ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

28.03.2024

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 3117
Про затвердження протоколів узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 14.02.2024 року №2, від 01.03.2024 року №3

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

28.03.2024 3117

Про затвердження протоколів
узгоджувальної комісії
по вирішенню земельних спорів
від 14.02.2024 року №2,
від 01.03.2024 року №3
м.Калуш
(шістдесят третя сесія восьмого демократичного скликання)

Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська pада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити протоколи узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 14.02.2024 року № 2, від 01.03.2024 року № 3.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних обов’язків та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.

Міський голова         Андрій НАЙДА

Затверджено:
                                                                              рішення   міської ради 
                                                                              28.03.2024   № 3117
                                                                             Секретар міської ради
 
                                                                                Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
Протокол № 2
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
від 14.02.2024 року                                                                        м. Калуш

Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,
голова комісії;
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
 
Лазар Василь Михайлович
 
Гулимчук Любомир Васильович
 
Тимчишин Василь Васильович
 
Відсутні:
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- староста Тужилівського старостинського округу;
- староста Ріп’янського старостинського округу;
- староста Голинського старостинського округу.
 
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою).
 
 
     

Порядок  денний
 

1. Повторний розгляд заяви гр.Штейнберг Іванни Іванівни щодо погодження меж земельної ділянки на вул.Б.Хмельницького, 88 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) суміжним землекористувачем - Пицківим Василем Михайловичем.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр.Пицків В.М. на засідання узгоджувальної комісії не з’явився, хоча був повідомлений завчасно.
Відповідно до 4.2. Положення про узгоджувальну комісію відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.
Лазар В.М.-староста Тужилівського старостинського округу засвідчив, що між будинковолодіннями гр. ШтейнбергІ.І. та гр.Пицківа В.М. встановлено огорожу - паркан, який розмежовує суміжні земельні ділянки.
Мельник В.А.: враховуючи наведене вище, запропонував погодити заявниці межі земельної ділянки площею 0,2051 га на вул. Б.Хмельницького, 88 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) відповідно до кадастрового плану земельної ділянки по існуючій межі земельної ділянки (встановленій огорожі).
 
            Голосували:  «за» - 8,   «проти» - 0,    «утримались» - 0
 
Вирішили:
       Погодити гр.Штейнберг Іванні Іванівни межу земельної ділянки площею 0,2051 га на вул. Б.Хмельницького, 88 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) без підпису суміжного землекористувача - Пицківа Василя Михайловича відповідно до кадастрового плану земельної ділянкипо існуючій межі земельної ділянки -встановленій огорожі.
 
2. Розгляд заяви гр.Кубінець Марії Іванівни стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,2375 га на вул. Франка І. в с.Ріп’янка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) та земельної ділянки площею 0,0748га в урочищі «Сухеничова гора» в с.Ріп’янка Калуського району для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем – Тимків Тетяною Михайлівною.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр. Тимків Т.М. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно.
Кубінець М.І. зазначила присутнім про те, що між її будинковолодінням та будинковолодінням гр.Тимків Т.М. встановлено огорожу - паркан, який розмежовує суміжні земельні ділянки. Разом з цим, на сьогоднішній день земельна ділянка гр.Тимків Т.М. знаходиться у приватній власності (кадастровий номер 2622886001:01:002:0110), однак заявниця із сформованими межами не погоджується, оскільки акту погодження меж земельної ділянки (кадастровий номер 2622886001:01:002:0110) громадянці Тимків Т.М не підписувала та вважає його підробленим. Повідомила присутнім, що вищезазначене питання вирішувалось в судовому порядку, однак рішення суду на розгляд членів комісії заявниця не надала.
Мельник В.А.зазначив, що відповідно до 4.2. Положення про узгоджувальну комісію земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання, розгляд спору переноситься.
          Зважаючи на це, запропонував перенести розгляд заяви гр.Кубінець М.І.на чергове засідання комісії та заявниці надати рішення суду щодо оскарження приватизації громадянкою Тимків Т.М. земельної ділянки (кадастровий номер 2622886001:01:002:0110).
 
         Голосували:  «за» - 8,   «проти» - 0,    «утримались» - 0
 
Вирішили:
        Розгляд заяви  гр.Кубінець Марії Іванівни  перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
 
3.  Розгляд заяви гр.Когут Оксани Іванівни щодо погодження межі земельної ділянки площею 0,1250 га на вул.600-річчя Голиня в с.Голинь Калуського району для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем – гр.Романів Мирославою Михайлівною.
Гр.Когут О.І. повідомила про те, що Калуським міськрайонним судом прийнято рішення від 18.12.2023 року про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, однак на розгляд комісії рішення суду не надала.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр.Романів М.М. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилася, хоча була повідомлена завчасно.
         Однак, на засідання комісії з’явилась онукагр.Романів М.М.- Єгорова Катерина Сергіївна, яка повідомила про намір ознайомитись із матеріалами щодо цього спору. При цьому, довіреності від своєї бабусі - гр.Романів М.М. членам  комісії не надала.
Мельник В.А.: зазначив про необхідність надати громадянці Романів М.М. довіреність на ім’я Єгорової К.С. щодо права представляти її інтереси в компетентних органах відповідно до законодавства України.
Гергічна Е.М.: відповідно до 4.2. Положення про узгоджувальну комісію земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання, розгляд спору переноситься.
Мельник В.А. зважаючи на це, запропонував перенести розгляд заяви гр. Когут О.І. на чергове засідання комісії.      
 
         Голосували:  «за» - 8,   «проти» - 0,    «утримались» - 0
 
Вирішено:
          Розгляд заяви гр.Когут Оксани Іванівни перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
 
 
Голова комісії:                                _______________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                             _______________  Елла Гергічна
Члени комісії                                   ________________ Юрій Рекунов
________________ Федір Сосяк
                                                         ________________ Любомир Онуфрик
 _______________    Василь Тимчишин                  
 ________________ Василь Лазар
                                                          ________________ Любомир Гулимчук




Затверджено:
                                                                                      рішення   міської ради 
                                                                                      28.03.2024   № 3117
 
                                                                                             Секретар міської ради
 
                                                                                Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
Протокол № 3
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
 
від 01.03.2024 року                                                                        м. Калуш
 

Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,
голова комісії;
 
Юрас Олена Анатоліївна
 
 
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
Тимчишин Василь Васильович
 
Гулимчук Любомир Васильович
 
Відсутні:
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- головний спеціаліст-інспектор секторуінспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
- староста Голинського старостинського округу;
- староста Ріп’янського старостинського округу.
 
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою).
 
     

Порядок  денний

 
1. Розгляд заяви адвоката Тимофєєвої Л.А. про вирішення питання облаштування заїзду через земельну ділянку (кадастровий номер 2622881601:01:003:0231) доприватизованої земельної ділянки гр. Барнича Романа Васильовича (кадастровий номер 2622881601:01:003:0116) на вул. Марка Вовчка, 2а в с.Голинь Калуського району.
          Гергічна Е.М. повідомила, що інтереси гр. Барнича Романа Васильовича представляє адвокат Тимофєєва Лілія Андріївна згідно договору про надання правової допомоги від 16.11.2023 року.
Тимофєєва Л.А. повідомила присутнім, що на сьогоднішній день до будинку гр. Барнича Р.В.фактично заїзду немає. До свого домогосподарства гр. Барнич Р.В. впродовж тривалого часу добирався дорогою, яка проходила через земельну ділянку гр.Лучко Р.Ф. Враховуючи те, що право власності на земельну ділянкугр.Лучко Р.Ф. не зареєстроване та відповідно земельна ділянка (кадастровий номер 2622881601:01:003:0231) знаходиться в комунальній власності, тому звертаються до міської ради у проханням посприяти у встановленні земельного сервітуту гр. Барничу Р.В.через земельну ділянку, яка перебуває у користуванні гр.Лучко Р.Ф.
Мельник В.А. повідомив присутнім про те, щоправо земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками) відповідно до статті 98 Земельного кодексу України.
  Так, ст.100 Земельного кодексу України «Порядок встановлення земельних сервітутів» визначено, що сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.  Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.
         У разі недосягнення домовленості щодо встановлення сервітуту в цілому або щодо окремих його умов, сервітутне право може виникнути на підставі відповідного судового рішення.
          Таким чином, враховуючи вищевикладене, запропонував гр. Барничу Р.В. звернутися до Калуської міської ради із заявою щодо укладення договору про встановлення сервітуту.
         У випадку прийняття сесією Калуської міської ради негативного рішення, вирішувати питання встановлення земельного сервітуту в судовому порядку.
 
                   Голосували:    «за»  - 8,   «проти» -  0,  «утримались» - 0
 
Вирішили:
        Рекомендувати  гр.Барничу Роману Васильовичу звернутися до Калуської міської ради із заявою щодо укладення договору про встановлення земельного сервітуту.
 
2. Повторний розгляд заяви гр.Кубінець Марії Іванівни стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,2375 га на вул. Франка І., 36 в с.Ріп’янка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) та земельної ділянки площею 0,0748 га в урочищі «Сухеничова гора» в с.Ріп’янка Калуського району для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем – Тимків Тетяною Михайлівною.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр. Тимків Т.М. на повторне засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно.
Кубінець М.І. надала рішення Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 02.07.2018 року у справі за позовом до гр.Тимків Т.М. про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, відповідно до якого судом було відмовлено ій в задоволенні позовних вимог щодо зобов’язання гр.Тимків Т.М. усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, що розташована по вул.Івана Франка, 36 в с.Ріп’янка Калуського району Івано-Франківської області шляхом демонтажу встановленої огорожі з стовпів дерев’яних опорних та дерев’яних лат, відновивши за власний рахунок межовий знак у вигляді одного опорного дерев’яного стовпа.
 Гулимчук Л.В. - староста Ріп’янського старостинського округу засвідчив, що між будинковолодіннями гр. Кубінець М.І. та гр.Тимків Т.М. встановлено огорожу - паркан, який розмежовує суміжні земельні ділянки.
Мельник В.А.: враховуючи наведене вище запропонував погодити заявниці межі земельної ділянки площею 0,2375 га на вул. Франка І., 36 в с.Ріп’янка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) відповідно до кадастрового плану земельної ділянкипо існуючій межі земельної ділянки (встановленій огорожі - паркану).
Стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,0748 га в урочищі «Сухеничова гора» в с.Ріп’янка Калуського району для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем – Тимків Т.М. голова узгоджувальної комісії зазначив проте, що відповідно до архівного витягу №11-33/344 від 17.06.2016 року сесією Ріп’янської сільської ради від 23.12.1993 року гр.Данилів А.М. – матері заявниці передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,49 га. Площа по угіддях не зазначена.
            При цьому,  гр.Кубінець М.І.надала на розгляд членів узгоджувальної комісії рішення Ріп’янської сільської ради від 03.03.2017 року «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для БОЖБ  та ведення ОСГ» площею 0,28 га в с.Ріп’янка Калуського району.
Мельник В.А. зазначив, що відповідно до підпункту 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.
 тому комісія відмовляє у погодженні
У зв’язку із відсутністю у заявниці підтверджуючих документів про передачу їй у власність чи користуванняземельних ділянок до набрання чинності  Земельного кодексу України, тому комісія відмовляє у погодженнімеж земельної ділянки площею 0,0748 га в урочищі «Сухеничова гора» в с.Ріп’янка Калуського району для ведення особистого селянського господарства.
 
                   Голосували:    «за»  - 8,   «проти» -  0,  «утримались» - 0
 
 
Вирішили:
        Погодити гр.Кубінець Марії Іванівнімежі земельної ділянки площею 0,2375 га на вул. Франка І., 36в с.Ріп’янка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) по існуючій огорожі (встановленому паркану).
         Відмовити гр.Кубінець Марії Іванівні у погодженнімеж земельної ділянки площею 0,0748 га в урочищі «Сухеничова гора» в с.Ріп’янка Калуського району для ведення особистого селянського господарства на підставі підпункту 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України.
 
3. Повторний розгляд заяви гр.Когут Оксани Іванівни щодопогодження межі земельної ділянки площею 0,1250 га на вул.600-річчя Голиня в с.Голинь Калуського району для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем – гр.Романів Мирославою Михайлівною.
Під час виїзного засідання узгоджувальної комісіїгр.Когут О.І. надала рішення Калуського міськрайонного суду від 18.12.2023 року про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері - Жекало Марії Іванівни тривалістю три місяці з дня набрання рішення суду законної сили.
При цьому, згідно архівного витягу з протоколу сесії Голинської сільської ради від 23.12.1993 року «Про передачу земель у приватну власність», відповідно до якого було ухвалено передати у приватну власність безоплатно земельні ділянки громадянам села Голинь для ведення особистого селянського господарства, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) в таких розмірах до 0,60 га для ведення особистого селянського господарства, 0,25 га для присадибних ділянок, та згідно п.123 додатку гр.Жекало Марії Іванівні – всього землі площею 0,41 га.
         Гр.Романів М.М. надала архівний витяг з протоколу сесії Голинської сільської ради від 23.12.1993 року «Про передачу земель у приватну власність», відповідно до якого було ухвалено передати у приватну власність безоплатно земельні ділянки громадянам села Голинь для ведення особистого селянського господарства, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) в таких розмірах до 0,60 га для ведення особистого селянського господарства, 0,25 га для присадибних ділянок, та згідно п.856 додатку гр.Романів Мирославі Михайлівні – всього землі площею 0,30 га.
        Провівши обміри земельної ділянки площею 0,1250 га на вул.600-річчя Голиня в с.Голинь Калуського району для ведення особистого селянського господарства по координатам, визначених у Відомості про встановлені межові знаки, яку має намір приватизувати заявниця - гр.Когут О.І., членами узгоджувальної комісії встановлено, що вони співпадають з існуючими межами, що підтвержджується матеріалами фото-фіксації.
Мельник В.А. повідомив присутнім, щозгідно ст.107 Земельного кодексу України основою для відновлення меж земельної ділянки є дані земельно-кадастрової документації. У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки. У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.
            Підсумувавши усі аспекти, що існують по цьому спірному питанню, запропонував присутнім проголосувати щодо погодження межі земельної ділянки площею 0,1250 га на вул.600-річчя Голиня в с.Голинь Калуського району для ведення особистого селянського господарства на підстві ч.2 ст.107 Земельного кодексу України по існуючим межам за умови оформлення спадщини за законом після смерті матері - Жекало М.І. за рішенням суду.
 
                   Голосували:    «за»  - 8,   «проти» -  0,  «утримались» - 0
 
        Вирішено:
Погодити гр. Когут Оксані Іванівні межі земельної ділянки площею 0,1250 га на вул.600-річчя Голиня в с.Голинь Калуського району для ведення особистого селянського господарства на підстві ч.2 ст.107 Земельного кодексу України по існуючим межам за умови оформлення спадщини за законом після смерті матері - Жекало М.І. за рішенням суду.
 
 
 
 
Голова комісії:                                   _______________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                               _______________  Елла Гергічна
Члени комісії:                                    ________________ Юрій Рекунов
                                                            ________________ Федір Сосяк
                                                            ________________ Любомир Онуфрик
                                                             _______________  Василь Тимчишин                  
                                                            ________________ Олександр Смолянський
                                                            ________________ Олена Юрас
                                                            ________________Любомир Гулимчуку