого комітету Калуської міської ради.
Розглянуто 41 письмових та 95 усних звернень, пропозицій  та скарг громадян.
Розглянуто та опрацьовано 14 звернень від підприємств, установ, організацій щодо отримання листа – обґрунтування від територіальної громади  щодо визначення критичної необхідності продукції (послуг), яка виробляється (надаються) підприємством, установою, організацією для територіальної громади у межах якої відповідний суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність.
Опрацьовано 7 звернень, які надійшли в «Чат – бот гаряча лінія» Калуської міської ради.
Розглянуто 3 інформаційні запити на які надано відповіді відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» у встановлені законодавством терміни.
Підготовлено  17 протоколів: 2 - щодо встановлення тарифів систем водо- і теплопостачання,  8 - щодо визначення критичної необхідності продукції (послуг), 3 - щодо агропромислового комплексу, 4 - з питань транспорту та  підприємництва  і торгівлі.
Працівники управління економічного розвитку міста протягом 2023 року забезпечили виконання самоврядних і делегованих повноважень та інших важливих питань відповідно до положення про управління та нормативних актів,  працювали над вдосконаленням роботи з документами відповідно до вимог чинного законодавства.